KONEČNĚ VÝHRA. ODNESL TO JENISEJ

KONEČNĚ VÝHRA. ODNESL TO JENISEJ

ČEZ Basketball Nymburk prolomil ve VTB lize sérii šesti porážek a na domácí palubovce porazil Jenisej Krasnojarsk 99:87. O svém vítězství rozhodl ve druhé čtvrtině, kterou vyhrál 22:9. Nymburku patří tři zápasy před koncem základní části 13. pozice v tabulce. Do konce sezony ho v této soutěži čekají ještě tři zápasy s týmy ze špičky tabulky.

Úvod zápasu zvládl lépe Krasnojarsk. Nymburk nezachytil jeho rychlý nástup a po třech a půl minutách prohrával 5:12. To donutilo kouče Kestutise Kemzuru reagovat prvním time outem. Po něm šla skutečně koncentrace jeho týmu nahoru. Nymburk začal stahovat ztrátu, což se s košem velmi agilního veterána Jiřího Welsche podařilo. Důležité bylo zpomalení rychlého protiútoku Jeniseje. Hra do plných už hostům tolik neseděla.


Po svém příchodu z lavičky se ihned začalo dařit Pavlu Houškovi. Sbíral jak body, tak i doskoky. Bohužel na obraném doskoku často bojoval sám bez výpomoci proti přesile, proto se Krasnojarsk několikrát dostal k druhým šancím, které většinou využíval. Nymburku se ale dařilo na útočné polovině. S košem Petra Bendy se zastavilo vysoké skóre první čtvrtiny na stavu 25:25.


Když se opět Petr Benda po minutě a půl druhé čtvrtiny trefil osamocený z pod koše, Nymburk poprvé v zápase vedl. O chvíli ale na druhé straně téměř po identické akci srovnal Kikanovič. Vzápětí ten samý hráč opět získal zpět vedení pro Jenisej.


Dobré minuty na palubovce odevzdával v obraně také Lubooš Bartoň. Po jeho příchodu doskok Nymburka posílil a po jeho krádeži a asistenci z rychlého brejku srovnával Jiří Welsch na 31:31. Domácí pak převzali iniciativu. Základ byl ve výrazně zlepšené obraně. Do poločasu dal Krasnojarsk už jen tři body a ve druhé čtvrtině tak zatížil nymburské pouhými devíti body. Je však pravda, že Jenisej minul několik snadných příležitostí.


Vzhledem k tomu, že v útoku si Nymburk svou produktivitu zachoval (22 bodů ve druhé čtvrtině), začal jeho náskok rychle narůstat. Domácí měli oproti předchozím zápasům VTB ligy výrazně lepší procentuální úspěšnost za dva body. V prvním poločase 65,4 % (26/17). Dařilo se Dariusi Washingtonovi, Petru Bendovi či Pavlu Houškovi. O poločase vedl Nymburk 47:34.


Druhou dvacetiminutovku zahájil Nymburk jednoduchou akcí, která našla Pavla Houšku volného na perimetru. Pavel se opět nemýlil, byť s malým přešlapem oblouku. O chvílí později už si trojku pohlídal a jeho tým po ní vedl zatím dosud nejvyšším rozdílem o 17 bodů.


Následující minuty ale opět patřily Krasnojarsku. Nymburská koncentrace pod dojmem náskoku polevila a ten se rozplýval. Minutu a půl před koncem třetí části vedli domácí už jen o šest bodů. Náznak probuzení přišel minutu před klaksonem, kdy se Nymburku po doskoku na obranné polovině podařil rychlý protiútok, který zakončil tříbodovou akcí Darius Washington. Nymburský point guard pak ještě zrežíroval závěrečnou akci periody. Najel si pod koš, ale pak trochu zariskoval. Vypadalo to, že dá snadné dva body, místo toho však vyhodil za sebe na Vojtu Hrubana, který se za tři body naštěstí nemýlil. 74:63.


Další trojkou načal Vojta poslední desetiminutovku. Odstartoval tím návrat Nymburka k výkonu z druhé čtvrtiny. Po necelých dvou minutách měli domácí opět 17 bodový náskok, když koš s faulem proměnil další nymburský hráč, který v zápase odevzdával maximum – Martin kříž.


Dařilo se ale všem, kteří přicházeli na palubovku. I těm, kteří toho dosud moc neodehráli. Energii i body přidali svému týmu po příchodu z lavičky Derek Raivio a Chris Burns, kteří do té doby nastoupili dohromady na necelých šest minut. Když se Burns v krátké době za sebou trefil už podruhé za tři, vedl Nymburk už o 19 bodů. To byl tři minuty před koncem již rozhodující náskok.


Přesto si vzal kouč Kemzura pro jistotu 12é vteřin před koncem ještě time out. To když nymburská obrana nechala Krasnojarsk dvakrát za sebou snadno skórovat. Přesto ale Jenisej dál snižoval. Za 35 vteřin tak domácí trenér ukazoval téčko znovu. Po něm už Nymburk zápas bez problémů dotáhl do vítězného konce.


Statistiky zápasu najdete ZDE.

 
vloženo: 05.04.2015 21:37 / přečteno: 8064x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.