POPRVÉ NA CESTY

POPRVÉ NA CESTY

Od pátku do neděle se naši basketbalisté utkají na turnaji Sharp Cup 2013 v Norimberku postupně se třemi soupeři.

Po dvou přípravných zápasech na domácí palubovce, které jsme vyhráli bez větších komplikací, odjíždíme za kvalitnějšími soupeři přes naše západní hranice. Postupně se potkáme s polským týmem Stelmet Zielena Góra a německými Artland Dragons a NBC Nürnberg.

 

 „V Norimberku náš čekají kvalitní soupeři, který nám nastaví lépe zrcadlo, jak na tom jsme,“ řekl krátce po snadném vítězství proti Güssingenu Martin Kříž. Kvalitu soupeře uznal i Lukáš Palyza:

„Po dvou snazších soupeřích nás čeká náročný turnaj v Německu. Hned na úvod euroligový tým, pak nevyzpytatelní domácí a nakonec Artland, který hraje play-off německé Bundesligy.“

 
Představme si krátce všechny tři naše soupeře.
 

Polský tým Stelmet Zielena Góra byl založen už roku 1946. Tým v devadesátých letech startoval v první lize, ale v roce 2001 sestoupil o patro níže do druhé ligy (3.nejvyšší soutěž) region sever. Už se zdálo, že je to konec klubu. Ovšem fanoušci v roce 2001 založili sportovní klub, který se hned v roce 2002 znovu vrátil do 1.ligy. Od svého postupu do roku 2006 se tým Zielone Góry pohyboval spíše ve druhé polovině tabulky, ale v sezoně 2006/07 se klub dostal těsně pod pomyslné stupně vítězů. V roce 2010 tým vyhrál 1.ligu a postoupil do polské nejvyšší soutěže. V premiérové sezoně bral 9.místo, ale v předminulé už skončil na třetím místě po prohře v semifinále s konečným vítězem ligy Asseco Prokom Gdynia. Byla to historicky první medaile pro polský tým. V loňském roce skončil po základní části na 3.místě a po velkém boji (3:2 na zápasy ) postoupil přes Energa Czarni Slupsk ve čtvrtfinále play-off. V dalších kolech play-off už Zielena Gora neprohrála a ve finále roznesla na kopytech vítěze základní části Turow Zhořelec (4:0). Pro Zelenou Horu to byl nejen premiérový titul, ale také vstupenka do Euroligy pro tuto sezonu.

Trenér Uvalin, který právě v minulé sezoně dovedl tým k zisku titulu, se bude muset obejít bez Waltera Hodge, jednoznačné opory týmu, MVP polské ligy. Na soupisce však bude mít jiné zkušené Američany Russella Robinsona, Adriana Olivera, R.T. Guinna nebo Australana Davida Barlowa se zkušenostmi ze španělské ligy. Chybět bude Lukasz Koszarek a Przemyslaw Zamojski, kteří jsou na ME ve Slovinsku.

 
 

Německý účastník Bundesligy Artland Dragons hraje nejvyšší soutěž od roku 2003 a v prvním roce se umístil jen těsně pod postupovou příčkou do play-off na devátém místě. Za posledních deset let si toto, pro klub nejhorší umístění, zopakoval ještě dvakrát. Nejvyššího umístění dosáhl klub v sezoně 2006/07, když získal druhé místo. Cesta ke stříbru však byla hodně překvapivá. Tým skončil po základní části na osmém místě, ale ve čtvrtfinále si podal vítěze základní části Albu Berlín a šokoval výsledkem 3:0. V semifinále přešel přes Kolín nad Rýnem daleko těsněji 3:2 na zápasy a ve finále dokázal na budoucím mistrovi z Bambergu získat také jedno vítězství. Jak je basketbal a play-off nevyzpytatelné se mohl Artland přesvědčit rok později. Po základní části byli Draci na 2.místě, ale vypadli už ve čtvrtfinále! V minulé sezoně skončil tým, který na evropské scéně bojoval v poháru EuroChallenge nebo Eurocup, na šestém místě a ve čtvrtfinále nestačil na Ulm.

Za zmínku stojí, že s týmem Artland Dragons je spojeno jméno našeho bývalého hráče Adama Hesse. Tento sympatický křídelník po dvou letech v Nymburce odešel na rok do Artlandu (2006-07) a podruhé do stejné řeky vstoupil v letech 2010-12.

 

Pořádající tým NBC Norimberk hraje aktuálně druhou ligu celoněmeckou PRO-A, do které postoupil v roce 2011. Trenérem je nám dobře známý Martin Ides, jenž v klubu působil tři roky jako hráč. V premiérové sezoně 2011/12 skončil Norimberk na 12 .místě, v minulém roce si o šest příček polepšil. Ve svém prvním play-off PRO-A bojoval se třetím Düsseldorfu. Ve třetím kole čtvrtfinále Norimberk dokázal domácí Düsseldorf porazit, ale na domácí palubovce se mu nepodařilo nabídnutou šanci využít a prohrál. Soupeř v pátém zápase už vyhrál jednoznačně. 

 
vloženo: 05.09.2013 16:19 / přečteno: 9021x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.