ZAJÍMAVÁ SKUPINA

ZAJÍMAVÁ SKUPINA

Losování základních skupin Champions League nás přisoudilo do skupiny C, kde na nás čekají zajímaví soupeři, ale také náročné cestování. Největším favoritem by mělo být Tenerife, poslední finalista. Stejně jako loni se utkáme s Bambergem, čtvrtým týmem minulé sezony. Dále vyzveme VEF Riga, turecký Gaziantep, řecké Peristeri a pak dva týmy z kvalifikace. Tam se o postup utkají Priština s naším bývalým hráčem Dardan Berisha, Legia Varšava a Nižnij Novgorod. O druhé místo se poperou Benfica Lisabon, Groningen a černohorský Mornar.

„Všechny účastnické týmy jsou kvalitní, takže jsme věděli, že nebude existovat jednoduchá skupina. Dostali jsme zajímavý mix jak atraktivních soupeřů, ať už se bavíme o Tenerife nebo Bambergu, tak i exotických soupeřů jako je Gaziantep, se kterými nemáme často možnost hrát," uvedl manažer Nymburku Ondřej Šimeček, který se losování osobně účastnil. "Skupina je to atraktivní a diváci se mají na co těšit," dodal.

Podobně se na los díval i Vojtěch Hruban, podle něhož má Nymburk na to obsadit jedno ze čtyř postupových míst pro play off. "Skupina je rozhodně hratelnější než loni. Kromě Bambergu a Tenerife tam není žádný vyložený favorit a bude to vyrovnané. Cíle zůstávají stejné, tedy postup ze skupiny," prohlásil reprezentační střelec.

„Rozdělil bych skupinu do několika kategorií. První jsou Bamberg a Tenerife, týmy v podstatě s euroligovými soupiskami. V minulé sezoně byli ve Final Four, tam to nemá cenu komentovat. Pak jsou tam Gaziantep a Riga, tedy týmy z výborných lig turecké a VTB. V nich jsou sice průměrní, ale rozhodně to nejsou snadní soupeři. Pak jsou tam Řekové, kteří jsou překvapivými semifinalisty řecké ligy, ale více toho o nich nevím. A pak kvalifikanti. Z jedné strany je favoritem Novgorod a z druhé Mornar, ale v kvalifikaci se může stát cokoli," dodal Hruban.

LOS BCL

Pro fanoušky Nymburku je nejznámějšm protivníkem Bamberg, se kterým jsme se utkali v minulé sezoně. Doma jsme s nimi prohráli 78:84, venku pak 71:78. V Bambergu, který pak došel až do Final Four, kde však oba zápasy prohrál, došlo přes léto k výrazným změnám. Odešel nejužitečnější hráč soutěže Tyrese Rice, který se domluvil v panathinaikosu Atény, naopak přišli manažer a trenér z překvapení minulé sezony Antwerp a s nimi rozehrávač Paris Lee.

"Paris Lee je podobný typ hráče jako Rice, takže Bamberg na tom bude podobně jako loni. Nevím, jak se obmění zbytek soupisky, ale musíme čekat, že Bamberg a Tenerife budou špičkové týmy. Nebude to pro nás nic lehkého, ale i to je důvod, proč se na to těšíme," uvedl Jaromír Bohačík.

Favoritem bude Tenerife, které v minulé sezoně došlo až do finále, kde prohrálo s Boloňou. V roce 2017 pak celou soutěž vyhrálo. Je tak zatím nejúspěšnějším týmem za tři ročníky Ligy mistrů. Mezi jeho hvězdy patří Američané Tim Abromaitis a Colton Iverson. Pro novou sezonu klub navíc podepsal gruzínského 217 centimetrů vysokého pivota Giorgiho Šermadiniho, který patří k neoblíbeným soupeřům pro svojí tvrdost.

"My jsme proti němu hráli za reprezentaci. Je to velice kvalitní hráč a další důvod, proč se na ty zápasy těšit," řekl Bohačík. "Skupina není tak hrozitánská jako loni, ale jsou tam dva účastníci Final Four. Je to však Champions League a musí se počítat, že skupina snadná nebude. Bude jen na nás, jak se na to připravíme," dodal.

Pravidelným naším soupeřem bývala VEF Riga, se kterou jsme se potkávali ve VTB lize. V poslední době se sice lotyšskému celku tolik nevedlo a před rokem dokonce nezískal lotyšský titul, ale letos to napravil a opět se dere na výsluní. K titulu mu pomohl i Glenn Cosey, který se v minulé sezoně mihl i v našem dresu, ale nehodil se do naší hry.

Podobně je na tom Peristeri. Aténský klub na přelomu tisíciletí dokonce hrával Euroligu, ale pak z ekonomických důvodů spadl do nižší řecké ligy. Před rokem ale vybojoval postup zpět mezi elitu a v minulé sezoně hned došel až do semifinále řecké ligy, čímž si vysloužil start v Champions League.

"VEF Riga se dostává zpět na místa, kde byla před pár roky. Je to jeden z týmů, se kterými jsme hráli často. A Peristeri je také kvalitní tým. Uvidíme, jak těžkými soupeři budou," řekl Šimeček.

Gaziantep, který téměř sousedí se Sýrií, se Ligy mistrů účastní podruhé. V sezoně 2017/18 skončil ve skupině předposlední. V minulé sezoně turecké ligy byl po základní části pátý, ve čtvrtfinále pak vypadl s Galatasarayem. K oporám týmu patřili Srb Stevan Jelovac, Chorvat Marko Tomas, který hrával za Real Madrid či Fenerbahce, nebo litevský rozehrávač Šarunas Vasiliauskas.

Zajímavostí je, že ve skupině jsou jak nejzápadnější, tak i nejvýchodnější účastníci soutěže. Tenerife dělí 6000 kilometrů od Gaziantepu a podobnou vzdálenost bude muset tým z Kanárských ostrovů urazit i do Nižného Novgorodu, pokud ruský celek postoupí z kvalifikace. "Samozřejmě to přináší komplikace směrem k cestování, ale od toho tu jsme, abychom si s tím poradili. Seděl jsem na letišti s prezidentem Tenerife a řešili jsme logistické problémy. Oni jsou na to zvyklí, protože oni takto daleko létají pravidelně," dodal Šimeček.

 
vloženo: 04.07.2019 12:20 / přečteno: 6567x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.