QUO VADIS? VOLNĚ PŘELOŽENO: KAM DÁL?

QUO VADIS? VOLNĚ PŘELOŽENO: KAM DÁL?

Utekl vám článek o Nymburce Petra Kotena uveřejněný na serveru ibasketu? Přečtěte si ho zde: Basketbalisté Nymburka si vychutnávají ovace. Čtvrtfinále Eurocupu, navíc s pokukováním po nejlepší čtyřce, něco takového se českému mužskému klubu ještě nepovedlo. Šestinásobný mistr republiky zvládl další krůček mezi elitu. Nabízí se proto otázka: kam dál?

Upřímně řečeno, rozhodně je kam stoupat. Nymburští se prosadili "jen" ve druhé nejlepší soutěži Evropy. Vstup do Euroligy, kvalita kádru, výše rozpočtu... Tam a ještě v mnoha dalších aspektech mají Středočeši prostor, kam se posunout.

Značka Nymburk
V uplynulých dvou letech byl možná "jakýsi" český tým v evropských pohárech za exota. To se letos změnilo. Značka ČEZ Basketball Nymburk na tom nikdy nebyla lépe než po vítězství nad Bilbaem.
"Nyní už zbylo jen osm týmů v Eurocupu a osm v Eurolize. Nymburk určitě vešel do povědomí mezi funkcionáři a samozřejmě i mezi fanoušky," těší Jiřího Zídka, který je v klubu asistentem generálního manažera.
Dobrou pozici má český mistr i u hráčských agentů, tvrdí Zídek. "Náš klub platí načas a to je velká rarita v současné Evropě. Ve španělské ACB se otevřeně ví, že posledních šest týmů má problém s placením výplat včas. Nemluvě o Řecku, tam je většina týmů ve skluzu tři až čtyři měsíce."

Zázemí
V tomto směru jsou Nymburští asi vůbec nejdál. Nabízí modernizovanou halu v Pardubicích a také diváky. "To nám může hodně klubů v Evropě závidět. Euroliga i Eurocup se potýkají s nízkou návštěvností. Pardubice jsou město sportu. Ukázalo se i to, že o kvalitní basket je v republice zájem," potěšilo Zídka.

Rozpočet
"Rozpočet Ankary by ten máš pokryl na mnoho let dopředu," poznamenal po vzájemném utkání nymburský kouč Muli Katzurin k tureckému soupeři, který má na tuto sezonu k dispozici 15 milionů dolarů.
A o dva týdny později se Katzurin skoro opakoval: "Bilbao má šestkrát vyšší rozpočet než my." V obou případech to prohlásil po porážkách. Ale sluší se doplnit, že oba týmy dokázal Nymburk letos porazit.
Jen pro pořádek: současný Nymburk operuje zhruba s 50 miliony korun ročně. A v příští sezoně na tom nebude nutně lépe. "Budeme se snažit rozpočet vylepšit, ale uvidíme, jestli se to povede. Samozřejmě ekonomická situace není ideální," tvrdí nymburský činovník.
"Ale my jsme taky v české lize prohráli s týmy, které mají mnohem nižší rozpočet než my. Každej může soutěžit, hraje se pět proti pěti. A jestliže hrajeme týmové pojetí hry, máme šanci bojovat proti skupinám jednotlivců, kteří mají mnohem víc zkušeností a mnohem vyšší platy," doplňuje Zídek svá předchozí slova.

Hráčský kádr
Otázky na toto téma se pohybují na hodně tenkém ledě. Vždyť klubu zbývá ještě dohrát českou ligu. "Otázku kádru jsme ještě neprobírali. Jediné, co mohu říct, je, že dlouhodobé smlouvy mají Láďa Sokolovský, Pavel Slezák, Pavel Pumprla a Petr Benda. Ostatním kontrakt končí," prozrazuje Zídek.
V obecnějším duchu si ale v Nymburku současnou sestavu chválí. "Tahle skupina hráčů si hodně vyhovuje, jsou potlačeny individuální tendence. Nikdo nemá problém najít lépe postaveného hráče. Týmové cíle jsou jasně v popředí. Současný mix mezi Čechy a cizinci je realitou. Naším snem by bylo mít složení jako Partizan Bělehrad a mít to postavené na domácích hráčích, ale to v současné chvíli není reálné."
Jisté už je, že se změní trenér. Muliho Katzurina, který se loučí po čtyřech letech, nahradí jeho současný asistent Ronen Ginzburg.

