NEJSMUTNĚJŠÍ VÍTĚZSTVÍ

NEJSMUTNĚJŠÍ VÍTĚZSTVÍ

Porazit kvalitní italský tým Dinamo Sassari 84:63 a přesto být na konci smutný - to je největší paradox úterního večera v Nymburce.

Asi jen opravdu velcí fanoušci věřili, že po prohře o 22 bodů v Itálii existuje možnost, soupeře porazit o více bodů a zajistit si postup do dalších bojů. Přesto očekávání a fakt, že na domácí palubovce hrajeme velice dobře a dokázali jsme na ní porazit aktuálního vítěze francouzského poháru Monako nebo vítěze tureckého poháru Banvit, přilákalo do hlediště solidní návštěvu.
 

Více než tisícovka fanoušků přímo v Nymburce a další u televize mohli sledovat zpočátku opatrné utkání, kdy prim hrály obrany. Ani jeden tým se nepouštěl do žádných velkých a riskantních akcí. Začalo se třemi trojkami, zbraněmi, které nám mohly rychleji posouvat náskok tam, kam jsme potřebovali. Jenže Sassari je tým, který právě z perimetru svá utkání v italském poháru i s námi rozhodoval. Úžasnou derniéru v dresu Nymburka započal Diamon Simpson pěti body, po kterých se náskok poprvé skoro otřel o desítku (13:5). Na to ještě hosté zareagovali a Lawal a po něm mohutná čtyřka Savanović snížili na 15:11. Poslední slovo patřilo Petru Bendovi, který upravil na 17:11. S rozdílem šesti bodů a vizitkou velice dobré obrany se šlo do druhé čtvrtiny. O kvalitě naší obrany svědčila i nízká úspěšnost střelby z pole Sassari (26,3%). Nenacházeli žádnou volnou střelu. Bohužel i u nás se ve statistických položkách obnažovala největší trhlina - trestné hody (7/3).

 

Druhou čtvrtinu jsme začali výborně a po půl minutě jsme vedli o deset bodů (21:11). Do hry se čtyřmi body zapojil Geno Lawrence, ale Italové našli dva balkánské hráče Savanoviče a Stipčeviće, kteří jako jediní dlouho dokázali dobývat náš koš bodově. Když se pak za tři body trefil Bell, dostali se hosté na rozdíl pouze tří bodů (25:22). Trpělivá hra a neustálý tlak v obraně rozmachující se hosty přibrzdil a do konce prvního poločasu jsme se dostali na rozdíl deseti bodů zpátky. Z vysoké ztráty z prvního zápasu jsme ubrali necelou polovinu, ale naše hra především na obranné polovině byla vynikající. Stále jsme si drželi převahu v úspěšnosti střelby z pole, ale bohužel z čáry trestných hodů jsme ze tří pokusů ve druhé čtvrtině netrefili ani jeden. Byli jsme lepší na doskoku i v asistencích a z týmu vyzařovalo odhodlání se o kýžený postup poprat.

 

Druhý poločas otevřel trojkou Lawrence, po něm přidal dva trestné hody Sant-Roos a po dalších dvou bodech Lawrence jsme vedli 42:25 a do vyrovnání ztráty už chybělo jen 5 bodů. Fanoušci už byli nastartovaní a nálada v hale byla více než příjemná. Hosté se však připomněli trojkou Savanoviče a dvěma body Lawala a trenér Ginzburg uhasil ohnisko možného požáru time outem. Po něm se v úterý vynikající Diamon Simpson prosadil na útočném doskoku a pak zužitkoval i další přihrávku metr od koše. Jenže hosté vždy našli odpověď. „And one“ Bryona Allena a jeho následná trojka posunula skóre zase o kousek blíže ke dvaadvacítce (52:34), jenže vousatý Stipčevič trojkou první atak dvacítky v rozdílu na chvíli oddálil. Geno a Bryon však v trojkovém představení pokračovali (58:39). Po delší mezihře bez bodů nás do rozdílu dvaceti bodů dostala šestka Vojty Hrubana. Koš s faulem Laceyho náš útok odrazil, ale více než dvacetibodový náskok jsme si ještě do konce famózní třetí čtvrtiny vzali zpět, když čtyři body přidal Stephen Holt. Po třiceti minutách jsme postupovali. Vedli jsme o 23 bodů, byli jsme nahoře.

 

Ve čtvrté čtvrtině jsme se stále drželi nad postupovou bariérou. Hosté za sedm minut dali pouze tři body. Naše obrana pracovala výborně a na Sassari se začala projevovat únava. Už to vypadalo na ručník, na začátku 38.minuty jsme vedli o 31 bodů! na lavičce s pěti fauly seděl obávaný hráč koncovek Rok Stipčević, a všechno nám hrálo do karet. Jenže necelé tři minuty před koncem zápasu si pátý faul udělal i Jirka Welsch, který do té doby bránil na čtyřce dalšího nebezpečného hráče Savanoviče. Navíc se ještě za tři body trefil Lacey a po Howieho krocích se zpod koše prosadil Lydeka. Stále to ale bylo dobré, zvlášť když se za tři trefil Howie Sant-Roos. V hale už nebylo slyšet vlastního slova. Minutu a 12 sekund před koncem byl stav 81:52 a stále jsme byli na koni.

Poslední minuta zápasu nám nevyšla. Lacey trojkou snížil a po útočném doskoku Lydeka ukrojil šestkou další bod. Bryon Allen šestkami 25 sekund před koncem ještě upravil na 83:56, ale Bell další trojkou Sassari snížil už na 24. Italové rychle faulovali a na čáru trestných hodů se postavil Sant-Roos, dal sice jen jednu, ale stále byl náskok 25 bodů. Faul na Laceyho poslal tohoto hráče na čáru trestných hodů a jeho ruka byla bohužel dvakrát přesná. Manko bylo 23, poslední hodnota, která nás ještě posouvala dál. Sassari vytáhlo obranu pod náš koš a ztrátový výhoz z autu Sant-Roose dal míč hostům. Ti se natlačili do zakončení, které jsme zastavili jen za cenu faulu. Savanovič měl nervy jako ze železa a obě šestky proměnil. Do konce zbývalo jen něco málo nad pět sekund, time out jsme už neměli a tak nezbývalo než předriblovat celé hřiště. Míče se chopil Howie Sant-Roos, ale závěrečný nájezd zleva ze slušné pozice neproměnil a celému týmu (a některým doslova) zbyly oči pro pláč.

 

Byl to od našich hráčů heroický výkon. Dokázali něco, co se zdálo před zápasem jako nemožné. „Byli jsme blízko k velkým evropským titulkům, ale na konci jsme udělali několik chyb a proti týmu, jako je Sassari, za ně zaplatíte. Přesto jsem na tým pyšný, vedli jsme o 31 proti Sassari, které určitě skončí mezi nejlepší čtyřkou v Itálii. Takový zápas si budeme pamatovat,“ řekl po zápase trenér Ronen Ginzburg.   

 
vloženo: 22.02.2017 07:30 / přečteno: 9943x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.