MAĎARSKO NA ZÁVĚR

MAĎARSKO NA ZÁVĚR

Po dlouhé době se nymburští Lvy utkají s maďarským týmem. Na turnaji ve Zhořelci jim bude soupeřem mistr Maďarska ze Szolnoku.

Szolnoki Olaj je jedním z nejstarších klubů v Maďarsku. Založen byl v roce 1959, ale do domácí nejvyšší soutěže se dostal až na konci osmdesátých let minulého století. Na mezinárodním poli debutoval v roce 1988 v kvalifikaci Koračova poháru.

 

O tři roky později vyhrál poprvé domácí mistrovství a v následujícím roce se pokusil přes mocný Partizan Bělehrad projít do Euroligy. V průběhu devadesátých let figuroval Szolnok mezi nejlepšími maďarskými týmy, ale vystoupat na nejvyšší příčky se mu ani jednou nepodařilo. Teprve v roce 2002 dokázal zvítězit v maďarském poháru.

 

Na další mistrovský titul, po premiérovém v roce 1991, čekal Szolnok do roku 2007. Po vítězství v základní části nenašel přemožitele ani v play-off, i když v semifinále mu zle zatápěl Pecs. V dalších třech letech skončil Szolnok svoje účinková v maďarské lize v play-off, ale na finále to nikdy nestačilo. Až v roce 2011, kdy do play-off vstupoval z prvního místa, a v následujícím roce, kdy se k mistrovskému titulu vyšplhal ze třetího po základní části. A v tom samém roce se probojoval také do semifinále poháru EuroChalenge.

 

V sezoně 2012/13 se Szolnok pouští do Adriatické ligy a náročnost celé sezony se možná projeví v ligovém finále s týmem Albacomp, které prohrává 2:3 na zápasy. V minulé sezoně však byl Szolnok lépe připraven. V nadstavbové části (základní nehrál) ztratil jeden zápas z deseti a v play-off ani jeden. Po zásluze vyhrál svůj pátý ligový titul.

 

V evropských pohárových soutěžích, nepočítaje účast v Koračově poháru 1994/95, Szolnok pravidelně nestupuje od sezony 2010/11 v poháru EuroChallenge. Kromě první sezony, v následujících třech se vždy probojoval ze základní skupiny. Dvakrát bylo jeho konečnou semifinále, přičemž v minulém roce neuspěl ani v souboji o třetí místo, které prohrál v prodloužení.

 

Bez zajímavých jmen není ani soupiska Szolnoku. Čeští reprezentanti si určitě vzpomenou na Davida Vojvodu, výborného střelce z letošní kvalifikace o ME 2015, který svoje střelecké kvality ukazuje i na turnaji. V soupisce Szonoku je i druhý a třetí nejlepší střelec reprezentace Maďarska Krisztian Witmann a Akos Keller.    

 
vloženo: 14.09.2014 05:27 / přečteno: 8930x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.