OCENĚNÝ PETR

OCENĚNÝ PETR

Do Minsku odjíždí také Petr Benda, který je podle mínění odborné poroty nejlepším českým hráčem ve VTB lize.

Při utkání s CSKA Moskva převzal od Jiřího Zídka, funkcí druhého nejvyššího muže českého basketbalu, ocenění pro nejlepšího hráče v českém týmu. Petr dosáhl ve všech zápasech VTB ligy průměr 8,8 bodů na zápas a 5,1 doskoků. Právě proti Minsku zaznamenal Petr Benda nejvyšší užitečnost 34 a to mu mimo jiné vyneslo v prosinci nominaci do nejlepší pětky měsíce. 

Možná i toto umístění a také stabilní forma našeho pivota mu přinesla nominaci na nejlepšího českého hráče ve VTB lize. Petr Benda se stal vlastně úplně prvním, kdo cenu dostal, protože všichni ostatní vybraní ji obdrží až během tohoto víkendu v rámci posledního kola.

 
Cena VTB

Petře, věděl jsi o tom, že dostaneš nějakou cenu od VTB?

Dopředu jsem nic nevěděl. Řekl mi to dvě minuty předem Vrták (Vratislav Šístek – vedoucí týmu).

Byl jsi překvapený a nenapadlo tě, že si z tebe dělá pan Šístek jen legraci?

Ne, panu Šístkovi jsem věřil, jen mě zaskočilo, že zrovna já.

Co tomu říkáš, že jsi první na světě, kdo takové ocenění dostal?

Nepřemýšlel jsem o tom, že jsme první na světě… Je to individuální cena, ale basket je kolektivní sport a individuality zápas většinou nevyhrávají. To ale neznamená, že bych si ocenění nevážil, jen chci říct, že je lepší je vyhrát s týmem nějakou cenu jako je titul, Euroligu nebo Český pohár.

Na jaké místo doma trofej zařadíš?

To bys měl zavolat mým rodičům, kterým ceny odevzdávám, oni jsou moji největší fanoušci. Doma je už nemám kam dát (smích) a oni mají v ložnici poličku, kam se jim všechny vejdou.

Proč padla volba na tebe?

Nevím, co bylo kritériem pro výběr – možná statistiky. Třeba se k tomu přidalo, jak dlouho je hráč v týmu a jak mu pomáhá dlouhodobě.

Hráče vybírala odborná komise. Dává to větší ceně větší punc?

Z tohoto hlediska určitě. I když ocenění, jak jsem říkal, nepřikládám velkou váhu, lhal bych, kdybych řekl, že mi to nepůsobí radost. 

Není s podivem, že si tvých kvalit všimli dříve v cizině než v Mattoni NBL, kde ses ještě nestal MVP?

V posledních letech tohle ocenění nedostal nikdo z Nymburka. Je to dáno tím, že minuty jsou rozděleny na více hráčů a nikdo v týmu Nymburka žádný vyložený lídr. V jiných týmech je jeden nebo dva hráči, kteří mají velký podíl na umístění jejich týmu. Mají pak lepší statistiky než většina hráčů v Nymburce. V Nymburce se na postavení týmu podílí všichni skoro stejnou porcí minut a tím pádem asi hráč z Nymburka MVP NBL nikdy nedostane.

Jak okomentoval týmový šprýmař Radek Nečas tvůj úspěch?

On to asi ani nezaregistroval (smích)… Jednu připomínku vlastně měl. Když jeli kluci na hokej a já jsem říkal, že zůstanu s rodinou a hned si přisadil: „Borec dostane ocenění a na kluky z týmu už kašle!“ No, Šutys prostě nezklamal (smích).

Jak se mu líbilo provedení trofeje?

Líbilo. Hned na první pohled je vidět, že je to ocenění za basket. Porovnal bych to s těmi, co jsme dostávali před dvěma lety při hlasování časopisu Basketmag – nejlepší česká pětka. To byl skleněný balón na podstavci. I to je opravdu basketbalová trofej.  

 
vloženo: 23.03.2013 10:12 / přečteno: 8177x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.