A ZNOVU NA SEVER

A ZNOVU NA SEVER

Hned ráno po pražském utkání s belgickým Spirou si to namířili hráči Nymburka opět do Pobaltí. Cílovou destinací je Lotyšsko, hlavní město Riga a klub VEF.

Historie

Historie týmu se datuje do roku 1958, kdy se VEF Riga poprvé objevila na scéně. Klub měl raketový začátek, už v roce 1960 obsadil třetí místo ve velice silné lize Sovětského svazu. O šest let později se klub umístil opět na třetím místě, ale o tři roky později (1969) spadl do druhé sovětské divize. V roce 1978 se VEF vrátil zpět do elitní sovětské soutěže. V roce 1985 skončil pátý a v letech 1987 a 88 o příčku hůře. V roce 1991 obsadila Riga třetí místo, ale v následujícím roce hvězda zhasla úplně.

 

V roce 2007 byl klub znovu obnoven. Kromě domácí soutěže startoval VEF ve druhé Baltické lize. Druhou ligu v roce 2009 vyhrál a postoupil do první. V ní se probojovali až do čtvrtfinále. V nejvyšší domácí soutěži skončila Riga v roce 2008 na čtvrtém místě, o rok později na druhém, v roce 2010 na 4.místě a v dalších třech letech vyústila výkonnost týmu ve zisk mistrovského titulu. V sezoně minulé skončil klub na druhém místě po základní skupině a ve finále prohrál s Ventspilsem.

 

Evropské soutěže

V evropských soutěžích startoval VEF Riga poprvé v sezoně 2009/10. Napoprvé neuspěl v kvalifikaci o Eurocup a poháru EuroChallenge skončil už po první části. V dalším roce už startoval v Eurocupu, ale nepostoupil ze skupiny, protože skončil na 4. místě s bilanci 2-4. V sezoně 2011/12 se Riga přihlásila do kvalifikace o Euroligu, ale hned v prvním kole narazila na Albu Berlín a prohrála. V Eurocupu pak měl VEF v základní i nadstavbové skupině stejnou bilanci 3-3, ale poprvé to znamenalo 2.místo a podruhé třetí, tedy bez postupu. Podobné to bylo také v sezoně 2012/13, kdy obě skupiny (základní a LAST 16) skončil s poměrem 3-3.

 
Rozhodčí

Zde tomto místě se sluší připomenout drsný konec zápasu v Nymburce. Ve druhém odvetném utkání zaúřadoval jeden z rozhodčích (na snímku vysvětluje trenéru Ginzburgovi, proč tak rozhodl). Těsně před koncem normální hrací doby odpískal Petru Bendovi dva fauly, z čehož jeden byl jako nesportovní. Byly z toho čtyři šestky a vhazování ze strany. Bertans všechny TH proměnil, ale následující útok skončil nepovedenou střelou. Na poslední útok zbylo Nymburku 23 vteřin. Simmons ale trojku nedal. V prodloužení nakonec rozhodly výborné trestné hody hostů. Jak prožívali poslední vteřiny hráči na lavičce je dobře vidět z dalšího snímku. V popředí Michal Křemen, Lukáš Palyza, výše Drew Naymick.  

 Napětí

O rok později, tedy v minulé sezoně, v Eurocupu zůstal VEF věrný své tradici a základní skupinu skončil s poměrem 5-5. Tentokrát to na postup nestačilo.  

 

VTB liga

Ve VTB lize startuje Riga od sezony 2010/11. V prvním roce obsadila ve skupině B 5. místo s poměrem zápasů 3-7. V další sezoně to bylo opět 5. místo, tentokrát ve skupině A, ale na toto umístění už byl potřeba poměr výher a proher 8:8. Stejný počet bodů měl i čtvrtý Novgorod, ale vzájemné zápasy poslaly do play-off ruský tým. V sezoně 2012/13 se VEF opět zlepšil, přidal tři výhry (11) ku sedmi porážkám a poprvé si zahrál vyřazovací fázi VTB ligy. V osmifinále přehrál Astanu, ve čtvrtfinále nestačil na Chimki. V minulé sezoně měla Riga bilanci obrácenou (7-11) a ze sedmého místa opět zůstala před branami play-off.

 

Vzájemné zápasy

S lotyšským týmem VEF Riga má Nymburk poměrně bohaté zkušenosti. Týmy se utkaly zatím celkem osmkrát, šestkrát v Eurocupu a dvakrát ve VTB lize. Zdá se, že VEF si libuje ve vyrovnaných statistikách. Jinak to není ani ve vzájemných zápasech: čtyři vítězství Nymburk, čtyři Riga. Skóre sice vyrovnané není, ale rozdíl je opravdu minimální 655:653 pro Nymburk.

 

Kam se pohnou statistiky, můžete sledovat v přímém přenosu na TV kanálu SPORT 5 v pátek od 18:25 hodin.  

 
 
vloženo: 04.12.2014 17:59 / přečteno: 9203x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.