VÍTANÁ ZMĚNA

VÍTANÁ ZMĚNA

Hned dvě premiéry čekají nymburské Lvy v prvním zápase finálové série hrané na tři vítězné zápasy od 13.května 2015. O nadcházejícím finále jsme si v přestávce hokejového zápasu s Kanadou povídali s Pavlem Houškou, bývalým hráčem Děčína.

Nejprve krátké vysvětlení, proč se jedná o dvě premiéry.
 

První premiérou je souboj Nymburka proti Děčínu. Polabský tým hrál finále pouze se třemi týmy. Prvním v pořadí byla Opava. V památné sedmizápasové bitvě vyhrála Opava v příšerném vedru ostravského azylu 4:3 na zápasy. Hned v dalším roce přišlo finále s týmem Mlékárny Kunín. Pětiletku s týmem z Nového Jičína, ať se jmenoval Mlékárna Kunín nebo Geofin Nový Jičín, přerušil v roce 2007 Prostějov, který se pak od roku 2010 stal nymburským vyzyvatelem pětkrát po sobě. Letos přibude na pažbu Nymburka čtvrtý soupeř do finále – Děčín.

 

Za druhou premiéru můžeme počítat první zápas Děčína v této sezoně na nymburské palubovce ve Sportovním centru Nymburk. První utkání na „domácí“ palubovce totiž Nymburk sehrál v Praze na Královce 12.března.

 

A teď už dejme slovo Pavlu Houškovi:

 

Je finálová bitva s Děčínem vítanou změnou?

Myslím, že je to vítaná změna, která bude bojovat proti stereotypu minulých pěti let. Na druhou stranu musím říct, že jsme spíše věřili tomu, že postoupí Prostějov, protože se nám zdál v některých pasážích basketbalovější.  Děčín nám však ukázal, jak velkou výhodou je, že si v základní části vybojovali výhodu většího počtu zápasů v domácím prostředí. V sérii to byl klíčový faktor.

 

Věřili jste více Prostějovu trochu i proto, že jste si ho více přáli?

(úsměv) To asi ne… Každý z týmů preferuje jiný styl hry. Děčín hraje více silově, ale nemyslím si, že bychom se tomu neuměli přizpůsobit.

 

Lišila by se tedy finálová série proti Prostějovu od té proti Děčínu?

Pokud mohu soudit z odehraných utkání, tak proti Prostějovu se hrál více kombinační basket. S Děčínem to bude více o souboji pod košem, o dohrávání situací, o preciznějším stavění clon a podobně. Bude to tvrdší styl basketbalu.

 Dravý Děčín

Byl jsi součástí děčínského týmu. Dá se předpokládat, že ve finále bude náš soupeř ještě více nabuzen?

Bude to odpovídat tomu, že je to jejich první finále v historii klubu. Na druhou stranu si budou sérii hodně užívat, nebudou pod žádným tlakem a to by pro ně mohla být určitá výhoda.

 

Jak těžký bude zápas(y) v děčínské aréně?

Jak už jsem říkal, velkou roli v semifinále sehrálo domácí prostředí a hlavně fanoušci, kteří dokážou své hráče vybičovat až skoro k nadlidskému výkonu. Domácí jsou pak schopni lítat po palubovce a ubránit i složité situace.

 

Dá se asi předpokládat, že místa na finále v Děčíně, jsou už vyprodaná?    

Přesně tak, volné vstupenky se budou prodávat na černém trhu (smích).

 

Uběhne osm dní, než Děčín vstoupí do finále. Bude pro ně výhodou, že budou moci dlouho odpočívat nebo to naopak utlumí jejich adrenalin, kterého jsou teď plní?

To se špatně odhaduje a mění se to nejen tým od týmu, ale i od jednotlivého hráče k druhému. Starším hráčům asi pomůže delší odpočinek, mladším by prospělo zůstat v zápasovém rytmu. Unifikovat to ale nejde.

 

To ale není jen případ Děčína. Vy máte pauzu ještě delší….

První zápas bude hodně těžký. Po tak dlouhé době to bude chvíli trvat, než se hráči dostanou do varu. Přeci jen jsme celou sezonu zvyklí na jiné zápasové tempo.

 
 
vloženo: 05.05.2015 00:31 / přečteno: 10085x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.