POLOČASY JAKO DEN A NOC

POLOČASY JAKO DEN A NOC

Ve třetím kole nadstavby A1 jsme porazili Opavu 84:77. Každý poločas byl diametrálně jiný. První jsme prohráli 35:54 a druhý vyhráli 49:23.

V sobotu se hrál v Nymburce trochu zvláštní zápas. Nejprve to vypadalo, že jsme v šatně nechali bojovnost, chuť do hry a obrana jakoby ani neexistovala. Až příliš snadno zakončovali hráči Opavy v první čtvrtině, ve které nám nasázeli 31 bodů. Nejhorší první čtvrtina posledních let. Po clonách při přebrání jsme nebyli u hráčů na perimetru dostatečně blízko a přitom všichni vědí, jak Opava dokáže trestat z dálky a že má ve statistikách letošní sezony nejvíce vystřelených trojek ze všech družstev NBL. Nakonec hosté zapsali za prvních deset minut pět trojek. V obraně téměř výhradně hráli zónu, proti které jsme vyslali pouhé dvě trojky (neúspěšné), a protože jsme nebyli ani moc úspěšní za dva body, sedmnáctibodové vedení soupeře po první čtvrtině bylo na světě.

 

Druhá čtvrtina nepřinesla o moc pohlednější basketbal, alespoň jsme zastavili růst rozdílu ve skóre. Na úvod jsme zkusili presovat pod soupeřovým košem. Míč jsme získali, ale nedokázali jsme skórovat. Za stavu 18:35 se poprvé ozvalo zlověstné hvízdnutí ze sektoru nejvěrnějších fanoušků a po chvíli, v čase 12:30 se skóre vyhouplo na dvacet bodů. O té doby se už rozdíl nezvyšoval. Nepříjemné však bylo, že Jiří Welsch měl třetí osobní chybu a musel střídat. Nahradil ho Tony Meier a uvedl se hned úspěšnou střelou. Po chvíli se zpod koše prosadil Hall, z rychlého protiútoku Allen a trenér Czudek si vzal oddechový čas. Rozdíl ve skóre se zmenšil na 13 bodů a zdálo se, že bychom mohli přebrat iniciativu v zápase. Zvlášť když další body z rychlého protiútoku přidal Meier. Jenže přišla trojka Gniadka, jeho další dva body a trojka Klečky a opět jsme prohrávali o 19 bodů 32:51. Rozdíl se do konce prvního poločasu nezměnil, ale Opava ještě jednu trojku přidala, my jsme kontrolovali z čáry trestných hodů.    

 

Do druhého poločasu jsme nastoupili úplně s jinou aktivitou. Za prvních pět minut třetí čtvrtiny jsme umazali z náskoku 16 bodů a to jsme si pomohli pouze jednou trojkou. Všechno začalo výbornou obranou a doskokem. Opava za pět minut nedala ani bod ze hry, proměnila jen jednu šestku. Pokud se vůbec hráči soupeře dostali ke střelbě, pak neproměnili a doskok jsme měli my. Sedm doskoků za pět minut, to byla vizitka Petra Bendy a také šest bodů Jiřího Welsche, ke kterému se přidal Bryon Allen a Vojta Hruban. Skóre se posunulo na 52:55 a pak dostal náš trenér technickou chybu za: „opuštění prostoru lavičky - vstup do hřiště“ - jak se píše v oficiálním zápisu o utkání. Blažek trestný hod bezpečně proměnil a z útoku přidal ještě další dva body. Naši stíhací jízdu to na chvíli přerušilo. Dokonce od té doby se oba týmy pravidelně střídaly ve skórování, a proto se rozdíl stále pohyboval mezi třemi a šesti body až do konce třetí čtvrtiny. První šanci na vyrovnání jsme měli za stavu 62:65, minutu před koncem třetí čtvrtiny, Jirka Welsch svůj trojkový pokus neproměnil, ale Bujnoch, který hrál velice dobrý zápas, na druhé straně byl úspěšnější a posunul skóre na 62:68.

 

Po osmdesáti sekundách poslední desetiminutovky se z nájezdu prosadil Bryon Allen a podruhé v zápase bylo vyrovnáno (poprvé to bylo za stavu 0:0). Po ubráněném limitu na postupný útok jsme se díky koši s faulem Tony Meiera dostali poprvé v zápase do vedení (71:68). Po chvíli se Tony stal dalším dvouciferným střelcem, když navyšoval náskok na 73:68. Po dvou koších Opavy a dvou našich koších v řadě se skóre posunulo, rozdíl však zůstal stejný. Gniadek s Klečkou se postarali o snížení na 77:75. Necelé tři minuty před koncem, ale pak nechala Opava volného Meiera na levé straně za trojkovým obloukem a ten svůj pokus proměnil. Za chvíli Tony přidal další dva body a kromě toho, že se vyšvihnul na druhého nejlepšího střelce našeho týmu, dostal skóre na hodnoty 82:75. V posledních dvou minutách se už nic podstatného nestalo. Oba dva týmy přidaly jen dva koše ze šestek.  

 
Body: Allen 21 (6 asistencí), Meier 17, Welsch 15 (8 doskoků), Benda 8 (14 doskoků), Hruban 8, Hall a Sant-Roos 5, Holt 3, Kříž 2 - Klečka 17, Bujnocu 16, Blažek a Gniadek 12, Kouřil a Šiřina 5, Dragoun a Cvek 3, Zbránek 2, střelba za 2 body: 50/28:38/19, trojky: 18/3:30/9, TH: 25/19:16/12, doskoky: 14/32:6/25, asistence: 17:16, ztráty: 15:17, zisky: 10:10, fauly: 22:22, čtvrtiny: 14:31, 21:23, 29:14, 20:9, body z vymezeného území: 50:38, body z rychlého protiútoku: 25:12, nejvyšší vedení v zápase: 9:20

Podívejme se na průběh zápasu v historických souvislostech našich ligových sezon.  

Jakkoliv se může zdát 54 obdržených bodů za poločas na domácí palubovce jako historicky nedostižné číslo, vězte, že v minulých letech už bylo hůř. Celkem šestkrát jsme inkasovali za poločas více než v sobotním utkání s Opavou. Jednou se o to postaralo Ústí nad Labem (v roce 2001) a pětkrát Mlékárna Kunín (2001, 03, 04, 05, 05). Úplně nejvíce bodů v poločase padlo do našeho koše v rekordním zápase proti Mlékárně Kunín 18.5.2005, kdy v poločase svítilo na ukazateli skóre 57:67! Nakonec jsme vyhráli 118:113 a pozor, to se nehrálo prodloužení!  Ani obrat ve druhém poločasu není tak neobvyklý jev. Třikrát jsme se totiž z takové poločasové nadílky dopracovali k vítězství. Ovšem přeci jen jeden prim dnešní poločasové manko má. Devatenáct bodů po dvaceti minutách je doposud nejvyšší rozdíl, který jsme dokázali ještě na domácí palubovce přetavit ve vítězství. Dosavadní rekord z 5.října 2003 ze zápasu s BVV Brno jsme překonali o jeden bod. Tehdy byl poločas 33:51 a konečný výsledek utkání byl 87:75.

 
 
 
 
  
 
vloženo: 26.02.2017 07:32 / přečteno: 8973x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.