PŘEVLÁDAJÍ POZITIVA

PŘEVLÁDAJÍ POZITIVA

V rozhovoru s Michalem Ježdíkem převládají v hodnocení naši účasti ve VTB lize pozitiva. 

Jak byste zhodnotil účast Nymburka ve VTB lize?

V mých očích převládají pozitiva. Byla to pro nás premiérová účast a byli jsme konkurenceschopní.  Ani v jednom zápase jsme nepropadli.  Pouze jedno vítězství nás dělilo od play-off v soutěži, která svou kvalitou, podle mého názoru, letos převýšila Eurocup. Praktikovali jsme velmi náročný, atraktivní basketbal, který se musel líbit divákům a soupeřům dělal velké problémy. Ani na chvíli jsme nepropadli panice po nepříjemném začátku soutěže, kdy jsme ale hráli mnoho zápasů na palubovkách soupeřů. Samostatnou kapitolou jsou trenéři a hráči, pro které nebyla primárně náročná účast ve VTB lize, ale kombinace VTB ligy s Eurocupem a MNBL. Tady před všemi smekám klobouk. Pochopitelně známe i negativa, ale ty si chceme nejprve precizně popsat a posléze se z nich poučit.

Čím obohatila VTB liga českou basketbalovou veřejnost?

Určitě rozšířila spektrum družstev s vynikajícími individualitami, které dorazili k českému divákovi. 

Čím obohatila VTB liga české basketbalové odborníky?

Můj profesor na fakultě mi vždy říkal, pokud chceš něco vidět, musíš nejprve vědět. Je to velmi prosté, že? Pozorovat a diagnostikovat elitní basketbal je velmi důležité také pro zaměření tréninku dětí a mládeže. Dám vám jeden příklad za všechny: nejfrekventovanější herní kombinací v současném elitním basketbale je clona pro hráče s míčem, tzv. pick and roll. Tato kombinace se ale skládá z mnoha herních činností, jejichž kvalita provedení následně určuje úspěšnost této kombinace. Jednou z těchto činnosti je rychlé vyběhnutí clonícího hráče směrem ke spoluhráči s míčem a stejně rychlé seběhnutí směrem ke koši. Toto je maličkost, která vám v konečném zúčtování může přinést několik jednoduchých košů, které mohou rozhodnout o vítězství. Takto bychom mohli pokračovat dále.  
Co přinesla VTB nymburskému klubu?

Určitě respekt ze strany soupeřů. Dále zkušenosti, které vám nikdo nevezme, to platí pro všechny zainteresované. Z mého pohledu například práce s větším počtem hráčů, jiné zatížení a následná individualizace tréninku. Jeden faktor je ale dominantní a pro Nymburk velkou výzvou i do příštích let: Nymburk byl jedním z mála družstev, ne-li jediným, ve kterém hráli významnou roli místní, v našem případě čeští hráči. 

Je to pro Nymburk druhá mezinárodní soutěž. Porovnejte prosím Adriatickou ligu s VTB ligou.

VTB liga je kvalitativně výše oproti AL. Hraje v ní mnohem více veteránů, kteří jsou velmi dobře odměňováni, družstva vedou renomovaní trenéři, organizace klubů je většinou na vysoké profesionální úrovni. Rozpočty jednotlivých klubů se pohybují v jiných řádech. Cestovní vzdálenosti jsou sice delší, ale protože kluby většinou sídlí v městech s mezinárodním letištěm, necestuje se pak dlouho už autobusem. 

Máme stejný počet vítězství jako porážek a kladnou bilanci s Rytasem i CSKA, přesto jsme obsadili sedmé místo. Jak máme vnímat toto umístění?

Třeba tak, že příští rok bychom chtěli mít na konci soutěže na svém kontě více vítězství, než porážek. Nebo, tak, že nás jedno vítězství, třeba doma nad Lokomotivem Kubáň Krasnodarem, dělilo od play off. Seriózně je si také nutné uvědomit, že jsme soutěž začínali s pěti porážkami. Každý si najde svůj úhel pohledu, stejně tak jako na zpola naplněnou, zpola prázdnou sklenici vody.

Co bylo pro váš největším překvapením, ať už po výsledkové stránce, sportovním výkonu našich nebo soupeřových hráčů, či vlastní organizaci soutěže?

Velmi pozitivní byla ochota klubů a vedení soutěže najít koncensus v termínové listině. To samé jsme našli i u českých klubů a ředitele MNBL. V každém družstvu najdete hned několik hráčů, kteří jsou schopni sami "táhnout" velké časové úseky v utkání a pak se úplně podřídit potřebám týmu.  

V jakých činnostech jsme byli více než vyrovnaní vůči soupeřům?

Náš herní koncept je založen na rychlém přechodu na útočnou polovinu, máme mnoho hráčů, kteří jsou výbornými střelci ze střední a dlouhé vzdálenosti. Tady bych hledal odpověď na tuto otázku. K činnostem bych přidal to, co jsem už jednou zmínil a tím je významná role českých hráčů, což je důležité pro chemii družstva.

Měl by Nymburk i v příštím roce usilovat o zařazení do VTB ligy?

Určitě měl.
 
vloženo: 21.03.2012 07:33 / přečteno: 8489x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.