S PARDUBICEMI PO DVAASEDMDESÁTÉ

S PARDUBICEMI PO DVAASEDMDESÁTÉ

V sobotu od 17:00 hodin bude v Nymburce k vidění druhý nejlepší tým ligy BK JIP Pardubice. Tým, který nás jako jediný dokázal letos a vloni porazit a je také posledním družstvem, které v Nymburce vyhrálo. Podívejme se trochu podrobněji na historii vzájemných zápasů.

Pardubice jsou jedním z mála družstev naší nejvyšší soutěže, se kterým jsme se utkali zatím ve všech ročnících NBL od roku 2000. Celkem to bylo 71 zápasů, z nichž jsme jen 7 prohráli.

 

Z více než sedmi desítek vzájemných zápasů byly čtyři v rámci Českého poháru a všechny jsme vyhráli. V Českém poháru to byla utkání většinou vyrovnaná. V prvním pohárovém měření sil jsme zvítězili jen o dva body (90:88). To bylo v roce 2002, ve čtvrtém kole poháru, kdy Pardubice hrály pod názvem Ostacolor a my GA (Granagro) Nymburk. V našem týmu skórovali Pepa Jelínek (vloni padesátiletý), David Panáček (dnes trenér mládeže v Ostravě), Jiří (Sigi) Novotný (dnes pracovník ČBF), Pavel Kubálek (dnes asistent trenérky Hejkové u ZVVZ USK Praha -ženy), ale také Standa Votroubek, který jako jediný hráč stále ještě hraje ligovou soutěž.

 

V dalším utkání Českého poháru, to bylo až v roce 2009, jsme zvítězili 92:42. Tehdy byl naším bodovým lídrem Goran Jagodnik (15) a Justin Gray (13), v našem dresu hrál Radek Nečas, dnes bojující na druhé straně barikády.  Na straně Pardubic působil jako hráč Levell Sanders. O čtyři roky později jsme se s Pardubicemi utkali ve finále Českého poháru v Liberci a po jednoznačném průběhu prvního poločasu jsme se pak museli hodně ohánět, abychom uhájili výhru 87:83. Od posledního zápasu v Českém poháru mnoho vody v Labi neuplynulo. Ve finále toho letošního jsme Pardubice v Prostějově porazili o 11 bodů 74:63, když jsme ani jednou soupeře bodově před sebe nepustili.

 

Z jedenasedmdesáti vzájemných zápasů patřily tři přípravným duelům před sezonou a to v roce 2010, 2011 a 2015. V nich Pardubice jednou slavily vítězství a to hned v prvním, který se hrál na jejich palubovce a skončil 87:83, přesně jako finálový duel Českého poháru v Liberci. Ve zbývajících dvou jsme bezpečně vyhráli my - 96:58 a 94:72.

 

Největší porci utkání jsme odehráli s Pardubicemi pochopitelně v NBL, protože jsme se se soupeřem potkali od roku 2000 každý rok minimálně jednou. Nikdy jsme však s Pardubicemi nehráli finále ligy. Ze 64 ligových zápasů jsme vyhráli celkem osmapadesátkrát a skóre vzájemných zápasů je 5715:4572 (tedy průměrné vítězství o necelých 18 bodů). Pardubice se však našemu týmu v posledních letech stávají malinko osudnými. Předně je to jediný tým, který nás dokázal v této a minulé sezoně porazit. Letos to bylo v poměru 77:81 a vloni 78:83. V rozhodující fázi, jako bylo například semifinále minulého ročníku NBL to však byla vždy naše jednoznačná vítězství 98:68, 84:67 a 79:58.

 

Pardubice nás ale dokázaly porazit i na domácí palubovce, kde jsme zatím v lize prohráli z 357 utkání jen 16krát. Bylo to pouze jednou v roce 2010 v semifinále ligy. V utkání jsme nedokázali udržet čtrnáctibodové vedení po první čtvrtině a především v poslední desetiminutovce jsme zcela propadli. Podívejte se na statistiky zápasu:

Body: Lenzly Mike 29, Lewis Ronald 21, Ricci Philip 10, Křemen Michal 6, Pumprla Pavel 6, Benda Petr 4, Nečas Radek 4, Sokolovský Ladislav 0, Tsiaras Georgios 0 - Hampton Maurice 19, Wright Derek Steven 17, Bohačík Petr 12, Arnold Marcus 9, Marek Martin 9, Pospíšil Zbyněk 6, Sýkora Martin 6, Tóth Tomáš 6, Peterka Ondřej 2; střelba 3b.: 27/9:25/11; střelba 2b.: 32/16:44/20; TH: 21/21:16/13; doskoky: 30:34 chyby: 18:19; čtvrtiny: 27:13, 19:23, 21:21, 13:29; rozhodčí: Vyklický Robert, Lukeš Václav, Hruša Petr;

Tato prohra byla doposud naše poslední na domácí palubovce v NBL vůbec. Od tohoto květnového zápasu roku 2010 jsme doma vyhráli do dnešního dne 115 ligových zápasů v nepřerušené řadě. Možná sluší ještě napsat, že před výše uvedeným zápasem s Pardubicemi jsme na domácí palubovce získali v nepřerušené řadě 116 vítězných utkání od prohry s Mlékárnou Kunín 22.3.2006.

 

V letošním ročníku máme s Pardubicemi bilanci v lize 1:1. Na domácí palubovce jsme v televizním utkání zvítězili 81:63. I když byl náskok ve třetí čtvrtině více než dvacet bodů, dokázaly Pardubice umazat ve třetí desetiminutovce deset bodů a čtvrtinu vyhrát 24:13. Po prvním koši poslední čtvrtiny Pardubice dokonce dostaly ztrátu pod deset bodů, ale pak vyrobily osm ztrát a utkání prohrály.

 

V odvetě v Pardubicích jsme si hráli celý zápas s ohněm a nakonec jsme se popálili. Pardubice zvítězily 81:77. V podstatě po celý zápas vedly a hlavně dokázaly vždy v ten správný čas dát minimálně dva koše v řadě a tím odrazit naši snahu o zvrat v zápase. Až neskutečně se podobal průběh druhé, třetí a konečně i čtvrté čtvrtiny. V každé z nich jsme dokázali dotáhnout před tím nabytou ztrátu, abychom o možnou výhodu v dalším průběhu zase přišli. Jak vypadaly poslední dvě minuty: Dvě minuty před koncem jsme se dostali dokonce do vedení 75:74. Drama mohlo začít. Hlavní roli v něm hrály trestné hody. Nejprve Půlpán proměnil jen jeden, pak si oba týmy vyměnily úspěšné nájezdy a stav byl 77:77. Burnett opět zpod koše poslal domácí do vedení a do konce zápasu zbývalo méně než 10 sekund. Trenér Ginzburg si vzal poslední oddechový čas a posunul hru na naši útočnou polovinu. Domácí faulovali Lawrence, kterému se v sobotu šestky prostě nedařily. První neproměnil, druhou už také ne, ale obranný doskok patřil Wallovi. Rychlý faul poslal na čáru trestných hodů Walla a ten se ani jednou nemýlil.

 
 
 
 
vloženo: 02.03.2017 06:48 / přečteno: 7845x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.