VTB JE SERIÓZNÍ SOUTĚŽ

VTB JE SERIÓZNÍ SOUTĚŽ

Kromě Ondřeje Šimečka se jednání VTB ligy a losování zúčastnil Jiří Zídek. I jeho jsme se zeptali na pár postřehů z nedělního odpoledne. 

Jak jste spokojený s rozlosováním do jednotlivých skupin?

Od počátku bylo jasné, že budeme mít ve skupině tři euroligové týmy. Celkem jich bylo šest a byly rozděleny do dvou skupin. Co se týče odhadnutí síly týmů, nelze nyní o soupeřích mnoho říct, protože u všech týmů se stále hledá ta nejlepší soupiska. Jak jsem tady vycítil, jsou ruské kluby finančně velice silné a hned za nimi jsou týmy ukrajinské. Ovšem ani ostatní družstva nejsou slabá. Mají ambice a ani jejich rozpočty nejsou malé… Pokud bychom soudili podle jmen hráčů, které v nedávné minulosti s kluby našich soupeřů podepsali smlouvy nebo podle kvality trenérů, dovolil bych si tvrdit, že uspět v této konkurenci bude nesmírně těžké. Čeká nás šestnáct těžkých zápasů.

Vloni jsme absolvovali jinou nadnárodní soutěž Adriatickou ligu. Dají se tyto dvě ligy porovnat?

To teď nechci předjímat. Až sezona ukáže… V této chvíli mohu konstatovat, že možnosti klubů jsou velké. Myslím si, že skupina týmů ve východní Evropě se začíná velmi rychle přibližovat tradičním evropským baštám basketbalu jako je Španělsko, Itálie nebo státy bývalé Jugoslávie.

Co říct o kvalitě jednotlivých skupin?

Regule losování byly poměrně komplikované a týmy byly nasazovány nejen podle regionality, ale také podle soutěží, ve kterých hrají. Tím byla zachována poměrně vyrovnaná kvalita obou skupin.

Zdá se být naše skupina lepší z hlediska cestování. Máte stejný dojem?

V tak krátké době jsem neměl možnost propočítat, kolik kilometrů bude třeba necestovat. Věřím, že destinace budou dostupné jedním nebo maximálně dvěma lety bez nutnosti cestování autobusem. Pokud se budou týmy přesouvat pouze letadlem, nejsou vzdálenosti tím největším problémem cesty.

Co jste říkal rozšíření počtu účastníků na osmnáct?

To dokumentuje velké ambice soutěže i to, že liga má v čele silného prezidenta Ivanova, který se své funkci věnuje velice aktivně. Kluby, které se budou prát o dvě místa, jsou také velice kvalitní.

Kdo je podle vás favoritem kvalifikace?
Myslím, že postoupit mohou oba ruské týmy.
Jaká byla atmosféra vlastního losování?

Domácí rižští organizátoři odvedli dobrou práci. Na losování byli přítomni významní trenéři, bývalí hráči i funkcionáři basketbalových federací účastníků ligy. O vážnosti, se kterou organizátoři přistupovali k medializaci, svědčí mimo jiné i to, že byl pozván velký počet novinářů a že vedení VTB ligy jim jejich náklady uhradilo.

Vlastní losování probíhalo ve venkovním prostředí na břehu řeky Daugavy. Jak to na vás působilo?

Bylo to možná trochu nezvyklé, ale organizátoři chtěli poukázat na krásu svého hlavního města i z hlediska turistického. Všude ale byla cítit také sportovní historie klubu z Rigy a atmosféra podtrhovala bohatou historii basketbalu v Lotyšsku.  

Jak byly pro vás přínosné dny strávené v Rize?

Upevnil jsem si názor, že VTB liga je seriózní soutěž, která má velké plány. V rámci losování jsme se pochopitelně potkali se zástupci klubů našich soupeřů a právě výměna kontaktů byla velice důležitou součástí programu.

Na jaké úrovni managementu jednotlivých klubů byli přítomní zástupci našich soupeřů?

Všechno to byly špičky managementů klubů.  

V rámci losování byly zveřejněny zajímavé povinnosti ruských klubů. Předně musí odtajnit své rozpočty. Co říkáte takovému opatření?

Předně říkám, že to bylo překvapivé a chvályhodné. Je to od prezidenta Ivanova krok k transparentnosti celé soutěže. V ruské lize se často hovořilo o oficiální a neoficiálním rozpočtu.

Musí i ostatní kluby zveřejnit rozpočet?

U týmů z jiných zemí než je Rusko to není povinné. Prezident Ivanov řekl, že nemůže žádný neruský tým k takovému prohlášení nutit a ale že to doporučuje.

Druhou restrikcí pro ruské kluby bylo, že musí mít na palubovce během zápasu stále dva ruské hráče. Proč, podle vás, padlo toto rozhodnutí?

To je snaha spřátelit se ruskou ligou. Když si uvědomíme, že je reálné, aby bylo ve VTB lize 7 ruských týmů, je to velké soupeření těchto dvou entit na ruském basketbalovém nebi. Přijetím prezidenta ruské ligy Vatutina jako viceprezidenta VTB ligy plus aplikace minimálního počtu domácích hráčů naznačuje, že tyto dvě entity se chtějí přátelit.   

Jaké další informace jste se na zasedání VTB ligy dozvěděli?

O serióznosti soutěže svědčí, že liga poskytuje všem hráčů pojistku a také to, že jsou vypsány za umístění v lize prémie. To je v této době v Evropě ojedinělé. Ke změně však došlo. Poslední tým z každé skupiny nedostane prémii žádnou.

Bylo to nějak zdůvodněno?

V minulé sezoně Honka Espoo a Dnipro Dněpropetrovsk neukázaly v průběhu sezonu žádnou snahu o zlepšení co se týče sportovní kompetetivnosti. Proto by podle organizátorů ligy měla existovat hrozba toho, že si bude muset svoje náklady ve VTB lize hradit sám.  


Fotogalerie z losování zde  

 
vloženo: 24.07.2011 22:03 / přečteno: 11386x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.