POTŘETÍ V ČECHÁCH

POTŘETÍ V ČECHÁCH

Za dobu, co Nymburk hraje v evropských soutěžích, nebyl v Česku slavnější soupeř, než je CSKA Moskva. V neděli to bude už potřetí, co se s českými basketbalovými šampiony přijede utkat.

Nymburk má na svědomí skalp různých euroligových týmů. Na nadšení nymburských Lvů nestačil například Partizan Bělehrad v Adriatické lize, tenkrát ještě s Honzou Veselým v sestavě. Neuspěla ani Cibona Záhřeb nebo Montepaschji Siena. Pro porážku si do Čech přijelo jednou i CSKA Moskva. V pardubické aréně tehdy svěřenci trenéra Kazlauskase podcenili elán domácích hráčů a především ve druhém poločase tahali za výrazně kratší konec. Nakonec nehrálo roli, že rozpočet CSKA je více než miliarda korun a že na pardubickém letišti na ně čeká letecký speciál. Spektakulární smeče Lamayna Wilsona, Pavla Pumprly, trojky Lenzlyho, Simmonse nebo Lawrence, bojovnost Bendy na doskoku … to všechno byly ingredience vítězného koktejlu. Pokud si chcete tyto okamžiky připomenout, podívejte se na video  .
   Pozvánka na CSKA
Armádní tým z hlavního města Ruska je bezesporu největší hvězdou na ruském basketbalovém nebi, byť minulá sezona se hegemonovi tolik nepovedla. CSKA Moskva je čtyřiadvacetinásobným mistrem SSSR a jednadvacetinásobným mistrem Ruska (z toho 2x v rámci VTB ligy), čtyřnásobný vítěz Ruského poháru a čtyřnásobný vítěz VTB ligy. CSKA má na svém kontě také šest vítězství v Eurolize (2006, 2008 a také 1961, 1963, 1969, 1971 ). S tímto počtem evropských klubových titulů je společně s Panathinaikosem a Maccabi Tel Aviv dva tituly za Realem Madrid, v této „disciplíně“ největším sběratelem.   
 
CSKA - poslední titul
Klub CSKA Moskva poprvé vystoupal na nejvyšší příčku domácího mistrovství v sezoně 1944/45. Od roku 1968 do roku 1984, především za trenérského vedení slavného Alexandra Gomelského, se tým nestal mistrem své země jen jednou. Další dlouhá série získaných mistrovských titulů pokračovala po rozpadu Sovětského svazu v letech 1992 až 2000, kdy na trenérské lavičce seděl Stanislav Jeremin. Poslední ucelenou sérií titulů započal v roce 2003 další známý kouč Dušan Ivković, kterého na postu hlavního trenéra vystřídala další legenda basketbalu Ettore Messina. Za vedení tohoto kouče v sezoně 2005/06 získalo CSKA Moskva trojkorunu. Vyhrálo mistrovství Ruska, ruský pohár a také Euroligu. Finálový turnaj v roce 2006 hostila Praha a CSKA Moskva porazilo v Sazka Areně Maccabi Tel Aviv 73:69. O dva roky později si CSKA Moskva zopakovalo finálový souboj s Maccabi ve finále Euroligy  a opět pod vedením Messiny vyhrálo v madridském finále 91:77. Ramunas Šiškauskas, hráč CSKA, se stal MVP celé Euroligy.
Ettore Messina
Ettore Messina byl trenérem CSKA i v minulé sezoně, kdy CSKA Moskva nepodávalo v konci sezony zrovna příliš dobré výkony. I když se Moskvané probojovali do závěrečného turnaje Euroligy, medaile na ně nezbyla. Nejprve prohrál v semifinále o jediný bod s Maccabi a pak v souboji o třetí místo nestačil na Barcelonu (78:93). Jakoby se stín finálového turnaje propsal i do čtvrtfinále VTB ligy proti Lokomotivu Kubáň. CSKA šokovalo basketbalovou Evropu a proti papírovému outsiderovi prohrávalo už 0:2 na zápasy, když prohrálo obě svá domácí utkání. Třetí zápas s nožem na krku vyhrálo CSKA v Krasnodaru 76:73 a čtvrté dokonce jen o bod 79:78. To bylo poslední zaváhání; semifinále proti UNICSu Kazaň i finále proti Nižnému Novgorodu dopadlo jednoznačně ve prospěch budoucího mistra 3:0.

V letošní sezoně už armádní tým nekoučuje Ettore Messina, který se stal asistentem v klubu NBA San Antonio Spurs. Nahradil ho Řek Dimitris Itoudis, který v minulém roce vedl turecký Banvit a před tím sbíral 13 let zkušenosti v řeckém Panathinaikosu jako asistent. 

Markošvili
Beze změny pochopitelně není ani hráčský kádr. Nové angažmá získal Nenad Krstić (Efes), Jeremy Pargo (Maccabi T-A), Vladimír Micov (Galatasaray). Nováčkem moskevského klubu se naopak stal Nando De Colo (27 let – 196 cm), historicky první Francouz v dresu CSKA, který přišel z Toronta Raptors. V Gruzii se narodil a v minulé sezoně hrál za Galatasaray další novic Manuchal Markošvili (27 let – 197 cm). Na tři roky se klubu upsal Pavel Korobkov (23 let – 206 cm), který dva roky před tím hájil barvy Nižného Novgorodu.

Z minulé sezony v klubu zůstali Theodosić (podepsal na další tři roky), Fridzon, Jackson, Weems, Zozulin, Strebkov, Voroncevič, Kaun, Chryjapa, Hines.
 
vloženo: 12.12.2014 13:16 / přečteno: 9334x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.