ZPOVĚDI KAPITÁNŮ

ZPOVĚDI KAPITÁNŮ

Co si o dnešním zápase i celé sérii myslí kapitáni obou týmů David Machač a Láďa Sokolovský si můžete přečíst dále.  

David Machač – kapitán Kolína

Na zápasy se už těšíme. Budeme hrát semifinále a takový úspěch od nás asi nikdo ani nečekal a pro Kolín to bude premiéra.

Dá se vůbec dočerpat energie?

Série s Pardubicemi byla hodně těžká, unavení jsme, ale věřím, že nás to nějak příliš nepoznamená a nebude omezovat.

V čem je Nymburk těžší soupeř než Pardubice?

Nymburk je nejlepší tým v lize, má nesmírně vyrovnanou soupisku a během utkání může v podstatě hrát kdokoliv. Z vyrovnanosti kádru pramení největší síla Nymburka. Hrají hodně kolektivně a jen těžko se lze zaměřit na některého hráče. Nebezpečí hrozí od každého, kdo je na palubovce.

Hrajete v životní formě. Jak se těšíte osobně na souboje s nymburskými pivoty?
Těším na svého bývalého spoluhráče z Brna Petra Bendu, který je jedním z nejlepších českých pivotů a vím, že mě nečeká nic jednoduchého.

V Pardubicích proti Vám stál Marcus Arnold v Nymburce Petr Benda. S kým je větší práce?

Oba jsou výborní hráči. Když jsem v Brně s Petrem trénoval, tak jsem většinou ve hře jeden na jednoho prohrával. Tak uvidíme ve středu a v dalších zápasech.

Předpokládáte, že trenér Ginzburg pustí proti Vám do hry Drew Naymicka?

Záleží na tom, jak trenér Nymburka rozhodne… já věřím, že nastoupí. Stejně ale považuji Bendyse za nebezpečnějšího hráče.

Je pro vás výhoda, že nastupujete bez nějaké dlouhé pauzy, i když unavení a Nymburk dlouho nehrál žádný zápas?

Nedokážu posoudit. Aktuálně hrajeme v euforii z vyhraného čtvrtfinále, budeme rozehraní, ale ani soupeř nic nepodcení, když je jeho cílem vítězství v Mattoni NBL. Možná bude ta delší pauza znát chvíli na začátku prvního zápasu. Uvidíme.

Považujete postup do semifinále za životní úspěch?

Dá se to tak říct. Já už jednu medaili mám z Brna, ale tam se s tím tak nějak počítalo. V Kolíně jsme překvapivě postoupili do A1 a ještě větším překvapením je, že jsme postoupili až do semifinále. Právě proto, že se s takovým úspěchem nepočítalo, považuji letošní účast v semifinále jako svůj největší úspěch.

Z čeho těžíte, když vaše podmínky pro přípravu nejsou ideální?

Měli jsme dobrou letní přípravu a kilometry naběhané na „atleťáku“ se teď zúročují. Sice nemáme dopolední tréninky, ale na odpoledních pilujeme střelbu možná více než jiné týmy.

Vnímáte podporu vašich spoluhráčů na lavičce?

Letos nám to šlape a pohoda na lavičce a v šatně je výborná. Také podpora fanoušků je vynikající. Velký dík jim patří za podporu v Pardubicích i v domácích zápasech.

 

Ladislav Sokolovský – kapitán Nymburka

Jak velkým překvapením je jméno semifinálového soupeře?

Na začátku sezony jsem o Kolínu, jako možném soupeři v semifinále, neuvažoval. V průběhu však akcie Kolína hodně stoupaly. Ve čtvrtfinálové sérii pak hrálo Kolínu do karet, že Pardubice nebyly téměř celou sezonu kompletní.

Za co vděčí Kolín tomu, že přehrál Pardubice?

