TROCHU JAKO V NBA

TROCHU JAKO V NBA

si mohou letos připadat účastníci Eurocupu, protože stejně jako v NBA se zápasy hrají míči značky Spalding.

Naši hráči si budou letos muset zvykat pouze na dva typy míčů. Mattoni NBL a VTB liga je podporována firmou Molten a tudíž se zápasy budou hrát také míči této značky. Dva nejvyšší evropské poháry se letos odehrají s míči značky Spalding. V minulých letech se zápasy Eurocupu a Euroligy hrály s míči Nike.
 

Vůbec nejrozmanitější sezonu, co se týká hracích balónů, prožili naši hráči před dvěma lety, když startovali v Adriatické lize. Vedení této soutěže totiž dalo přednost míčům od firmy And1. Eurocup jsme hráli s míči Nike a Mattoni NBL i Český pohár se odehrál s Molteny. Během jedné sezony jsme tedy vystřídali tři typy míčů.

 

I když podle basketbalových pravidel má míč mít hmotnost kolem 600g, obvod asi 75 cm a má se odrazit z metru osmdesáti do metru třiceti, změna míče přeci jen pro hráče nějaký význam. „Je to hodně znát. Spaldingy mají jiný povrch, který je více lepivý. Největší rozdíl je při přihrávce o zem,“ povídá Tomáš Pomikálek. Ještě větší zkušenosti s míči má Radek Nečas. Ten za svou kariéru okusil celou řadu míčů: And 1 (AL), Molten (NBL+VTB), Spalding (EC), Nike (EC), Gala (Prostějov+ČP). Jeho prvním míčem byl Spalding, možná i proto k tomuto míči má kladní vztah: „I když se vytáhne nový, výborně padne do ruky, lépe drží v ruce a ani ho není nutné tolik obouchat,“ jmenuje výhody míče pro Eurocup. Díky ‚lepivějšímu‘ povrchu jsou míče Nike nebo Spalding oblíbeny těmi, kteří nemají tak velkou ruku: „I takoví kratiprstové jako je Péťa mají možnost chytit míč do jedné ruky,“ zubil se Radek Nečas. 

And 1 NIKE  Spalding  Molten
Pro ty, kteří basketbal nehrají, bude možná překvapením, že nejlepší míč pro hráče je takový, který je na tréninku už několik dní nekompromisně tloukán o palubovku driblinkem nebo o obroučku střelbou. „U Moltenů to trvá tak týden, čtrnáct dní. Pak je balón příjemnější do ruky,“ kvantifikoval Radek čas potřebný k ‚přípravě‘ míče.
 

Na začátku sezony dostanou kluby od vedení soutěží nové sady míčů. V Nymburce je k dispozici celkem 70 míčů. Po dvaceti pro NBL a Eurocup a třicet poslali vedení VTB ligy. Jakou kariéru může zažít míč, který je na začátku sezony vpuštěn mezi hráče? Vrcholem je, že se z něj stane hrací míč nebo-li gameball, tedy míč, se kterým se hrají zápasy. Gameballem se volí míč, který je obouchaný tak akorát, aby dobře seděl na ruce, aby neklouzal, prostě aby byl co nejpříjemnější. „Gameball vybírají většinou rozehrávači nebo hlavní střelci či nejstarší hráči,“ představil Radek výběrovou komisi. Adepty konkurzu jsou míče ze sady používané na trénincích. Zhruba po čtrnácti dnech se ze všech míčů, se kterými se trénuje, určí dva nebo tři hrací míče.

 

Kdo by si myslel, že výběrovou komisí zvolené balóny pak dostávají čestnou pozici na poličce a trpělivě čekají na svou příležitost být ve hře při zápasech, je na omylu. Právě ony jsou v největším zápřahu. „Je dobré, aby během tréninku přišel do ruky co největšímu počtu hráčů, aby si na něj všichni zvykli. Především při tréninkové hře pět na pět trenér dbá, aby se hrálo právě gameballem,“ podotkl Radek. „Hrací míče používáme i při individuálních trénincích,“ odhalil Michal Ježdík druhou směnu gameballů. Je jasné, že hrací míč si svou výsadou zkracuje život. Jeho opotřebení je větší než u ostatních míčů. „Pokud se jedná o Molten, kterým hrajeme více utkání, gameball volíme každých šest až osm týdnů. Nike vloni a pravděpodobně i Spalding letos bude stačit jeden,“ odhaduje Radek dobu, než hrací míč odejde na zasloužený odpočinek. Když hrací míč dohraje svou roli, je vyřazen. Hned na dalším tréninku však získá svého nástupce.  

 

Až uvidíte ve Sportovním centru, jak hráči vezou na trénink koš s míči, můžete z toho vyčíst hned několik informací. Podle typů míčů hned víte, zda trénink předchází zápasu Eurocupu nebo NBL či VTB lize. Zjistíte, i kteří hráči patří k těm věkově nejmladším. Zpravidla jsou to ti, kteří vozík s míči tlačí.  

 
vloženo: 13.11.2012 21:42 / přečteno: 9624x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.