Z NÁHRADNÍKA LÍDREM

Z NÁHRADNÍKA LÍDREM

Pavel Houška se k týmu připojil až těsně před třetím zápasem, bez přípravy, přesto byl jedním ze strůjců postupu reprezentace na ME. Pamatujete si na poslední koš proti Maďarsku? Tak ten byl vlastně chybou. Více najdete v rozhovoru.

Pavel Houška odehrál ve čtyřech zápasech 63 minut, v průměru tedy necelých 16 minut na zápas. Nastřílel však 39 bodů, což ho s průměrem 9,8 bodů na zápas zařadilo na druhé místo mezi spoluhráči z reprezentace. Kdybychom hodnotili bodovou produktivitu na odehranou minutu, tak byl Pavel vůbec nejlepší. Průměrně dal jeden bod každou minutu a 37 sekund. Druhý nejlepší v této statistice Partik Auda potřeboval na bod o 20 sekund více a nejlepší střelec týmu Tomáš Satoranský 2 minuty a 18 sekund. Z hlediska střelby byly nezapomenutelné dva zápasy. Doma proti Gruzii, kdy Pavel nastřílel 13 bodů včetně tří trojek ze čtyř pokusů a poslední koš v utkání v Maďarsku.
 

Pavle je to pro Tebe druhý postup na ME. Máš pocit, že ses letos více podílel na postupu?

Myslím, že více jsem se na tom podílel před dvěma roky, protože jsem absolvoval celou přípravu. Takže z hlediska tréninku určitě, ale jestli i bodově, to si nepamatuji. (v minulé kvalifikaci Pavel odehrál 8 zápasů, dal 51 bodů a měl průměr 6,4 – pozn.)

 

Poprvé jsi nastoupil po dvou trénincích. Jak ses cítil?

Cítil bych se líp, kdybych měl odtrénováno, ale na to se nedalo hledět. Snažil jsem se hrát, jak nejlépe jsem mohl. Byla tam spousta chyb. Většina z nich by se dala odstranit větším trénováním a sehráním s klukama. Nakonec se postoupilo, a tak celkově jsem spokojený.

 

Když pomineme epizodní roli v domácím zápase proti Maďarsku, v utkání proti Gruzii jsi dostal první výrazné minuty a na starosti jsi měl nejlepšího hráče prvního duelu Pačulju. Jak se brání takové eso?

Nebránil jsem ho jenom já, my jsme se na něm střídali s Ondrou Balvínem. Pačulja je zkušený hráč ve hře jeden na jednoho, ne nadarmo se dostal do NBA.

 
A Tvoje trojky?
To byla přidaná hodnota tak zvaně na falešku (smích).
 
Myslíš, že byly tím impulsem pro výrazné vítězství?

Jakákoliv situace, se kterou se tolik nepočítá, tým nakopne. Ty moje trojky byly jednou z nich. Nesmíme zapomenout třeba na trojku od Satyho nebo průnik Jirky Welsche. Postupně se chytli všichni, dodali jsme si sebevědomí a to bylo důležité.

 

Myslíš, že byla Tvoje hra moment překvapení pro Gruzii?

Hlavně to byl moment překvapení pro mě (smích).
 

K nezapomenutelným košům patří i poslední střela v Maďarsku 6 vteřin před koncem. O čem jsi při tom přemýšlel?  

Předně ta střela byla chyba, měl jsem driblovat a vůbec nestřílet. Já jsem si totiž myslel, že můžeme prohrát do šestnácti bodů a přesně 16 je už postupový klíč pro Maďary. Proto jsem střílel. Jsem rád, že to tam padlo (s úlevou).

 
Ceníš si takového koše?

Takové body na chvíli zahřejí u srdce, ale více si cením postupu.

 

Příští rok zase plánuješ přijít jen na zápasy, když se letos osvědčilo?

Já doufám, že nebudou žádné důvody k tomu, abych se nemohl zapojit do přípravy od začátku. Jak jsem říkal, společný trénink mi chyběl. Člověk lépe zapadne do týmové chemie.

 

Nedobírali si Tě spoluhráči v Nymburce, že jsi utekl čtrnáctidenní přípravě s týmem?  

Tohle mi kluci snad odpustili (úsměv)… tedy alespoň myslím… 

 
vloženo: 31.08.2014 09:29 / přečteno: 8631x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.