Kromě již zmiňované absence hráčů, to byla větší pohoda v týmu Kolína. Už jisté páté místo pro ně bylo největším úspěchem v jejich historii. Určitě byli více v pohodě než Pardubice, které měly nůž na krku. Jen ve čtvrtém zápase v Kolíně bylo poprvé v sezoně na domácích vidět, že jsou pod určitým tlakem, protože hodně lidí věřilo, že už dobře rozehranou sérii nezahodí. Naopak v posledním utkání v Pardubicích to byl zase ten Kolín, jako v průběhu celé sezony.

Liší se příprava na Kolín a na Pardubice?

Možná až v posledních dvou trénincích. Oba týmy nejsou zase tak moc rozdílné… (po chvilce přemýšlení) určitou odlišností je časový úsek, po který bude hrát Kolín zónovou obranu. Nás už soupeř nepřekvapí, protože letos i v minulých sezonách jsme odehráli tolik zápasů s tolika odlišnými soupeři, že stačí jen krátce vypíchnout jejich silné a slabé stránky.

Myslíš, že hraje roli, že nás Kolín ještě nikdy neporazil?

Když to vezmeš statisticky, tak s každým zápasem se pravděpodobnost prvního vítězství Kolína zvyšuje. Doufám, že se to letos ještě nestane. Musíme být ale po celou dobu ostražití. Kolín má takový styl, že jim stačí krátký časový úsek, aby se dostal na koně a není tak jednoduché ho z koně sesadit.  

Dá se po dnech volna očekávat chladnější začátek, než se dostaneme do tempa?

Doufám, že tomu tak nebude. Díky zápasu v Německu jsme zůstali v tempu podobném závěru sezony. My budeme chtít využívat naši nejsilnější zbraň – rychlý protiútok a hned v prvním zápase soupeři ukázat, kde jsou jeho mantinely.

Trenér Benáček sází na druhý zápas v pořadí. Myslíš si, že bude tento pro rychlost ukončení série nejdůležitější?

To si nemyslím. Kolín bude už v prvním zápase dobře naladěn a bude nás chtít překvapit. Pro postup jsou důležitá tři vítězství a je jedno, ve kterých zápasech to bude. Chtít začít hrát až od druhého zápasu je trochu pozdě. Už první utkání může určit směr celé série.

Hodně citovaným slovem je únava – u nás z důvodu dlouhé sezony, u nich z důvodu posledních zápasů.  Co bude mít větší váhu?

My už jsme letos slovo „únava“ ze slovníčku skoro vypustili. Poslední dva měsíce byly volnější a nikdo není unavený. Kolín z dlouhodobého hlediska unavený nebude, protože hráli maximálně dva zápasy za týden. Je může ovlivnit jen menší rotace hráčů. Myslím, že Kolín měl i štěstí, protože se jim vyhýbala zranění.

Kdo z kolínských hráčů tě zaujal nejvíce?

Výbornou sezonu má za sebou David Machač, který svoje výkony vystupňoval v nadstavbě a play-off. V posledních zápasech mě hodně překvapil výkon Ličartovského, který odehrál solidní zápasy a dostal i odpovídající časový prostor. Kolín získal hlavně do rotace dalšího hráče.

Čím se Kolín odlišuje od ostatních předních týmů NBL?

Kolínu se daří od začátku sezony, měli po celou dobu hlavu nahoře. S balónem se moc nepářou, kdokoliv dostane míč a je trochu volný, vystřelí. Nehrají zbytečně žádné složité systémy a celou sezonu jim to vychází. Ovšem jejich tým je tak nastavený a trenér Benáček hodně času prosedí na lavičce a hráči hrají sami volnou hru. Pokud se jim daří, je to pro soupeře vždy hodně nepříjemné.

Těšíš se na zápasy s Kolínem?

Myslím, že zápasy budou mít atmosféru derby. S Kolínem v play-off jezdí hodně fanoušků a utkání s táborů příznivců obou týmů mají lepší atmosféru. Většina českých hráčů se už těší do Kolína, kde bude vyprodáno a kde nám budou fanoušci dýchat na záda. Myslím, že divácky to bude hodně atraktivní. 

 
vloženo: 02.05.2012 09:24 / přečteno: 9598x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.