BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA

BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA

Některé destinace v poháru Eurocup jsou příjemné, jako například Kanárské ostrovy, jiné zase s přídechem nebezpečnosti.

Lukáš Palyza

K těm druhým určitě patřil zápas proti Hapoelu ve Svatém městě. Podruhé za poslední dva roky změřil Nymburk síly s tímto jeruzalémským týmem. A byl to zápas dobře načasovaný. Naši basketbalisté totiž stihli utkání v Jeruzalémě jen pár hodin před tím, než raketa z pásma Gazy dopadla nedaleko Tel Avivu. Na svém facebookovém profilu si ulevil i Lukáš Palyza v příspěvku „Vypadli jsme za 5 minut dvanáct!“

 

Lukáši, byl jsi někdy v Izraeli nebo podobném výbušném místě?

To byla moje první návštěva Izraele. Před tím jsem byl na dovolené na ostrově Džerba, které obývá hodně muslimů. Říká se, že Korán je nejagresivnější víra na světě, proto se v místech, je islám přítomný, necítím dobře.

Sledoval jsi podrobně situaci delší dobu před odletem nebo ses na to nezaměřoval?

Nedá se říct, že bych to vyloženě sledoval, ale věděl jsem, že je tam klid, ale že se něco chystá. Netušil jsem, že se to vezme tak hopem. Útok na šéfa Hamasu a okamžitá odpověď a mezi tím rozdíl 24 hodin. My jsme stihli odehrát zápas a odletěl domů. To bylo dobré načasování a můžeme být rádi, že jsme doma.

Připouštěl sis strach těsně před odletem z Moskvy do Tel Avivu?

Přiznám se, že jsem měl trochu mrazení, než jsme letěli a nebyl jsem z takové destinace zrovna nadšený. Když jsme se hned po zápase dozvěděli, že zlikvidovali jednoho ze šéfů Hamasu a že Palestinci plánují nějakou odpověď, byl jsem rád, že jsem na letišti a že sedíme v letadle směr domů. Jen pár hodin po přistání v Praze vzlétla první raketa z pásma Gazy směrem Tel Aviv a potom i na Jeruzalém.

Někteří hráči si prohlédli město. Byl jsi i Ty?

Nakonec jsem do města nešel, ale hlavním důvodem nebyla obava o zdraví. Už jsem byl na vážkách, ale když trenér řekl, buďte za hodinu zpátky, nikam jsem nešel. Nechtěl jsem to jen proletět. Pak jsem se díval na fotky, co spoluhráči nafotili.

Určitě jsi viděl po zuby ozbrojené členy izraelské armády, jak se modlí u Zdi nářků. Jak to na tebe zapůsobilo?

Hodně mě to překvapilo. Pro člověka ze Západu, je to zvláštní pocit. Co když sundá samopal z ramene a začne střílet … to je hrozná představa.

Jeruzalem

Kdyby bylo více času, šel by ses projít po městě?

Nevím, asi by mě to moc nelákalo. Nedá se říct, že bych se cítil nějak stoprocentně bezpečně. Na druhou stranu Izraelci jsme srdeční a vstřícní lidé… Asi se nebylo čeho bát, ale my jsme zvyklý na český klid. Tady jdou lidi maximálně demonstrovat proti vládním rozhodnutím a to je pár stovek lidí, kdežto tam to byla armáda -  sedmdesát pět tisíc mobilizovaných vojáků, tanky, stíhačky, nálety!!

Jsi rádi, že jste utkání hráli v tomhle termínu a ne třeba o týden později?

Určitě. Myslím, že teď se lidi zdržují jen ve svých domovech. Rozhodně bych se cítil hodně nesvůj.  

Vnímal jsi i při zápase nějaké nebezpečí?

V samotném zápase už ne, protože člověk se koncentruje na zápas a nemá čas o ničem dalším přemítat. Nejde běžet do útoku a přes rameno se dívat, jestli někdo ve třetí řadě nepřinesl bombu.  Ostatní borci to věděli, já ne, že před několika lety, když hrál za Hapoel Tre Simmons, to bouchlo při zápase.  

Situace není klidná ani v Řecku nebo Španělsku. Tam bys neměl tak velké obavy?

V těchhle zemích to nejsou nepokoje z důvodu náboženství, ale z ekonomických hledisek. Lidé demonstrují před vládní institucí, a když někdo leží o pár kilometrů dál na pláži ve Španělsku nebo Řecku, se mu asi nic nestane. Ale ležet na pláži u Tel Avivu s představou, že někde dva kilometry od tebe spadne do moře raketa, tak to bych se asi hodně lekl.

Mluvil jsi o situaci v Izraeli s trenéry.

Mluvil. U nich je to horší, protože tam mají svoje rodiny. Oren má rodinu ještě dál na sever od Tel Avivu, kam zatím rakety ani s tím nejdelším doletem nedolétnou. Ginzburgovi žijí v Tel Avivu a to už je přeci jen nebezpečnější.  

Nemáš strach už jen z toho, že máme izraelské trenéry?

Z toho obavy nemám. Že by zaútočili na zápas v Rudupisu, jen kvůli tomu, že máme izraelské trenéry, tak to nepředpokládám.

Kdybyste ještě letos měli do Izraele letět hrát, že budeš mít větší obavy?

Samozřejmě. V současné době je na zvážení, zda vůbec má Kyjev a Rudupis zápasy odehrát v Jeruzalémě za takové situace. Nevím, jak to bude vedení Eurocupu řešit, jestli se třeba zápasy neodehrají na neutrální půdě. Asi by to bylo lepší a bezpečnější.

 
vloženo: 22.11.2012 12:48 / přečteno: 8331x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.