POTŘINÁCTÉ V ŘADĚ

POTŘINÁCTÉ V ŘADĚ

Nymburk je ve finále jako doma. Za posledních 15 let má stejný počet finálových účastí jako Prostějov a Nový Jičín dohromady. Zažitou rutinu boří jen premiérová účast Děčína v posledním kole play-off, přičemž Válečníci jsou teprve šestý tým, který se do této části vyřazovacích bojů dostal.

Nymburk má za sebou tucet finálových sérií, při kterých odehrál 57 zápasů. Od roku 2000, kdy tým z Polabí naskočil do NBL, se hrálo 70 finálových zápasů a to znamená, že z každých pěti hrál Nymburk čtyři. Doposud se do finálových klání mnoho klubů neprobojovalo. Bylo jich jen pět: Nymburk (12x), Prostějov a Nový Jičín (po 6x), Opava (3x), USK Praha (1x) a letos k nim přibude Děčín.

 

Nymburk prohrál ve finálové sérii jen jednou, a to hned v té první, kdy podlehl po velkém boji Opavě 3:4 na zápasy. Paradoxní je, že i tato prohraná série, která znamenala zisk stříbrné medaile, byla v součtu skóre aktivní pro Nymburk (619:605). Opava dokázala vyhrát pouze jednocifernými rozdíly, kdežto vicemistr tohoto roku byl dvakrát dvojciferný a jednou zvítězil o 8 bodů. Takové výsledky mohou padat na vrub finálové nezkušenosti Nymburka především ve vyrovnaných duelech. V této historicky první sérii také Nymburk poprvé a naposledy prohrál domácí utkání.   

 

Pětkrát dokázal Nymburk projít sérií bez ztráty jediného zápasu. Poprvé v sezoně 2006/07, kdy porazil 3:0 Prostějov, v roce 2009, kdy na ně nestačil v poměru 4:0 Nový Jičín a pak v posledních třech sezonách, kdy Prostějov prohrál dvakrát 0:4 a jednou 0:3 na zápasy.

 

Naopak velice dramatická byla série s Prostějovem v sezoně 2010/11. Po dvou hladkých výhrách v prvním a druhém kole (o 25 a 19), se Orli „kousli“ ve třetím domácím duelu (-3), vyhráli i ve čtvrtém (-11). V pátém zápase na nymburské palubovce dovedli zápas do prodloužení, když domácí ve čtvrté čtvrtině svou ztrátu těžce dotahovali. V nastaveném čase rozhodl košem v posledních vteřinách po útočném doskoku Radek Nečas.

 

Prodloužený čas rozhodoval ve třech zápasech Nymburka ve finále. Jedno vítězné jsme popsali výše, v ostatních Nymburk prohrál. Poprvé v roce 2003 a byla to jediná prohra v domácím finálovém zápase a podruhé v sezoně 2005/06 s Mlékárnou Kunín v Novém Jičíně.

 

Ještě trochu prosvištíme nějaké číselné údaje. Ze sedmapadesáti zápasů vyhráli Lvi 45 utkání a posledním loňském finálovém utkání padla pětitisícovka nastřílených bodů. Aktuální bodové skóre je 5034:4265. Na domácí palubovce vyhrál Nymburk 30 zápasů v řadě. Největší debakl utrpěl Prostějov, který v sezoně 2012/13 prohrál první zápas 25.května 2013 poměrem 108:51, tedy o 57 bodů. Hned další zápas o den později skončil součtem pouhých 122 bodů vítězstvím domácích 73:49, což bylo nejméně za všechny nymburské finálové série. Naopak nejvíce padlo v utkání s Mlékárnou Kunín v roce 2005 a to 231 po výsledku 118:113 (nehrálo se prodloužení).

 

Na venkovních palubovkách bylo pro Nymburk bodově nejvýživnější utkání opět v roce 2005, kdy zápas s Mlékárnou Kunín skončil poměrem 113:103. V stejné hale, ale proti týmu Geofin Nový Jičín, skončilo o tři roky později bodově nejchudší zápas finále s výhrou hostů 67:58 (125 bodů). A největší výprask na domácí palubovce dostal Prostějov v roce 2010, když Lvi porazili Orly 90:60.  


Osmapadesátý zápas má úvodní rozskok od 17:30 a jen připomínáme, že vás čeká spousta doprovodných akcí jako skákací hrad, cukrová vata, nanuky nebo vystoupení cheerleaders.... A hlavně si překontrolujte, jak znáte slova hymny, protože na začátku utkání ji zahraje naše dechová sekce a věříme, že zpěvem přidá celá hala. 

 
vloženo: 11.05.2015 10:31 / přečteno: 9111x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.