PŘINESOU DVĚ DEVÍTKY ŠTĚSTÍ?

PŘINESOU DVĚ DEVÍTKY ŠTĚSTÍ?

Čas od času je zajímavé se podívat na různé tabulky, přehledy nebo statistiky. My vám jeden takový pohled na eurocupové působení Nymburka umožníme.

Všechno odstartuje otázka k největšímu pamětníkovi Lví cesty Eurocupem Petru Bendovi. Rok jeho příchodu do Nymburka se totiž shoduje s prvním ročníkem účasti ve druhé nejlepší soutěži Evropy. Tedy ta otázka: „Kolik zápasů odehrál Nymburk v poháru Eurocup či ULEB Cup, jak se v prvním ročníku pohár jmenoval?“ Petr chtěl počítat, ale my jsme stáli o rychlý odhad. „Sedmdesát pět,“ odpověděl po několika vteřinách Petr. Když uslyšel, že středeční utkání s Petrohradem bude mít pořadové číslo 99, jen si ulevil. „Tý bláho…“
 

Odpovědí na další otázku, kolik zápasů odehrál Petr Benda, zase náš respondent ukázal, jak rychle člověk zapomíná na nepříjemná zranění, která ho nepustila do zápasu. „Myslím tak osmdesát osm,“ řekl Petr sice trochu váhavě, ale poměrně rychle. V tomto případě je jeho odhad o osm vyšší. Ve středu totiž nastoupí ke svému 81.zápasu. Rutinní zápas pro Petra, pro statistiky však nese význam poměrně zásadní. Tímto utkáním totiž Petr Benda vyrovnaná klubový rekord Radoslava Rančíka v počtu eurocupových zápasů v kariéře. U Petra je pro Nymburk cennější, že je všechny posbíral jako člen středočeského kádru. Rado k tomu využil čtyři kluby: Nymburk, Bennetton, Galatasaray a Azovmaš.

 

A kolik dal Petr Benda eurocupových bodů? Se skromností sobě vlastní odhadl 640. My jsme ho museli opravit, je to prozatím 770 a to včetně sto dvou v aktuální sezoně.  „Nevím, jestli to je dobré číslo. Mohlo být klidně lepší stejně tak jako horší. Nejsem ani nadšený ani zklamaný,“ nechává počet nastřílených bodů našeho pivota v klidu. Rekordmanem v počtu nastřílených bodů z aktuálního kádru je Rado Rančík s 1127 body, která byl vloni v listopadu sesazen z prvního místa v dlouhodobých statistikách Eurocupu hráčem Ventspilsu Mire Chatmanem (1187). Do pokoření tisícovky se mílovými kroky blíží Tre Simmons (69 zápasů za 6 sezon ve 3 klubech). Aktuálně je na 971 bodech, a pokud se přehoupne přes jeden tisíc, bude teprve šestým v historii Eurocupu.

 

Zajímavé je sledovat, do kolika zemí zavály zápasy Eurocupu nymburské hráče a kam nejčastěji. Celkem odehrál Nymburk zápasy se zástupci 17 zemí, cestoval však jen do šestnácti zemí. S polským Zhořelcem se totiž hrálo v Liberci kvůli jejich nezpůsobilé hale doma. Dvakrát cestovali hráči za zápasy Eurocupu do Asie – Izrael a Ankara v Turecku. „Nejvíce zápasů jsme odehráli s ruskými týmy,“ odhadoval Petr Benda nejčastější destinaci. Asi mu účast ve VTB lize trochu upravila úsudek, nejvíce zápasů a to 18 odehrál Nymburk se španělskými týmy, na druhém místě byla Itálie (12). Ani v tom se Petr netrefil a tipoval Německo. Ovšem pokud bychom brali počet zápasů s různými týmy, zvítězila by Itálie, protože v tomto případě se ani jednou tým neopakoval.  Zato ve Španělsku hráli Lvi třikrát v Bilbau a dvakrát v Seville a dvakrát ve Valencii. Třikrát se Nymburk utkal také s VEF Riga.

 

Pochopitelně jsme se zajímali i o vítězství a porážky Nymburka v Eurocupu. V tomto případě byl Petrův odhad velice přesný: „Odhaduji, že to bylo 45 vítězství.“ Prohádal jen jedno. Celkem Nymburk zvítězil čtyřiačtyřicetkrát, z toho 25x doma a 19x venku. Skóre domácích zápasů je 3784:3672 a venkovních 3844:3732. Co je však až zarážející, je celkový poměr bodů 7516:7516!!

 

Pro Petra Bendu nejsou statistiky něčím, co by ho trápilo. „Statistiky dávají někdy zajímavá čísla, více než statistik si cením úspěchů v jednotlivých letech. Za osm let jsme sedmkrát postoupili ze základní části. To není neúspěch!“    

 

Čísla se rychle mění a nedá se předpokládat, že by si je někdo pamatoval úplně přesně. Vzpomínky na jednotlivé zápasy bývají trvalejší. „První zápas byl s Červenou Hvězdou a prohráli jsme v prodloužení,“ vysypal ze sebe s jednoznačným přehledem a hned se v legraci pochválil. „To je paměť, viď,“ smál se Petr. Na otázku, zda si uvědomuje, že je jediným hráčem Nymburka, který odehrál všechny eurocupové sezony odpověděl: „Jasně, protože vedle sebe v šatně už nevidím nikoho, kdo tu byl i první sezonu, kdy jsem přišel.“

 

V paměti však Petrovi utkvěly především zápasy ze sezony 2007/2008: „Spíše si pamatuji zápasy v první sezoně, kdy diváci chodili na basket ve velkém počtu. Bylo to poprvé, co se po dlouhých letech setkali s takovým pohárem a hodně jich chtělo zápasy vidět naživo. Z tisícových návštěv až mrazilo. Hala byla už slušně zaplněná plná už při rozcvičení a to nás hodně nabudilo. Před takovým publikem jsme se dokázali lépe vyhecovat.“

 

V paměti uvíznou i zápasy, které jsme něčím zvláštní. „Jako teď vidím, jak jsme v Bilbau marně dotahovali ztrátu z prvního domácího zápasu, abychom postoupili mezi posledních osm týmů. Sice jsme vyhráli, ale o málo. Z nedávné doby si pamatuji na zápas v Kazani, kde jsme byli týden a nejprve odehráli zápas Eurocupu a za tři dny ve VTB lize ve stejné hale se stejným soupeřem,“ zavzpomínal ještě Petr Benda a odešel na předposlední trénink před utkáním číslo 99 se Zenitem Petrohrad. 

 
vloženo: 06.01.2015 17:05 / přečteno: 9885x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.