ZÁPAS BYL V ROZHODUJÍCÍCH MOMENTECH ŘÍZEN TENDENČNĚ

ZÁPAS BYL V ROZHODUJÍCÍCH MOMENTECH ŘÍZEN TENDENČNĚ

Vedení našeho klubu podalo oficiální stížnost na výkon rozhodčích v zápase Mattoni NBL proti Novému Jičínu. O důvodech jsme si vyprávěli s generálním manažerem Rudolfem Šimečkem a kromě toho jsme zabrousili i na atmosféru zápasu v Novém Jičíně. 

Proč jste podali stížnost na výkon rozhodčích?

Na úvod chci říct, že nechceme revidovat výsledek zápasu, ale podle nás byl zápas řízen v rozhodujících okamžicích tendenčně. Osmdesát procent výroků v posledních pěti minutách regulérní hrací doby a v průběhu prodloužení bylo proti nám a několik z nich bylo zjevně obráceně. Proto jsme požádali ředitele soutěže o disciplinární trest pro všechny tři rozhodčí.

Mohl výkon rozhodčích ovlivnit zásadně výsledek zápasu?

Ano, jsem o tom přesvědčen. Dvě, tři chyby ve vypjatém utkání mohou rozhodnout o osudu zápasu. Několikrát, kdy jsme byli v těsném vedení nebo jsme se do vedení mohli dostat, přišla nepochopitelná rozhodnutí. Ať už to byly auty v klíčových okamžicích, neodpískání faulu zezadu na Pavla Pumprlu po doskoku, či situace, kdy rozhodčí odpískali Pavlu Slezákovi faul na Varnelise, který byl úplně obráceně. V koncovce obrácená rozhodnutí, když Pandula poslal míč do autu bez jakéhokoliv kontaktu našeho hráče, přičemž stejná situace nastala už po domnělé teči Leeho.

Byla podle vás delegace rozhodčích správná?

Myslím si, že to byla druhá chyba. Utkání dvou dlouhodobě nejlepších týmů, o kterém se dalo předpokládat, že i vzhledem k okolnostem kolem našeho týmu, bude velice vypjaté, dramatické, vyrovnané a plné emocí, to byla špatná volba trojice sudích. Proto si myslím, že měla být zvolena jiná trojice rozhodčích.

Byly chyby spíše na straně druhého a třetího rozhodčího?

Oba mladí rozhodčí podle mě podlehli atmosféře utkání. U zkušeného rozhodčího Dolinka však by k něčemu takovému dojít nemělo. Pro ilustraci: první rozhodčí Dolinek viděl faul Sokolovského na Šaroviče přes celou šířku hřiště, i když jeden z rozhodčích stál metr a druhý tři od místa domnělého přestupku. Paradoxem je, že při debatě s realizačním týmem u naší lavičky odpovídal na otázku, proč neopravil chybné rozhodnutí svých kolegů slovy, že se přestupek stal v místě, které nebylo v jeho prostoru.

Požádali jste o zhlédnutí záznamu supervizora?

Ano, čekám na vyjádření Milana Šedivého jako supervizora rozhodčích, kterého jsem požádal, aby celý zápas zhlédl a udělal si obrázek o výkonech rozhodčích. 

Tiskový mluvčí uveřejnil na internetu následující slova: „Velmi oceňuji podporu všech fanoušků i fanklubu. Avšak musím odsoudit výroky fanklubu na adresu funkcionářů Nymburku.“ Co se stalo?

Myslím si, že několik jedinců z tvrdého jádra fanklubu se chovalo nevybíravě jednak k rozhodčím, ale i našim hráčům a našemu realizačnímu týmu. Uráželi všechny naprosto bezdůvodně velice hrubou a vulgární formou. Byl to obrovský kontrast s atmosférou před utkáním, kdy nám starosta Nového Jičína poděkoval za pomoc při povodních. Myslím, že jejich chování bylo nad rámec pochopení funkcionářů Nového Jičína.

Utrpí tím vaše nadstandardní vztahy s klubem Nového Jičína?

Ne. Je třeba oddělit vedení klubu a slušné i když zapálené fanoušky, kterých byla v hale většina a tato individua.

Zažil jste už něco podobného?

Abych pravdu řekl, pohybuji se v basketbalu už řádku let, ale takový styl vyjadřování přízně svému klubu jsem nezažil. 

Dá se předpokládat odveta našeho fanklubu při zápase Nového Jičína v Nymburce?

Naši fanoušci jsou na úrovni a věřím, že se k takovému způsobu projevu přízně týmu nesníží. Budou fandit svému týmu a budou se snažit vykolejit tým soupeře, ale nepoužijí stejný slovník a projevy jako oni.

Nemůže být projev fanoušků ultras po uveřejnění tohoto článku příště ještě horší?

Myslím, že ne, protože dalším stupněm je už jen fyzické napadení.

Všiml jste si, že v době, kdy se našim hráčům nedaří, se vyrojily různé negativní komentáře na váš klub? Všichni z toho mají obrovskou radost…

Je to trochu pochopitelné. Šest let po sobě nenecháme vyhrát titul nikoho jiného, a tak se stáváme trnem v oku většině ostatních klubů a především jejich fanouškům. Každý nás chce v každém zápase „ulovit“. Pokud jsou to hráči soupeře svým výkonem nebo trenéři ostatních týmů svou dobrou přípravou, je to v pořádku a povznese to nejen naši úroveň, ale úroveň celé ligy. Je ale nepřípustné, aby nás v zápase poškozovali rozhodčí.

Co vás nejvíce štve: ironie, ostrá slova, posměšné chování, závist…..?

Nejvíce mě štve, že všechny naše úspěchy se poměřují finanční veličinou. Každý klub přece má možnost dát dohromady tolik peněz, aby mohl postavit kvalitní a konkurenceschopný tým, vybudovat dobré zázemí, být v popředí ligy a hrát evropský pohár…. Musíme být silní a to hlavně v této době a vyrovnat se s tím. 

 
vloženo: 11.01.2010 19:57 / přečteno: 11800x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.