Kvalifikace o Euroligu, pak Eurocup
Dalším krokem vpřed je účast v kvalifikačních bojích o Euroligu. Podle Zídka je česká účast v téhle fázi prestižní soutěže jistotou.
"Jestliže je šestnáctičlenná kvalifikace o Euroligu, tak český mistr - a tím pádem neříkám Nymburk - bude mít místo v kvalifikaci o Euroligu," zní ze středních Čech. Ale prioritou pro příští sezonu zůstává Eurocup. V něm by se měli Češi představit v případě, že do Euroligy neprojdou.
Dlouhodobou vizí Nymburských pak je vstup mezi evropskou elitu. "To je běh na dlouhou trať, ale když jsme schopni mít v hale tolik diváků, už vím, že produkt jménem Kvalitní basketbal má v Čechách místo," věří Zídek.

Jadranská liga
Novinkou příští sezony je účast v Jadranské lize. A s ní jistota 26 duelů s kvalitními soupeři z bývalé Jugoslávie. "Poslední dva roky, kdy jsme v Eurocupu dvakrát smolně vypadli se Zhořelcem a Vršacem, jsme si stěžovali, že hráči nemají zkušenosti s vypjatými koncovkami. Z toho důvodu jsme chtěli hrát kvalitní soutěž," vysvětluje Zídek.
Do Srbska, Chorvatska či dokonce Černé Hory se ale bude Nymburským cestovat o poznání obtížněji než do Kolína, Brna nebo Ostravy. A cestování rovná se únava. To je ale jen jeden z otazníků. Jak se v klubu vypořádají s neznámými soupeři? Nepohltí jadranské dobrodružství příliš velký krajíc z rozpočtu?
"Víme, že to bude velmi náročné, ale my to zvládnout musíme. Chceme českému fanouškovi přivézt takové týmy. Posune to český basketbal dál. Bereme to jako velkou šanci. Naše plány nesmí zhatit ani otázka financí," zní z Nymburka.
Středočeši by tak v příští sezoně měli odehrát tři duely Jadranské ligy v Pardubicích (Partizan Bělehrad, Cibona Záhřeb, Olimpija Lublaň) a zbývajících deset utkání v Nymburku. "Je to náš plán. Samozřejmě vedení Jadranské ligy musí souhlasit se změnami, které jsme navrhli. Musíme zlepšit divácký komfort a navýšit kapacitu."

Česká liga
Přesun Nymburka "na Balkán" zamíchá i celým českým basketbalem. Znamená totiž změnu herního systému v nejvyšší soutěži. Jakým směrem, to ještě není známo.
Přesto Zídek alespoň naznačuje budoucí podobu Národní basketbalové ligy: "Myslím, že je konsenzus na tom, že 44 kol základní části je systém velmi náročný. Kluby se nebrání návratu k nadstavbovému systému. My bychom v takovém případě chtěli přistoupit do skupiny A1 a odehrát nadstavbovou část společně s pěti nejlepšími celky ze základní části."
Ve středních Čechách ale na příští ročník raději nemyslí. Proč? Protože letošní titul ještě v kapse nemají. A kdyby Nymburští v domácí soutěži neuspěli, dlouho budovaný sen o českém velkoklubu by dostal povážlivou trhlinu.
"Sezona byla velice úspěšná, úspěšnější než kdokoli očekával po losu v Barceloně. Dali jsme o sobě vědět, hráči získali cenné zkušenosti. Ale bylo to 14 těžkých zápasů a cestování k tomu. Teď musíme udělat všechno proto, abychom se z téhle zátěže vzpamatovali a zkoncentrovali se na konec domácí soutěže. Zisk domácího titulu je teď číslo jedna," uzavírá Jiří Zídek své úvahy opatrně.
 
vloženo: 04.04.2010 23:22 / přečteno: 12506x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.