DŮLEŽITÁ VÝHRA V TALLINU

DŮLEŽITÁ VÝHRA V TALLINU

Nymburk se konečně prosadil i na venkovní palubovce, když v Tallinu potvrdil své postavení v první polovině tabulky základní části VTB ligy. Nad předposledním Kalevem vyhrál po týmovém výkonu přesvědčivě 99:70.

Nedělní zápas v Estonsku byl ošemetný. Byl to přesně ten z duelů, který Nymburk potřebuje vyhrávat, aby se držel ve výhodné pozici pro postup do play off. Navíc v úterý ho čeká další důležitý zápas v nedalekém Lotyšsku, který bude pro změnu důležitou bitvou v boji o postup do play off FIBA Europe Cupu, takže bylo i potřeba rozložit síly. Povedlo se obojí.


Oba týmy začaly zápas se snahou o důslednou obranu i za cenu faulů. K vidění bylo více postupných dobývání košů se zakončením z vnitřního prostoru, než rychlých akcí a střelby z dlouhých vzdáleností. To vyhovovalo spíš Nymburku, který šel až do sedmibodového vedení. Pak se Kalev rychle za sebou trefil z perimetru a z rychlého protiútoku a snížil zpět na dva body. Závěr první části ale opět patřil Nymburku, který vyhrál první čtvrtinu 23:16. Přispěli k tomu svými body i střídající Martin Peterka, Michael Dixon a Chasson Randle.


Hostující tým pokračoval v trpělivé hře i ve druhé čtvrtině. Především na vlastní polovině účinně bránil a kontroloval si doskok. Byly z toho cenné zisky vedoucí k navyšování náskoku. Sedmibodová šňůra znamenala již třináctibodové vedení. Nymburk zrychlil i předávku míče na útočné polovině, což dělalo Kalevu problém. Stejně jako narůstající snaha hostů chodit si za útočným doskokem. To vedlo k šesti bodům z druhých šancí v součtu za první poločas, který uzavřelo dopíchnutí Vojty Hrubana. Po výborné první dvacetiminutovce vedl Nymburk nad Tallinem 44:31.


Hosté měli dobrý vstup i do druhého poločasu. Nejprve sice ztratil míč Maxim De Zeeuw, ale v obraně už podruhé v zápase vypíchl míč pohotový Howard Sant-Roos a i podruhé si snadno zaskóroval. Následně se na útočné polovině ocitl zapomenutý De Zeeuw, kterému po doskoku přes celou palubovku podal míč Jiří Welsch. Belgický forward si vychutnal zasmečování a na kontě měl již 16 bodů. Tím svůj účet uzavřel, protože jeho post odehráli ve zbytku zápasu hráči z lavičky.


Po další trefě přesně zakončujícího Welche vedl Nymburk už o 19 bodů, ale rychlé snížení Arbeta a Curryho na 14 donutilo kouče Ginzburga k time outu. Po něm přidal Jiří důležitou trojku. Další přidal po špatné přihrávce Curryho Michael Dixon. Oběma úspěšným střelcům nabíjel na perimetr Marko Jagodič-Kuridža a jeho tým vedl dosud největším rozdílem o 20 bodů.



Jak se Nymburku dařilo v útoku, tak polevil v obraně. Kalev v dalších minutách dokázal skórovat téměř z každého útoku, ale hosté si drželi stále náskok přes 20 bodů rovněž úspěšnou exekucí svých útočných pozic. Trojkou přispěl i Martin Kříž a své další body přidal i Martin Peterka, který s ním byl na palubovce, a spolu odehráli většinu druhé půle. Další trojku pak přidali i Dixon a i Randle dal po další rychlé předávce míče v útoku volnou střelu z perimetru, byť si nepohlídal přešlápnutí oblouku. Nymburk vyhrál třetí čtvrtinu vysokým skóre 37:23 a mířil za výhrou.


Zápas se vyvíjel ideálně také vzhledem k tomu, že Nymburk čeká již za dva dny v Pobaltí další zápas. Kouč Ginzburg tak mohl rozložit síly a nikoho zbytečně nezatěžovat vysokým počtem minut. 11 hráčů odehrálo více než 11 minut a jen Vojta s Chassonem šli přes 20. Své minuty dobře strávil na palubovce Pavel Houška, který v posledních zápasech nedostával příležitost, ale v Tallinu stihl za 11 minut 11 bodů. S pětkou z lavičky Nymburk vyhrál i poslední čtvrtinu 18:16 a jen o bod neprolomil pověstné kilo.


V tabulce mu nahrála i nedělní prohra osmého Nižného Novgorodu v Astaně, takže Nymburk už má na něj náskok tří výher. Sám se naopak dotáhl těsněji k šestému Saratovu a pátému Krasnodaru. Do konce základná části ale zbývá stále odehrát bez jednoho zápasu polovina utkání.


Body:

TAL - Delas 17, Freimanis a Weidman 12...

NBK - De Zeeuw 16 (6d), Welsch 14 (5d, 2a, FG 6/6), Dixon 13 (2d, 6a za 3b 2/4), Randle 11 (3d, 4a, 5ztr), Houška 11 (2d), Sant-Roos 8 (5d), Peterka 8 (8d), Jagodič-Kuridža 7 (5d, 4a), Vaughn 7 (2d), Kříž 4 (2d, 2a).


Střelba 25/56 – 37/56 (38%-56%), trojky 5/30 – 8/20, TH 15/25 – 17/23, doskoky 30 – 46, asistence 14 – 23, fauly 22 – 23.

 
vloženo: 17.01.2016 19:04 / přečteno: 8495x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.