TÝM SE ZVLÁŠTNÍM STATUSEM

TÝM SE ZVLÁŠTNÍM STATUSEM

Tým, který do soutěží vstupuje jako Basketball Nymburk B má na své soupisce pouze hráče do 23 let, protože reprezentuje VSCM Nymburk (doplněn výsledek prvního přípravného utkání).

Dlouho se volalo v Česku po tom, aby hráči ve věku 18 až 23 let do stávali co největší příležitost a herní praxi i v mužských kategoriích. ČBF v čele s ústředním trenérem Janem Slowiakem se rozhodla podpořit projekt VSCM = Vrcholové sportovní centrum mládeže. Aktuálně jsou v Česku čtyři VSCM: Nymburk, USK Praha, Pardubice a Brno. Tato centra musí splnit hodně podmínek, aby dostala kredit VSCM a jednou z mnoha je rezervní tým ve druhé nejvyšší soutěži, kde by startovali kmenoví hráči klubu anebo hráči spřátelených klubů ve věku 18-23 let. „Věková kategorie je takto omezená proto, aby právě tito mladíci museli organizovat hru, aby museli nést tíhu odpovědnosti na svých bedrech po celé utkání,“ vysvětluje trenér nymburského B-týmu Luboš Růžička.
 

V případě Nymburka je na soupisce asi patnáct hráčů, mimo jiné: Matěj Svoboda, Theodor Dlugoš, Martin Peterka, Martin Kříž ze soupisky A-týmu, z loňských juniorů Jozef Senohradský a Vojta Rykl, kteří během přípravy zkouší tréninkové rutiny s A-týmem. Do Nymburka se vrací i bývalí odchovanci jako Martin Vaněk, který hostoval minulý rok do Liberce nebo Lukáš Stegbauer, který bude do Nymburka pendlovat z Jindřichova Hradce. Svoje místo v sestavě prvoligového týmu získali mimo jiné Martin Kolář nebo Eda Kotásek a další.

 

Jaké jsou cíle výběru do 23 let? „Cíle máme dva – výkonnostní a výsledkový. Chceme, aby hráči strávili maximální herní prostor na palubovce a aby jejich kontakt s mužským basketbalem byl co nejjednodušší. Myslím si, že právě první liga je v tomto ohledu ideální. Herní praxe na splnění výkonnostního cíle je v tomto věku nesmírně důležitá,“ řekl Luboš Růžička a doplnil ještě výsledkový cíl: „Chceme si zahrát předkolo play-off. Všechno ostatní bereme jako bonus.“ Na splnění výsledkového cíle bude pochopitelně záležet na tom, v jaké sestavě bude moci nymburské družstvo nastoupit. „Přednost bude mít nominace trenéra Ginzburga. Určité těžkosti v nasazení hráčů z A-týmu mohou nastat při kolizi venkovních zápasů VTB ligy a prvoligových duelů,“ připouští Růžička.

 

Rozdíl mezi extraligou U19 a mužskou první ligou je obrovský. „V první lize už jsou v týmech hráči, kteří několik let okusovali chlebíček nejvyšší soutěže a stále mají basketbalu, co dát. Další skupinou jsou mladí hráči, kteří ve větší či menší míře sbírají zkušenosti s Kooperativa NBL. Pro naše hráče to bude velký střet se dvěma světy: zkušenosti a mládí. Uvidíme, na kolik nám bude entuziasmus stačit na mladickou nezkušenost,“ očekává trenér Luboš Růžička a přidává recept: „Naši hráči se nesmí ohlížet na to, jaký soupeř před nimi stojí. Musí hrát stále stejnou intenzitou a se stejnou koncentrací na svůj výkon a výkon týmu.“

 

Čím by se měl nymburský B-tým prezentovat? „Předně tím, co je pro tuto věkovou kategorii vlastní: agresivním způsobem hry na obranné i útočné polovině, co nejrychlejším přechodem na útočnou polovinu, hrou založenou na individuálních dovednostech jednotlivců spojených s kombinacemi dvojic nebo trojic,“ vyjmenoval atributy hry svého výběru kouč.

 

Vzhledem k tomu, že se do družstva sbíhají nitky z více týmů, nebude trenérská práce nijak jednoduchá. „Snažíme se sladit tréninkový proces, aby koreloval mezi muži B – juniory U19 a muži A. Ale není to tak, že by devatenáctka hrála stejný herní systém jako A-tým. Snažíme se najít nějaký středobod pro hráče, aby tím netrpěla hra, aby nebyla přetaktizovaná, ale naopak aby byla správně vyvážena s ohledem na jejich dovednosti a s ohledem na herně-taktický plán jednotlivých utkání,“ řekl k přípravě trenér Růžička, který, ač mlád, zkušenosti s trénováním mladších hráčů má: „Když jsem trénoval v druhém roce Svitavy, bylo nejstaršímu hráči 26 let,“ zavzpomínal Růžička.

 

Trenérská práce však bude u tohoto týmu specifická. Nebude to totiž dennodenní práce s týmem. „Plánujeme v ideálním případě dva společné tréninky týdně,“ dodal Luboš Růžička. Počet tréninků bude ovlivňován rozpisem zápasů A-týmu i družstva juniorů.

 

Většina zápasů se bude hrát v hale ZŠ Komenského, ale v plánu je odehrát několik zápasů ve Sportovním centru po nedělním zápase VTB ligy. Basketbalovému fanouškovi může takový „balíček“ nabídnout zajímavou konfrontaci evropského basketbalu a dravého mládí v české lize.

 
Kompletní systém soutěže najdete na našich stránkách

K prvnímu přípravnému utkání si muži B pozvali silný tým Sokola Hradec Králové. Velice vyrovnané utkání bylo ještě 41 vteřin před koncem o čtyři body pro Nymburk. Zásluhou Tomáše Macely Hradec v poslední vteřině vyrovnal 76:76. O výsledku v opravdu horkém prostředí se rozhodovalo až v prodloužení. V něm byl také 41 vteřin před koncem ve vedení Nymburk o 4 body. Tentokrát ale už vyrovnání nedopustil a zvítězil 87:81.
 
vloženo: 01.09.2015 17:12 / aktualizováno: 01.09.2015 22:55 / přečteno: 9149x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.