POPRVÉ S UKRAJINOU

POPRVÉ S UKRAJINOU

Ve středu odstartuje naše šestá sezona v druhé nejvyšší soutěži Evropy. Poprvé přivítáme v tomto poháru vyslance ukrajinského basketbalu.

Celkem z 15 zemí byli naši soupeři v Eurocupu nebo ULEB Cupu (jak se v prvním roce našeho působení tato soutěž jmenovala). Ukrajina mezi nimi až do letošního roku chyběla. 

Budivelnik na sebe strhl pozornost vedení VTB ligy, když jen pár hodin před losováním požadoval za účast v této lize peníze. A to i přesto, že se před sezonou spekulovalo o velké finanční síle klubu. Sergej Ivanov, prezident ligy, se při losu do ukrajinského vedení opřel slovy: " Budivelnik požadoval za účast ve VTB lize částku 300 000 dolarů. Takové podmínky jsme nemohli akceptovat, více mi to připadá jako vydírání.“ Budivelnik tedy ve VTB lize nestartuje a může se tak naplno věnovat jen dvěma soutěžím.

 
Domácí liga

V domácí Superlize mu patří průběžně třetí místo, když v jedenácti kolech prohrál s Ferro ZNTU (2.), Krivbasketem (8.) a týmem DněprAZOT (12.) – číslo v závorce udává pořadí týmu v tabulce ukrajinské Superligy. Poslední dva výsledky Budivelniku v domácí soutěži však budí respekt. Poslední říjnový den porazili Doněck (5.) 81:60 a před třemi dny Azovmash (7.) 90:70.

 
Evropské poháry

S evropskými poháry nemá Budivelnik v posledních deseti letech velké zkušenosti. Startoval pouze jednou v Eurocupu a to v sezoně 2010/11, ale nakonec postoupil až od čtvrtfinále, kde prohrál se španělským Cajasolem. Ve VTB lize v loňské sezoně obsadil klub 8.místo ve skupině A.   

 
Řekli před utkáním
Ronen Ginzburg

Náš trenér bude sedět na lavičce Nymburka v eurocupovém zápase, stejně jako tým, už po šesté, třetím rokem jako hlavní trenér.

Budivelnik je skvělý tým se spoustou zkušených hráčů, kteří už dokázali své kvality v minulých letech. Tým v Eurocupu startuje podruhé, jeho jméno možná není tak známé, ale hráči mají zkušeností více než dost.

Co musíme udělat pro vítězství?

V první řadě musíme hrát výbornou obranu, především proti vysokým hráčům na perimetru. Také pod košem bude mít soupeř výškovou převahu. Ve svém středu mají hráče kolem 215 centimetrů, kteří mohou dobře kontrolovat doskoky. Šalenga nebo Drozdov jsou opravdu hodně vysocí. Doskok je důležitým prvkem hry, protože mají v průměru 14 útočných doskoků na zápas.

Naši hráči ale umí také dobře skákat?

To není jen o výskoku, ale také o výběru správného místa a správném načasování výskoku. Tyhle vlastnosti se získávají zkušenostmi.

Jaké jsou silné stránky našeho soupeře?

Má chytré hráče, kteří dokáží dobře číst hru a správně se rozhodovat podle okamžité situace na hřišti. Hráči na perimetru umí nebezpečně vystřelit i najet ke koši, a proto bude důležitým bodem úspěchu je zastavit.

Jak důležité je, že první zápas hrajeme doma?

Až po utkání si řekneme, jestli to bylo lepší nebo ne. Historie říká, že není důležité, zda začínáme doma nebo venku, vítězně nebo prohraným zápasem. Je pochopitelné, že pro týmovou psychiku je lepší začít vítězstvím.

Už jste ostřílený eurocupový trenér. Budete před prvním zápasem nervózní?

Nemůžu říct, že jsem nervózní, ale před každým zápasem je kouč plný očekávání, má nějaký plán, ale skutečnost může být pak jiná.

 
Miljan Pavković

Pro našeho rozehrávače to bude první eurocupový zápas v našem dresu. Sám však má odkroucené v této soutěži už čtyři roky.

Jak důležité je vítězství v prvním zápase?

Ve skupině čtyř týmů je každé vítězství velice důležité. Pochopitelně začít vítězstvím by přineslo větší klid do dalších zápasů. Budivelnik je dobrý tým, ale myslím, že i my máme dostatečně kvalitní tým, abychom soupeře porazili.

Je důležité, že první zápas hrajeme doma?

To je jedno, hlavně že vyhrajeme (smích). Pro mě osobně je lepší hrát doma, protože máme lepší možnost se na utkání připravit, nemusíme nikam cestovat. Do Pardubic je to necelá hodina autobusem.

Přeci jen doma je větší tlak na hráče, protože každý fanoušek tak nějak více očekává domácí vítězství…

Ano, respektujeme zvýšený tlak na hráče při domácím utkání, ale zkušenosti většiny spoluhráčů jsou dostatečné na to, abychom tento tlak překonali.

Co je klíčem vítězství?

Musíme zabrat v obraně, o hodně lépe než v našem posledním utkání proti Pardubicím a hlavně musíme s kvalitní obranou začít od prvního kontaktu s míčem.

 
vloženo: 05.11.2012 11:10 / přečteno: 9835x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.