V POHODĚ A TAJEMNĚ

V POHODĚ A TAJEMNĚ

Ani jeden z trenérů nepozdvihl pokličku ve své kuchyni a neprozradil nic z plánů na čtvrteční zápas. Oba si jsou vědomi náboje utkání. Vítězný tým si před posledními koly posílí svoje akcie na vítězství ve skupině. Trenéry jsme podrobili výslechu ještě v úterý a jejich slova můžete přečíst níže.  

Muli KATZURIN
Obrázek
Poslední zápas proti Novému Jičínu jsme vysoko vyhráli. Je to pro nás výhodou?
To nelze říci. Vysoko jsme vyhráli v poháru, teď se jedná o jiný zápas, jinou soutěž... Je to každopádně velmi důležitý zápas, neboť rozdíl mezi námi a Novým Jičínem je v tabulce minimální. Pro nás to znamená jediné - uděláme vše pro to, abychom vyhráli.
Dalo by se s nadsázkou říci, že půjde do jisté míry o přípravu na finále. Souhlasíte?
Ne. Tento zápas je o něčem jiném. Když prohrajeme tento zápas, nemusíme být po základní části první.
V tom minulém zápase jsme prohráli  na doskoku. Může být doskok klíčem k vítězství?
Ve všech zápasech které hrajeme jsou doskoky důležitým faktorem. To není jen o zápase s Novým Jičínem. Pochopitelně ale bude důležité, abychom měli situaci na doskoku pod kontrolou. Nicméně to platí všeobecně pro každý zápas.
Jak můžeme eliminovat podkošovou sílu Nového Jičína?
Pochopitelně to má co do činění s taktikou, takže si o tom nemůžeme v rozhovoru povídat. Nový Jičín má velmi dobrou podkošovou sestavu a my uděláme vše pro to, abychom její sílu eliminovali.
Když si povídáme o podkošových hráčích soupeře - koho z nich byste vyzdvihl?
Nemůžeme generalizovat, každý z těch hráčů je jiný.  Šarovičova síla je třeba v útoku, umí se trefit odkudkoliv, Pelikán a Šteffel to umí dobře přímo pod košem, Walker dobře skáče a umí vystřelit ze střední vzdálenosti... Každý z nich má  něco, takže bych opravdu nerad vybíral jen jednoho.
Dostanou naši podkošoví hráči nějakou speciální přípravu na Nový Jičín?
Ne, to není potřeba. V této fázi sezóny se všichni již znají a vědí o silných i slabých stránkách soupeře. Stejně  tak to ale platí naopak, Nový Jičín zná nás. Takže důležité bude dodržet taktické pokyny.
S Novým Jičínem hrajeme docela dost zápasů. Můžeme se ještě nějak vzájemně překvapit?
Když hrajete s některým týmem víckrát, tak už moc prostoru na překvapování není, je to o malých věcech, o detailech v taktice, ale ne o velkém překvapení soupeře. Vždycky ale záleží na hráčích, jak zodpovědně k zápasu přistoupí, jak budou hrát a dodržovat pokyny. To ale budou vědět až po zápase, před ním ne.
Kdo z Nového Jičína pro nás představuje největší nebezpečí?
Myslím, že za tu dobu co působím v Čechách, má letos Nový Jičín nejlepší sestavu. Mají hodně talentu a potenciálu a to nám říká jednu důležitou věc: nelze se zaměřit na jednoho, dva hráče, všichni můžou být nebezpeční a dělat nám problémy.
V Novém Jičíně nám poslední zápas znepříjemňoval Muirhead. Jak důležité bude ho zastavit?
Muirhead je hráč, který svou dobrou hru z loňska povýšil letos ještě na vyšší úroveň. Je to velmi dobrý atlet a je pro Nový Jičín pochopitelně důležitý, ale jak jsem již zmiňoval, nemůžeme se soustředit jen na jednoho hráče.
Když se ale o něm bavíme, prozraďte alespoň, kdo bude na Muirheada z našeho týmu platit jako obránce?
(Smích) Víte, že se o taktických věcech před zápasem zásadně nebavím, ať jde o jakéhokoliv soupeře. A ani tentokrát neudělám výjimku, nechci to Novému Jičínu usnadnit. Počkejte na čtvrtek a sami můžete zhodnotit naši hru.

