POTŘINÁCTÉ VÍTĚZNĚ

POTŘINÁCTÉ VÍTĚZNĚ

Třinácté kolo proti Kolínu nepřineslo žádnou smůlu našich barvám. Kromě počátečního stavu 0-0 bylo skóre vyrovnané už jen jednou za stavu 6-6, pak už jsme si budovali náskok až ke konečným téměř třiceti bodům. ČEZ Basketball Nymburk : BC Geosan Kolín 107:79.

Zápas měl ve svém průběhu dva výrazné úseky. První od čtvrté minuty, kdy jsme od stavu 6-6 během dvou minut navýšili na 18-8 a druhý přišel v poslední pětiminutovce, kdy jsme opět využili několik zisků a dvacetibodové vedení jsme o deset bodů navýšili. Čas mezi těmito dvěma úseky byl většinou v naší režii, ale rozdíl ve skóre nerostl tak rychle a byly v něm úseky, kdy Kolín lehce dotahoval.

 

Bodový rozdíl vznikl v trojkové střelbě. Náš tým proměnil o deset trojek více než soupeř při více než padesátiprocentní úspěšnosti. Další náš výrazný benefit byly útočné doskoky. Těch jsme za zápas nasbírali 15, soupeř o polovinu méně. Ze druhé šance jsme zatížili konto Kolína 19 body, zatímco Kolín využil svých 7 útočných doskoků jen je dvěma košům.

 

Zajímavá je statistika bodů z rychlého protiútoku. Tam jsme pohořeli v poměru 8-19, ale především v úvodu zápasu jsme zkoušeli prvky celoplošné obrany a v nich se občas nepovedlo dobře pokrýt všechny hráče Kolína a ti toho využili k poměrně snadným bodům. Nicméně to nebyly body, které by nějak výrazně ovlivňovaly vývoj utkání.

 

Utkání jsme začali se základní pětkou ve složení Lawrence, Bohačík, Hruban, Kříž a Benda a ta si během úvodní pětiminutovky vybodovala desetibodový náskok. Hned první tři naše koše měly hodnotu tří bodů, stejně jako ten Genův na 18-8. Krom toho jsme presovali soupeře po celé ploše. Po vystřídání se už zase hrálo „na oba koše“ a dokonce více na koš náš. Kolín do konce první čtvrtiny snížil na 24-18. Ve druhé čtvrtině se hrálo v podstatě vyrovnaně. Náš náskok se vyhoupl jen na chvíli na dvanáct bodů, ale růst pak už nepokračoval a s deseti body rozdílu (49-39) se oba týmy odebraly na poločasovou přestávku.

 

Zápas se až do 25.minuty hrál v podobném duchu jako druhé čtvrtina. Ani jeden tým neměl výrazně navrch. Pak byl poslán do sprch kolínský hráč Walton. Ten v zápase téměř nestřídal a po střeleckých nezdarech se v průběhu druhé a třetí čtvrtiny dostával do laufu. Každý koš oslavoval mohutným pokřikem, až ho museli uklidňovat rozhodčí. To však nevedlo k jeho vyloučení. Walton si ve druhé čtvrtině něco vyříkával s Vojtou Hrubanem a rozhodčí oběma přidělili technickou chybu. Ve třetí čtvrtině, v inkriminované době, však „naspeedovaný“ kolínský playmaker ztratil míč, když mu Glenn Cosey vystihl přihrávku. Glenn se hnal ke koši a byl zezadu zastaven Waltonem přímo před zraky rozhodčích. Ti nemohli reagovat jinak než nesportovní osobní chybou. Pokud se to přičte k technické chybě, je to podle pravidel odchod pod sprchu.  Cosey tento incident potrestal dvěma šestkami a po rozehrání přidal ještě trojku. Během osmi sekund byl z rozdílu 11 bodů rozdíl šestnáctibodový, který vydržel až do konce čtvrtiny.

 

Poslední desetiminutovka už byla plně v naší režii. Sice jsme už nehráli tak vytaženou obranu, ale lehce se jsme se pohybovali po palubovce a v útoku jsme si dokázali dobře vyhovět. První pokus o dosažení stovky odmítl Petr Benda, když neproměnit trestný hod, a tak musel opět Filip Novotný sáhnout do peněženky, aby do týmového banku přispěl stokorunou.

 

V utkání se výborně dařilo Tomáši Vyoralovi, který konečně dostal důvěru trenéra a odvděčil se mu skvělou střelbou - dvojky 4/4, trojky 3/3, TH 2/2 za 17 minut hry. Stoprocentní střelbu měl i Martin Kříž - až na ty šestky ;-). Dobře, nikoliv však stoprocentně, byl na tom střelecky Geno Lawerence, který minul jednu trojku.

 
 
Řekli po utkání:
Pavel Beneš

Gratulujeme soupeři k zaslouženému vítězství. Dvacet pět minut jsme odváděli to, na co jsme se připravovali. Musím své chlapce pochválit, protože těchto 25 minut jsme donutili hrát Nymburk na sto procent. Pak musel Walton nesmyslně do šatny a utkání se úplně zlomilo. Do té doby byl zápas o deset bodů, konec je o třicet. Posledních 15 minut bez čtyř hráčů základní sestavy, protože tři máme zraněné, jsme nemohli Nymburku vůbec konkurovat.

 
Theodor Dlugoš

Trenérem už bylo vyřčeno všechno. Nymburk nás přeskákal i přestřílel. Já bych viděl pozitivum v tom, že naši mladí hráči (Vacek a Kosík) se poprvé zapsali do listiny střelců… a už to teď budou mít lehčí.

 
Oren Amiel

Kolín velice dobrý tým na útočné polovině. Věděli jsme, že Kolínu chybí někteří hráči, ale my se musíme starat hlavně sami o sebe. V utkání jsme si chtěli vyzkoušet některé věci, které potřebujeme v zápasech na evropské scéně. Jsem rád, že jsem zápas vyhráli, i když Kolín má kvalitní tým. Až se jim vrátí hráči po zranění, bude to určitě jiný zápas.

 
Martin Kříž

Chtěli jsme do zápasu vlétnout na sto procent a vyzkoušet si některé prvky pro další utkání. Což se nám docela povedlo. Kolín ale nakonec více než polovinu podával kvalitní výkon. Pak se už ukázala síla lavičky a zápas skončil o třicet bodů. My se teď musíme soustředit na poslední zápas v tomto roce v Athénách.

 
 
      
 
vloženo: 16.12.2018 09:23 / přečteno: 5895x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.