VELKÝ ZÁJEM MÉDIÍ I DIVÁKŮ

VELKÝ ZÁJEM MÉDIÍ I DIVÁKŮ

Nejlepší český tým, nejlepší ruský tým a nejlepší hala v ČR – dobrá volba nedělního podvečera.

Počet basketbalových akcí v O2 Aréně se dá spočítat na prstech jedné ruky. V roce 2005 to byl nejdříve exhibiční zápas české reprezentace proti týmu osobností v rámci projektu „Zpět do školy – basketbal dětem“. Ve stejném roce to bylo utkání dodatečné kvalifikace na ME Česká republika – Polsko.  O rok později hostila Aréna Final Four Euroligy a pak po dlouhých skoro sedmi letech utkání našich hráčů s CSKA Moskva. Jen pro zajímavost, Jirka Welsch byl při všech akcích českého týmu v této Aréně.

O vlastním zápase s CSKA už bylo napsáno stránek, prezentováno hodně fotografií. Pojďme se v tomto článku podívat spíše na diváckou kulisu a na přípravy celé akce. První myšlenky na přemístění zápasu s CSKA probleskly těsně po losu, když jsme se dozvěděli, že moskevský tým bude našim soupeřem. „Praktické přípravy začaly čtyři, pět měsíců zpátky,“ označil Ondřej Šimeček, kdy se poprvé začaly splétat nitky příprav. Vzhledem k tomu, že O2 Aréna dlouho basketbal nehostila, bylo nutné některé důležité prvky vybavení dovézt. „Palubovka byla z Klatov, z koše z Nymburka a světelné tabule ze Slovenska,“ vyjmenoval Ondřej Šimeček, jak do Prahy cestovaly jednotlivé díly skládanky.

I když byla příprava takové akce náročná a dlouhodobá, nebylo nikdy pochyby, že by se zápas musel odehrát jinde. „Díky tomu, že všechny zainteresované strany do toho šly s velkým entusiasmem, ve finále pro nás akce skončila dobrým pocitem,“ podotkl Šimeček a připustil i úseky, kdy bylo hůř: „Na povrch občas vyplouvaly určité těžkosti a otazníky. Od toho tu byl tým lidí, který to musel řešit. Nikdy jsme ale o zdaru akce nepochybovali.“

Nakonec se do pražské arény sjelo více než 5.800 diváků. Je to málo nebo hodně? Těžko jednoznačně odpovědět. V každém případě to bylo nejvíce diváků v posledních třech letech, kteří se sešli na zápas klubového basketbalu. Ve srovnání např. s návštěvami Žalgirisu i toto číslo trochu bledne. Jenže v Litvě je basketbal sportem číslo jedna, u nás je přeci jen fotbal a hokej ve větší přízni. „Už jsme zažili větší návštěvu, proto 5800 diváků nemůže být strop,“ hledí s nadějí do dalších let Ondřej Šimeček.

Mezi přítomnými byla řada zajímavých hostů. Předně to byl prezident VTB ligy Sergej Ivanov, bývalý ministr obrany Ruska a také vicepremiér ruské vlády, v současnosti šéf prezidentské kanceláře.  „O jeho návštěvě zápasu rozhodlo více faktorů. Jednak je Praha atraktivní destinace. Sergej Ivanov je také velký basketbalový fanoušek, takže si již dlouho dopředu naplánoval svou návštěvu Prahy a našeho zápasu,“ vysvětlil proč si nejvyšší muž VTB ligy udělal čas a navštívil utkání. Mezi hosty byl např. i bývalý prezident Václav Klaus, ruský velvyslanec a také řada současných bývalých československých reprezentantů.

Na zápase se také sešel nebývalý počet novinářů a televizních štábů. Nakonec jich bylo více než padesátka a po dlouhé době to byla největší koncentrace sportovních novinářů na basketbalovém zápase. „Původně jsme plánovali kolem 30 novinářských míst, ale o akci byl tak velký zájem, že jsme nestačili přidávat místa.  Novinářů a zástupců médií bylo tolik, že se ani do vymezeného prostoru nevešli,“ přiznal Ondřej Šimeček. Kromě štábů české televize a televize Nova, přijelo i několik štábů z Ruska. Krom toho bylo utkání v Praze vybráno pro natáčení upoutávky na VTB ligu.

Atmosféra ve velké aréně i při větším počtu diváků může působit komorně, v O2 aréně tomu tak nebylo. Pochopitelně k tomu přispěl i průběhu zápasu. Na začátku chvíli trvalo, než se fanoušci rozehřáli, ale s přibývajícím časem se nálada v hale stupňovala a ve čtvrté čtvrtině za stavu 56:54 gradovala.  I když měl Ondřej Šimeček málo prostoru, aby sledoval průběh zápasu, atmosféra utkání ho vtáhla. „Jsem opravdu hodně potěšený, protože spousta lidí si myslela, že je těžké v rozlehlé O2 Aréně vytvořit tu správnou basketbalovou atmosféru. Myslím, že jsme to zejména s pomocí našeho FanClubu vyvrátili,“ dodal Šimeček.    

Bude se v O2 Aréně hrát nějaké další utkání? „Dokázali jsme, že jsme v České republice schopni připravit basketbalovou show, která si najde svoje diváky. Myslím, že nedělní akce je výzvou k tomu, abychom takových utkání a akcí ukázali více,“ domnívá se Ondřej Šimeček.


Ve fotogalerii můžete najít i záběry mimo palubovku (link)

 
vloženo: 20.03.2013 22:31 / přečteno: 8370x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.