O CO SE HRAJE VE VENTSPILSU?

O CO SE HRAJE VE VENTSPILSU?

Naši basketbalisté odletěli dnes do Lotyšska, aby se poprali o vítězství v posledním zápase základní části Eurocupu. Nemusí to však být poslední zápas v jejich letošním účinkování v evropskému poháru, pokud postoupí mezi posledních 16 týmů, bude to největší úspěch v dosavadní historii klubu a také největší úspěch samostatného českého basketbalu na klubové úrovni. O co se tedy hraje v Pobaltí?

Předně o postup ze skupiny. Připomeňme si tabulkou, které týmy jsou ve hře o postup.

tab_5_1

Z tabulky je jasné, že mimo hru je Ventspils, ale přesto mám může kýžený postup hodně zkomplikovat. Jednomu ze zbývajících tří týmů Černý Petr v posledním kole zbude také. Je hodně pravděpodobné, že se bude rozhodovat v následující tabulce tří týmů se stejným počtem bodů. 

tab_5_2

Předpokládejme (respektive přejme si), že náš tým v Lotyšsku vyhraje.

Nejhorší výchozí pozici pro postup mezi LAST16 má Biella, i když i ona má postup ve vlastních rukách. Musí však porazit Bamberg doma nejméně o 18 bodů. V tom případě by měla pasivní skóre -7, ale Bamberg -9 a postupovala by z druhého místa. Biella by mohla dokonce postupovat z prvního místa, ovšem vítězství o více než 41 bodů nad Bambergem nevěří asi ani největší optimisté v Itálii.

Druhou variantou výsledku zápasu v Itálii je vítězství Bambergu. Bez ohledu na jeho výši, postoupí Bamberg z prvního místa, protože jediným prohraným zápasem bude ten s námi v Pardubicích a bude mít v tabulce všech zápasů o bod více než ostatní soupeři. Biellu tím odsoudí ke třetímu místu a to i v případě naší prohry ve Ventspilsu. Na tomto příkladu je jasné, že postup je možný i v případě prohry s lotyšským šampiónem. Rozhodně s takovou eventualitou nebude chtít nikdo počítat.

Obrázek
Ve skupině LAST16 je už nyní jasné, jakým systémem se budou zápasy hrát. Týmy, které nyní hrají ve skupinách E, F, G a H, vytvoří dvě skupiny K a L. Ve skupině K hrají vítězové skupin E, G a druzí ze skupiny F a H. Ve skupině L pak vítězové skupin F, H a druzí z E,G. Jaká je tedy situace v ostatních skupinách E až G.


 



Skupina E.

Jasným postupujícím se Bilbao, které zatím neprohrálo a poslední kolo odehraje v Petrohradu s aktuálně druhým Spartakem SPB. Tým na třetím místě skupiny, který má o bod méně než druhý SPB, Turk Telekom hraje v Belgii se Spirou.Basket, jenž stejně jako Ventspils nevyhrál ještě ani jedno utkání a rozdíl ve skóre je -86. Pokud by oba zápasy dopadly podle očekávání – tedy vítězstvím Bilbaa (ve kterém dnes skončil po devíti letech trenér Vidorreta) a výhrou  Turků, měla by družstva na 2. a 3.místě stejný počet bodů (6) a rozhodovaly by vzájemné zápasy. V nich je však lepší Turk Telekom (prohrál 83:85 a doma vyhrál 86:73)

Tip na pořadí:

1.Bilbao

2.Turk Telekom

3.Spartak SPB

4.Spirou Basket   

 
Skupina F

Do LAST 16 postupují dva týmy – Crvena Zvezda Bělehrad a Benneton Treviso (oba mají jednu prohru). Další týmy Cholet Basket a Dynamo Moskva jsou mimo hru. Benneton a Crvena Zvezda se v posledním kole utkají v Srbsku. Favoritem je domácí tým nejen proto, že hraje doma, ale také v prvním vzájemném zápase Benneton porazil 78:71. Nesmíme však zapomenout, že i Crvena Zvezda „umí“ doma prohrát – viz ULEBCupový zápas v předminulé sezoně.

Tip na pořadí:

1.CZ Bělehrad

2.Benneton Treviso

3.Cholet Basket

4.Dynamo Moskva

 
Skupina G

Tato skupiny je nejzamotanější. Týmy na 1. až 3.místě v pořadí Panellinios Athény, SLUC Nancy a Gran Vanadia 2014, mají shodnou bilanci 3:2 na zápasy a liší se jen skóre. Poslední PGE Turow je už s jedním vítězstvím už mimo hru. Poslední kolo má před sebou tyto zápasy: Turow:G.Canaria a Panellinios : Nancy. Šance na postup mají všechny 3 týmy skoro stejnou. Všechny tyto týmy vyhrávají svá utkání doma. Výjimkou je Nancy, které vyhrálo s Turowem na jeho palubovce, ale prohrálo doma s Řeky. Pokud by zůstaly týmy věrny tradici výher v domácím prostředí, bylo by Nancy ze hry ven. V Řecku se špatně vyhrává, o čemž svědčí rozdíl ve skóre ze dvou zápasů +47, navíc Nancy s Panelliniosem doma prohrálo o 9 bodů. Ve druhém zápase může Grand Canaria vyhrát a pak postoupí společně s Panelliniosem. V případě prohry budou mít vyslanci Kanárských ostrovů na svém kontě 6 bodů stejně jako Nancy a budou rozhodovat vzájemné zápasy. Ovšem pozor, oba týmy vyhrály doma o 12 bodů a rozdíl ve skóre je tedy 0!! Podle regulí rozhoduje větší počet nastřílených bodů – Gran Canaria má zatím 350, Nancy 381.  

Tip na pořadí:

1.Panellinios Athény

2.SLUC Nancy

3.Gran Canaria

4.PGE Turow Zgorzelec 

 
vloženo: 11.01.2010 22:16 / přečteno: 12941x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.