TĚŽKÁ ZKOUŠKA

TĚŽKÁ ZKOUŠKA

Zítra od tří odpoledne nás čeká jeden ze žhavých kandidátů na postup do závěrečných bojů VTB ligy Lokomotiv Kubáň.

Tým Lokomotivu Kubáň patří v posledních letech do první poloviny silné ruské ligy a v letošní sezoně je spolu s CSKA Moskva jedním z nejvážnějších kandidátů o umístění na stupních vítězů ve VTB lize.

 

Historie týmu, který dnes reprezentuje město Krasnodar, je dlouhá. Svoje kořeny má v podkavkazském městě Miněralnyje Vody. Založen byl již v roce 1946, i když zpočátku to byl tým, za který hráli mladí studenti dvou železničních škol města. Proto tým nese název Lokomotiv. Vzhledem k tomu, že měl tým úzký vztah se železnicí, zúčastnil se v roce 1999 neoficiálního mistrovství Evropy železničářů v Maďarsku, kde Lokomotiv vyhrál.

V roce 2003 se tým přestěhoval do 500 kilometrů vzdáleného Rostova na Donu. Klub změnil město působení, název Lokomotiv mu však zůstal. Podmínky v klubu přilákaly i slavné hráče, například Igora Kudělina, zasloužilého mistra sportu, devítinásobného mistra SSSR i Ruska nebo finalistu Koračova poháru Andreje Ščipačeva či juniorského mistra Evropy Dmitrije Sokolova. Po dobu šesti let, co bylo domovským přístavem město Rostov, hrál Lokomotiv v nejvyšší ruské soutěži a jeho nejlepším umístěním bylo 5. místo v roce 2007.

Po sedmém místě v roce 2009 se klub podruhé ve své historii stěhoval. Dobré podmínky mu nabídlo město Krasnodar v Kubáňském kraji. Tým se hned ve druhé sezoně probojoval na 5. místo nejvyšší ruské soutěže. V předminulém roce skončil po základní části dokonce třetí a probojoval se až do semifinále ruské PBL a v minulém roce v semifinále zarazil na CSKA Moskva, což znamenalo vystavení stopky v cestě do finále. V malém finále, souboji o třetí místo, které se v ruské lize hraje, dominoval Lokomotiv nad Triumphem Lyubertsy přesvědčivě 91:79.

Od roku 2004 se klub pravidelně zúčastňuje evropského FIBA EuroCupu či později EuroChallenge. V posledně jmenované soutěži si klub v předminulé sezoně připsal úspěch, když skončil až ve finále prohrou s týmem Krka Novo Mesto 77:83. V minulé sezoně už tým Lokomotivu bojoval v poháru Eurocup a opět si vedl více než dobře. Postoupil z druhého místa základní skupiny E (4-2) a v nadstavbové skupině skončil na prvním místě s poměrem vítězství a proher rovněž 4-2. V cestě na Olymp ho zastavil další ruský tým Chimki Moskva ve čtvrtfinále. Ve VTB lize skončil Lokomotiv na čtvrtém místě ve skupině B a ve čtvrtfinále deklasoval doma třetí tým skupiny A Žalgiris Kaunas 72:44. Po vítězství i v Kaunasu (80:71) se probil do dalšího kola play-off, kde ho čekal další silný tým Spartaku Petrohrad. Ani ten však kubáňské Kozáky nepřemohl. Po vítězství doma 71:57, zvítězil i ve stínu křižníku Aurory 69:60 a vybojoval si postup do Final Four. V cestě do finále však stál UNICS Kazaň a díky prohře o jediný bod 86:87 ve vyrovnané zápase do finále nepostoupil. V souboji o bronz podlehl Lokomotiv týmu Lietuvos Rytas  83:91.

Pro letošní rok však tým ještě výrazně posílil. Přišli Nick Calathes z Panathinaikosu, Simas Jasaitis z Türk Telekom, Aleks Marić také z Panathinaikosu, Alexey Savrasenko z Unicsu a tomu všemu šéfuje na lavičce Jevgenij Pašutin, trenér, který prošel týmy jako je CSKA Moskva, UNICS Kazaň nebo Spartak Petrohrad.   

 
vloženo: 13.10.2012 12:57 / přečteno: 8639x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.