VYSOKÝ STUPEŇ NAŽHAVENÍ

VYSOKÝ STUPEŇ NAŽHAVENÍ

Nymburští hráči v pátek odjíždí na náročný dvojzápas. Nejprve změří síly s Prostějovem a v neděli s Lokomotivem Kubaň z Krasnodaru.

Jak už jsme vás informovali v jednom z minulých článků, naši basketbalisté se po utkání na Hané do Nymburka nevrací a pokračují do Vídně, odkud v sobotu ráno odlétají do Krasnodaru.

Orli z Prostějova disponují zcela novým kádrem pod novým, ale velice známým, trenérem Zbyňkem Cholevou. Z týmu odešla většina hráčů základní sestavy, jmenovitě Landry, Lawrence, Šležas, Veikalas, Hyzy, zůstali Prášil, Bohačík, Cadri-Nicholson a Bratčenkov. Na soupisku byli doplněni čtyři zahraniční hráči (nepočítaje v to Dušana Pandulu), z nichž jeden se v české lize již objevil - Matej Venta začínal v dresu Nového Jičína a pak hrál rok u nás. Ostatní borci byli před touto sezonou pro nás neznámými jmény.

Prostějov má za sebou osm zápasů Mattoni NBL, z nich prohrál jen jeden proti Svitavám v hale na Střelnici a chybí mu sehrát duel s Kolínem (ze 3.kola). Proti nováčkům z Ústí a Plzně si Orli připsali dvě hladká vítězství. Dvouciferným rozdílem porazili také doma družstvo Pardubic a v Bratislavě Inter. V posledních dvou kolech však tým svá vítězství spíše vydřel. Ať už to bylo v Praze proti USK (86:81) nebo doma s Ostravou (87:81). Úplně prvním zápasem bylo utkání s Levicemi, kde Prostějov vyhrál o tři body (70:67).

Orli se také pokoušeli probít do poháru Eurocup, ale v dvouzápasové kvalifikaci nestačili na Lukoil Academic Sofia. Po pětibodové porážce v Bulharsku měl Prostějov před domácím publikem šanci výhrou o šest a více bodů vybojovat historický postup do druhé nejvyšší evropské klubové soutěže. Ve třetí čtvrtině však domácí ztratili hlavu i naděje. Ze stavu 46:42 zanedlouho prohrávali 51:70 a sen se rozplynul. Prostějov proto bude hrát jako vloni pohár EuroChallenge, kde se utká mimo jiné i s Pardubicemi.

Pohledem na statistická srovnání je vidět, že oba týmy mají téměř vyrovnanou střelbu z hlediska úspěšnosti (PRO:NBK – za 2 body 55,5%:55,2%, trojky 33,3%:30,8%) a na doskocích má velice mírně navrch Nymburk (útočný 10,1:10,0, obraný 25,3:26,4). Větší rozdíly jsou v počtu asistencí (14,6:17,3), získaných míčů (8,1:11,6) a ztracených míčů (13,8:11,7).

 

Z tábora hostů jsme si vybrali trenéra Zbyňka Cholevu a z domácího Radka Nečase, který má také dvouletou zkušenost s Orlem na hrudi.

 
Zbyněk Choleva

Přesunul jste se z křesla jednoho „úhlavního nepřítele“ Nymburka k druhému velkému rivalovi. Jak se vám sedí?

(smích). Připadá mi, že ve sportovním duchu jsou všechny týmy nymburskými nepřáteli, protože všichni si na vás brousí zuby. Tedy v tomto úhlu pohledu je všechno z mé strany stejné – chci porazil Nymburk jako prostějovský trenér stejně jako jsem chtěl jako jičínský trenér.  

Na svém kontě máte jako my jednu prohru, výsledky možná nejsou přesvědčivé. Jste spokojený s výkonem týmu?

Ke spokojenosti to má daleko, to všichni cítíme. Myslím, že tým má větší potenciál, než zatím předvádíme. Důvodem je nové složení týmu oproti loňskému roku. Věřím, že postupem času půjde naše výkonnost nahoru.

Tým je ze tří čtvrtin jiný, ale rivalita Nymburka a Prostějova se určitě zachovala. Budete „vášně“ spíše podporovat nebo krotit?

Předpokládám, že velké vášně probublávat nebudou, protože z loňského týmu zůstal Prášil, Bratčenkov, Nicholson a Bohačík a zbytek žádné elektrizující zkušenosti s Nymburkem nemá. Motivací bude především to, že přijede Nymburk, účastník evropských pohárů a nejúspěšnější tým posledních let. Ovšem čím více vášní bude, tím lépe. My totiž do většiny zápasů nastupujeme z pozice favorita, teď tomu tak není.

Od kterých hráčů Nymburka hrozí největší nebezpečí?

Nymburk je tým, který hraje týmově a nedá se předpovědět, kdo bude zrovna pro ten příslušný zápas lídrem. Jeho hráči si dokáží výborně vytvářet pozice ke střelbě. Proto Nymburk je nebezpečný jako tým.      

 
Radek Nečas

Vzhledem k tomu, že se jedná o souboj loňský finalistů, bude stupeň nažhavení vysoký. Na naší straně chceme ukázat, že jsme se vrátili ke hře, kterou se chceme v lize prezentovat, a na straně Prostějova bude dávat náboj snaha nám oplatit loňskou porážku ve finálové sérii. Doufám, že bude plné hlediště, že bude bouřlivá atmosféra a že bude zápas za něco stát.

Prostějov zatím nepodává zcela přesvědčivé výkony. Svědčí to o slabším týmu pro letošní sezonu?

Po devíti kolech se nedá nic soudit o síle týmu. Mají jako my jednu prohru, když se jim nepovedlo utkání ve Svitavách. Ovšem Svitavy jsou nevyzpytatelný tým. Prostějov asi není teď v optimální formě, ale do zápasu s námi se určitě dokáží vyhecovat, stejně tak jako jiné týmy v utkáních proti nám.  

Budou pro nás nebezpečnější noví hráči nebo ti, kteří mají už s námi nějaké zkušenosti jako třeba Nicholson?

Pravdou je, že mnoho hráčů z minulého kádru nezbylo a většinu času hrají spíše ti noví. Vyhecovaný by mohl být Matej Venta, který v Nymburce působil, na toho bychom si měli dát obzvláštní pozor.  

 
vloženo: 27.10.2011 17:21 / přečteno: 11026x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.