EXKLUZIVNĚ S AUTOREM NOVÉ TROFEJE

EXKLUZIVNĚ S AUTOREM NOVÉ TROFEJE

V letošním roce dostanou vítězové Kooperativa NBL nový pohár. Ten starý, symbolizující síťku a míč, po patnácti letech dosloužil a ve středu bude oficiálně představen pohár nový. My jsme pro vás připravili krátký rozhovor s autorem Vojtěchem Adamcem.

Vojtěch Adamec

Představme si nejprve krátce autora nového poháru.  Vojtěch Adamec je rodák z Frýdku-Místku, kde studoval místní gymnázium. Letos třiadvacetiletý výtvarník je od roku 2012 studentem Akademie výtvarných umění v Praze, ateliéru intermediální tvorby profesora Dr.A. Milana Knížáka.

 

Jaký je Váš vztah k basketbalu, že jste se pustil do návrhu trofeje pro vítěze nejvyšší basketbalové soutěže? 

Aktivně jej neprovozuji, ale ve hře se trochu vyznám. Pro návrh není důležité, aby se člověk danému sportu věnoval, je potřeba spíše vystihnout moment, který je pro hru důležitý a ten následně promítnout do podoby návrhu.

 

Jaké cestičky tedy vedou k tomu, abyste se stal autorem nového poháru?

Velkou zásluhu na tom má především pan profesor Knížák, který ve spolupráci s panem Břízou z basketbalové federace přišel před zhruba třemi měsíci s návrhem na vytvoření poháru pro vítěze basketbalové ligy. Oslovil tehdy všechny své studenty, kteří následně přednesli své návrhy, z nichž si posléze pan Bříza vybral právě ten můj.

 

Pak už se hned začalo vyrábět?

Samotná výroba je vždy poměrně krátkým procesem za předpokladu, že disponujete technickým know how. Bylo proto nezbytné v úvodu celou situaci důkladně naplánovat, zvolit nejvhodnější materiály, konstrukční řešení a oslovit takové dodavatele, kteří s vámi budou schopni na případné nastalé problémy flexibilně reagovat.

 

Podle už zveřejněných nákresů i záběrů z výroby to nebude jen „facelift“ původní trofeje, ale připravil jste zcela novou koncepci. Proč jste se pustil do tak odlišného projektu?

Necítil jsem, že bych si to nemohl dovolit. Nechtěl jsem vytvářet něco, co si lze s drobnou obměnou zakoupit v supermarketu. Myslím si, že kultura trofejí a pohárů není příliš esteticky různorodá, a proto bylo mým záměrem vytvořit dílo, které nabídne něco nového, materiálově i vizuálně velkorysého, ale které bude zároveň jasně charakterizovat daný sport. To ve většině pohárů příliš nevidím. Často není valný rozdíl mezi poháry pro golfisty, basketbalisty nebo jiné sporty. Bylo pro mne důležité, aby daný předmět korespondoval s místem, v němž bude prezentován, aby dobře vynikl v daném typu osvětlení atp.

 

Jak vznikala idea nového poháru, co má popisovat?

Mým záměrem bylo symbolicky postihnout v poháru co nejvíce momentů, které jsou pro tento sport příznačné. Jelikož se jedná o kolektivní sport, rozhodl jsem se pro horizontální formu, díky které může pohár zvedat celé mužstvo, což dotváří pospolitost týmové hry. Rovněž způsob, jakým se pohár drží, připomíná postoj, v němž střelci střílí na koš. Podstavec, který následně propůjčuje poháru diagonální polohu, odkazuje k trajektorii, kterou míč při letu vykonává.  

 Z výroby nové trofeje pro Kooperativa NBL

Byl to okamžitý nápad nebo jste myšlenku ještě určitou dobu kultivoval?

Já jsem variant vytvořil několik, ale ani ta výsledná se nikdy nedá vyřešit do detailů hned napoprvé. Do přípravy a následné realizace vstupovala celá řada parametrů jako hmotnost, velikost, použité materiály a praktická forma, aby se pohár dal dobře držet, aby se na něj daly umísťovat destičky se jmény vítězů a podobně.  Ale i přes všechny následné úpravy by se dalo říct, že jsem zrealizoval svůj první nápad.

 

Do jaké míry jste spolupracoval s uměleckými pasíři v Uhříněvsi při výrobě?

Byl jsem po celou dobu realizace ve spojení s výrobci jednotlivých komponentů a od začátku jsem chtěl, aby pohár vznikal za kontinuální kooperace se mnou. Není to proto, že bych byl nedůvěřivý, ale udržováním stálého kontaktu lze předejít případným problémům a ty nastalé operativně řešit. Jelikož v průběhu samotné realizace člověk nachází řadu momentů, které ve fázi návrhu nedomyslel, či které se v průběhu výroby ukáží jako neproveditelné, je dobré spolupracovat s lidmi, kteří rozumí své práci a dokáží vám poradit. Rovněž ne vše, co vypadá dobře na papíře, působí harmonicky v reálné velikosti, čímž se původní koncepce v průběhu výroby malinko měnila, aby byla výsledná realizace prakticky funkční a esteticky příjemná.

 

Jaká je velikost a hmotnost trofeje?

Původní návrh počítal s hmotností okolo třiceti kilogramů. Nám se podařilo dosáhnout necelých patnácti, což považuji při délce osmdesáti centimetrů a průměru jedenatřiceti centimetrů za velký úspěch.

 

Je pohár dostatečně bytelný?

To byla jedna z podmínek zadání, kterou se nám konstrukčně podařilo splnit, nicméně pakliže by došlo k případnému poškození, je celý pohár konstituován tak, aby bylo možné dílčí komponenty snadno demontovat a opravit, popřípadě vyměnit.

 

Kolik času jste měl na realizaci návrhu a jak dlouho se pohár vyráběl?

Samotná výroba trvala přibližně šest týdnů, nicméně po schválení vítězného návrhu jsme ještě přibližně čtrnáct dní konzultovali varianty použitelných materiálů a další technologické detaily výroby.

 

Český národ je přeci jen trochu konzervativní. Máte určité obavy z toho, jak basketbalový svět přijme nový pohár?

Předně je důležité si uvědomit, že se nejedná o inovativní formu jako takovou. Ta je výjimečná pouze v oblasti sportu, který estetické barvitosti příliš nefandí. V každém případě bych nebyl v otázce přijetí nijak zvlášť skeptický, neboť jsme stejně tak národem s bohatou kulturně uměleckou tradicí, a proto bych nepodceňoval širší veřejnost ani samotné hráče v tom, co jsou schopni přijmout.


Foto: repro z pořadu ČT Basketmanie z 5.5.2015

 
vloženo: 18.05.2015 20:16 / přečteno: 9445x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.