ZAHRANIČNÍ STUDENTI V NYMBURCE

ZAHRANIČNÍ STUDENTI V NYMBURCE

Basketball Nymburk a jeho Basketbalová akademie se na jedno březnové dopoledne stali hostiteli studentů středních škol čtyř zemí zapojených do programu Evropské Unie Erasmus+. Program je zaměřen na propojení studia a sportu. Českou školou, která je do něj zapojená, je Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora (GJO).

Dalšími zeměmi v programu jsou Dánsko, Velká Británie a Francie. Školy těchto zemí spolu kooperují a v rámci programu se jednou ročně navštěvují. Hostitelská škola pak připravuje společný plán aktivit. GJO oslovila náš klub s výzvou ke spolupráci, kterou jsme rádi vyslyšeli. Nejen proto, že jedním ze zřizovatelů Basketbalové akademie Nymburk je Středočeský kraj, pod který spadají i střední školy včetně GJO. Do Nymburka jsme tak pozvali 40 studentů ze čtyř zemí, s nimiž přijeli vždy dva až tři pedagogové, abychom jim ukázali, jak u nás funguje propojení sportu, resp. basketbalu a studia.


„Všichni studenti mají jako hlavní předmět angličtinu a dále předmět, který je spojený se sportem. Nikdo z nich není výkonnostním ani profesionálním sportovcem. My jsme je chtěli seznámit, jak u nás funguje mládežnický program v napojení na profesionální klub, který startuje ve třech soutěžích. Nejprve jsme jim představili mládežnický program a jeho propojení na mužský tým. To základní, co je zajímalo, je propojení studia a sportu. Bavili jsme se například o tom, jak naši hráči Akademie zvládají spojení 16 hodin týdně tréninku se studiem. Jak zvládají se učit, regenerovat, nebo jak naplňují volný čas, protože život mladého člověka není jen o sportu a studiu,“ uvedl sportovní ředitel klubu Michal Ježdík k první části programu.


Spolu s ním výpravu doprovázeli bývalí vynikající hráči a současní mládežničtí trenéři Pavel Beneš a Ladislav Sokolovský, trenér týmu BA NBK U19, asistent u "áčka" i reprezentace Lubomír Růžička a zástupkyně ředitele Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce Ilona Drahotová.


Pro druhou interaktivní část se připojili hráč Basketbalové Akademie Martin Kolář a člen profesionálního týmu Nymburka Chassonem Randlem, loňský absolvent prestižní americké Stanford University. V diskusi se začaly řešit otázky rozdílů fungování sport v Americe a v Evropě. Amerika samozřejmě více nahrává na propojení studia a sportu i po střední škole, Evropa po skončení střední školy tomuto systému nenahrává. Narazilo se i na problematiku stravování, odpočinku či efektivity studia.


„Věnovali jsme se i vytváření jednotné týmové kultury zvláště u kosmopolitních klubů jako jsme my, což já považuji za klíčové. A v tomto je Česká republika v době ledové, protože po revoluci se většina zdrojů v klubech investovala především do hráčů, nikoliv do trenérů a do vytváření klubové kultury. Nymburk je v tomto svým způsobem výjimkou, protože je kosmopolitním týmem, jehož filosofií je respektování kultury všech cizinců. Ti však zároveň musí respektovat kulturu klubu,“ nastínil Michal Ježdík.


„Tady často čerpám ze setkání se špičkovými fotbalovými kouči a manažery Arsénem Wengerem a Gerardem Houllierem. Pro ně bylo vybudování klubové kultury po příchodu do kosmopolitních klubů, Arsenalu Londýn a Liverpoolu, jednou z priorit. Pro Gerarda Houlliera je to nyní každodenní chléb v roli sportovního ředitele fotbalových klubů Red Bull.“


Ale zpět k programu, který pomalu směřoval ke svému závěru. Z diskuse se studenti přesunuli do haly, kde právě začínala ukázka individuálního tréninku věkové kategorie hráčů, ve které dochází k prolínání A týmů s mládežnickým programem. Na závěr si všichni společně zasoutěžili, zaházeli na koš a představitelé klubu předali studentům dárky a suvenýry od dvanáctinásobného českého mistra. Opravdu mimořádné setkání se naplnilo.

 
vloženo: 31.03.2016 16:02 / přečteno: 8187x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.