Zbyněk Choleva
Obrázek

V posledním zápase Českého poháru jste s Nymburkem prohráli. Jaké poučení jste si z něj vzali?

Víme, že Nymburk umí vyvinout takový tlak, kterému my zatím v určitém období zápasu totálně podlehli. Proti tomu musíme být odolní. Nesmíme soupeři nabízet míče, nabízet jim rychlý protiútok, protože to je zbraň, kterou nás vždycky smetl.

Hezky se to řekne, ale jak to zrealizovat?

Budu tajemný. Musíme něco vymyslet a pak budeme čekat, jak se nám povede realizace.

Máte už tedy nějaký plán?
Ano, mám a neprozradím.

Vaše převaha nad Nymburkem je pod košem. Přesto jen vítězství na doskoku vám nestačí k výhře v celém zápase. Co vám ještě chybí?

Když se nám bude dařit v útoku pod košem, budou se nám dařit doskoky a střelba z dálky, potřebovali bychom ještě rychlý protiútok.

Rychlý protiútok se vám nedaří, protože Nymburk je moc rychlý v návratu do obrany nebo nemáte typy hráčů pro rychlý protiútok?

Nejsme tak rychlí při hře dopředu, nemáme tolik hráčů do rotace a musíme si, bohužel, i v zápase chvilku odpočinout.

Případné vítězství by vás hodně posunulo k prvnímu místu po základní části. Myslíte si, že čtvrteční zápas je z tohoto důvodu v dosavadním průběhu ligy jeden z nejdůležitějších?

Byl by to důležitý krok, ale ještě by to chtělo, aby vás porazil Prostějov. Vítězství by nám dodalo sebevědomí, ale také klid před play-off a ten také není moc dobrý…. První místo by bylo fantastické, ale nám bude stačit, když se podaří uhájit druhé.

Není tedy možné první místo po základní skupině hlavním motivačním prvkem utkání?

Být první by bylo super a být před Nymburkem, který tak dobře hrál v Eurocupu, by bylo také super. Ale liga nekončí základním kolem. Mějme na paměti, že zajíci se počítají až po honu! a to je až po finále. Takže motivací je porazit Nymburk, být mu dobrým soupeřem a vzít si ze zápasu pozitiva do dalších bojů.

Nymburk jen 48 hodin před tím odehrál utkání s Vyšehradem, vy jste hráli naposledy v neděli. Na přípravu jste měli o dva dny více. Pomůže vám to?

(smích) Doufám, že nám to pomůže…. Nymburk má silný kádr, ani jeden předem odehraný zápas proti Vyšehradu ho nemůže vysílit. My budeme mít ve čtvrtek za sebou zápas s Děčínem a cestu do Nymburka. Věřím, že vše zvládneme a budeme hrát stejně jako tři čtvrtiny zápasu v Klatovech (Český pohár).

Nymburk v Klatovech vedl po první čtvrtině nad Prostějovem 21:9 a měl na konci problémy, vy jste vedli 9:0 nad Děčínem a o vítězství jste také bojovali. Je vůbec dobrý vstup do utkání výhodou?

Jak říká náš řidič, který nás vozí na zápasy: „Nejlepší je utéct na začátku a držet až do konce!“ Jako kdyby nás snadné vedení na začátku zápasu hodilo na jinou kolej a zápas se najednou začne vyvíjet jiným směrem. Ano, říká se, že začátek je důležitý, ale začátek musí trvat déle než první čtvrtinu. Skvěle odehraná první čtvrtina by byl dobrý vklad do zápasu s Nymburkem, ale není to rozhodující.

Jste poslední tým, který v Nymburce vyhrál. Nechtěli byste na to navázat?

Chtěli a velmi rádi (smích). Když se to povede bude to skvělé, ale raději než v tomto zápase bych to bral v utkání play-off.


 
vloženo: 08.04.2010 00:24 / přečteno: 10744x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.