PEVNOST NYMBURK STÁLE NEDOBYTÁ

PEVNOST NYMBURK STÁLE NEDOBYTÁ

Basketbalisté Nymburka drží ve VTB lize domácí neporazitelnost, když ve Sportovním centru zdolali i kazašskou Astanu 79:61. Po pěti odehraných zápasech tak mají čtyři výhry a jednu porážku a jsou v tabulce základní části na děleném druhém místě.

Nejenže má Nymburk na seznamu zraněných zkušené opory Jiřího Welsche a Petra Bendu, fanoušky před zápasem nepotěšila zpráva, že k nim se svalovým problémem přibyl dosavadní ofenzivní lídr Michael Dixon. V neděli ho ale zastoupili Chasson Randle a Vojta Hrubanem. Poprvé v kariéře si VTB ligu zahrát také Hördur Vilhjálmsson, nová posila na rozehrávce. Odehrál 18 a půl minuty, připsal si dva body, čtyři asistence a stejný počet ztrát.


Nymburk vstoupil do zápasu přesvědčivě. Skóre otevřel trojkou Vojta Hruban a Nymburk pokračoval v útočných manévrech. Po další trojce Chassona Randla svítil na tabuli stav 7:0, než se poprvé trefili Kazaši. Po třech a půl minutách vystihl opěr Randle rozehrávku soupeře, posunul míč na Howarda Sant-Roose, který se nerozpakoval zatlouct míč do obroučky. Nymburk poprvé vedl dvouciferným rozdílem a kouč Asnaty Batautas ukazoval jako první z trenéru téčko.


Domácí tým hrál od začátku velice dobře organizovaně v obraně. Nutil soupeře k těžkým střelám a sbírali si doskok. V útoku to ale v druhé pětiminutovce úvodní čtvrtiny přestalo ladit. Hráči to brali na sebe a souhra vázla. Naopak na druhé straně našel Caner-Madley pod košem snadno zakončujícího Kolesnikova a time out si vzal i Ronen Ginzburg. Po něm pod košem pěkně uvolnil střídající Pavel Houška a opět navyšoval vedení. Následovala vynikající spolupráce tří hráčů, kterou pohotově zakončil Martin Peterka. Tečku za první čtvrtinou udělal Sant-Roos, který si vyfintoval obránce a z výskoku dal s klaksonem trojku. Nymburk vedl po první čtvrtině 21:9.


Druhou část ale zahájila Astana osmibodovou šňůrou. Náskok Nymburka se výrazně ztenčil, ale domácí si ho vzali zpět. V pravou chvíli střílel trojky Hruban, fanoušky potěšily akce Vaughna a Peterky, který byl opět v užší rotaci kouče Ginzburga. O několik bodů menší náskok už měl ale Nymburk po tříbodové akci Ponomareva. Útočné výpadky, které přicházely většinou po individualistickém počínání playmakerů Nymburka, bohužel nedovolovaly domácímu týmu urvat do poločasu větší náskok. Jen 31 obdržených bodů byla ale dobrá vizitka pro obranu. Nymburk vedl v poločase o 6 bodů.


Druhý poločas Nymburk zahájil dvěma podkošovými zakončeními. Po dopíchnutí Peterky měl zpět dvouciferný náskok. Pak se dostal do problémů s fauly Hruban a na palubovce ho nahradil Hördur Vilhjálmsson. S trojkou Randla vedl dosud nejvyšším 14 bodovým rozdílem, ale pak se opakoval předchozí scénář, kdy Nymburk opět ztratil velkou část slibně se rodícího vedení. Částečně i vinou ztrát přišla desetibodová série Astany, kterou přerušil až Vilhjálmsson. Nájezd Sant-Roose stanovil skóre po třech čtvrtinách na 57:51.


Na úvod poslední části snížil na čtyřbodový rozdíl nejlepší hráč Astany Hayes, ale přišla čtvrtá trojka Hrubana, který se dosud z perimetru nemýlil. Pak si ale udělal čtvrtý faul De Zeeuw a Nymburk přišel o podporu na doskoku. Střídající Pavel Houška se ale ihned uvedl další trojkou, po níž vedl Nymburk o osm bodů. Po útočném doskoku a proměněné druhé šanci Vaughna byl náskok Nymburka opět desetibodový. Ještě o dva body ho vylepšil z jumpu Hruban a kouč Astany si vzal time out.


Ani ten však už domácí nezastavil. Pomohla nesportovní chyba, ze které Nymburk vytěžil další tři body. Bylo vidět, že domácí si už nechtějí nechat zápas vzít a šli si za čtvrtou domácí výhrou. Kouč Ginzburg si vzal ještě dvě minuty před koncem oddychový čas, aby hráče za 13 bodového vedení uklidnil. To se mu povedlo, zápas dohrál do konce sebevědomý tým, který už nepřipustil žádné drama. Naopak, Nymburk přidal pro spokojené fanoušky ještě pár pohledných akcí a nakonec vyhrál o 18 bodů. Pevnost Nymburk stojí v nové sezoně nedobyta.


Body:

NBK – Hruban 18 (trojky 6/4), Randle 18 (5d, 5a), Vaughn 13 (5d), Peterka 10, Sant-Roos 9 (11d, 6a), Houška 7, De Zeeuw 2 (9d), Vilhjálmsson 2 (4a).


AST – Hayes 22, Caner-Medley 19,…

 
vloženo: 25.10.2015 17:51 / přečteno: 7949x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.