CRYSTAL BOHEMIA CUP 2015

CRYSTAL BOHEMIA CUP 2015

Basketbalová akademie Nymburk společně s ČEZ Basketball Nymburk a Českou basketbalovou federací uspořádaly v termínu 2. – 4. ledna 4. ročník basketbalového turnaje mládeže CRYSTAL BOHEMIA CUP 2015.

Čtvrtý ročník novoročního turnaje svedl dohromady reprezentační výběry kadetů do 17 let České republiky pod vedením bývalého nymburského hráče Tomáše Grepla a Slovenska. Další tým turnaje BA Nymburk U17 trénuje další nymburský reprezentant a mnohonásobný mistr ČR Pavel Beneš. Čtvrtým týmem měl být původně reprezentační celek Japonska, ten ale dorazit nemohl kvůli aktuální suspendaci Japonské federace z mezinárodních soutěží. Do turnaje tak pořadatelé narychlo sehnali kvalitní náhradu a to kadety Jihomoravského basketbalového centra v Brně. Na lavičce se Zdeňkem Janíkem, odborníkem, který se dlouhou řádu let věnuje brněnské mládeži a dovedl mimo jiné i tým Mlékárny Kunín k bronzové medaili v Mattoni NBL 2003 a Štěpánem Vrublem, další legendou mezi rozehrávači nejvyšší české soutěže a bývalého reprezentanta ČR.

 
Miloš Petera, hejtman Středočeského kraje, předává odměny

Nad turnajem převzal záštitu hejtman Středočeského kraje ing. Miloš Petera, který se zúčastnil několika zápasů a předávání cen. Crystal Bohemia Cup se hrál systémem každý s každým a byl velice vyrovnaný a přinesl nejen kvalitní ale také dramatickou podívanou ve všech zápasech. Žádný tým se před utkáním nemohl pasovat do role favorita a o dramatické chvíle nebyla nouze. Obrovským pozitivem bylo, že všechna družstva přijela na turnaj perfektně připravena a v plné síle, což solidně zaplněná hala ZŠ Komenského kvitovala s povděkem.

 

Součástí turnaje byl mezinárodní seminář pro trenéry basketbalu, kterého se zúčastnilo více než 90 trenérů, převážně z ČR a Slovenska. Lektorem byl Torsten Loibl, který se narodil v Německu, kde také začal svou trenérskou kariéru. Torsten téměř pravidelně střídá svá působiště mezi Německem a Japonskem. Specializuje se na trénink dětí a mládeže a řízení tréninkového procesu. V současné době je sportovním ředitelem mužské a chlapecké složky Japonské basketbalové asociace.

 

Obsah semináře „Směřování nejvyšší světové úrovně basketbalu mládeže“ byl rozdělen do dvou částí, teoretické a praktické. V auditoriu školy za simultánního tlumočení komentátorem basketbalu v TV Nova Sport a Sport 5 Petrem Janouchem se nejprve hovořilo o vývojových trendech současného basketbalu mládeže, které se „točí“ kolem specifické basketbalové rychlosti. Trenér Loibl mimo jiné řekl: „Měli bychom respektovat vývoj hry, jsme na křižovatce. Buď naskočíme do vlaku, který jede odlišným směrem, nebo zůstaneme v rutině a pohodlí z ní vycházející.“ Mluvené slovo bylo doprovázeno ukázkami videoklipů.

 
Torsten Loibl - seminář trenérů

Druhá, praktická část semináře se konala v hale a navazovala tematicky na teoretickou pasáž. Torsten Loibl se se věnoval ukázkám cvičení na téma „Jak trénovat základy praktikované na nejvyšší úrovni, se zaměřením na tréninkové metody“. Do ukázek se zapojili další hráči Basketbalové akademie Nymburk. Spokojený se seminářem byl i metodik České basketbalové federace, Tomáš Kaprálek: „Jsem moc rád, že se nám všem společně podařilo uspořádat vynikající trenérský seminář, s výborným zahraničním lektorem a nadmíru aktuálním tématem. Ukázalo se, že trenéři mají zájem o nejnovější poznatky ze světového mládežnického basketbalu a chtějí se vzdělávat. Seminář byl zároveň bonusovým segmentem pro první ročník absolventů Vzdělávacího Institutu Trenérů ČBF. Věříme, že získané informace se pozitivně projeví při vedení tréninkového procesu dětí a mládeže v ČR.“

 

Druhou doprovodnou akcí turnaje byla návštěva všech účastníků, hráčů, trenérů i rodičů na utkání české nejvyšší basketbalové ligy Kooperativa NBK, ČEZ Nymburk vs MMCité Brno, které se uskutečnilo v pátek, 2. ledna ve Sportovním centru Nymburk.

 

Před přehledem výsledků ještě dejme slovo sportovnímu řediteli Basketbalové akademie a Basketball Nymburk Michalu Ježdíkovi: „Čtvrtý ročník turnaje měl opět výbornou sportovní úroveň. Když k tomu přidáme hojnou účast diváků a dva bonusy v podobě mezinárodního semináře pro trenéry, kterého se zúčastnilo přes 90 trenérů a semináře rozhodčích, můžeme konstatovat, že jsme spokojeni. Důležité je udržet vysokou sportovní úroveň a inovovat podpůrné stránky turnaje, jako například letos oba semináře.“

 
Přehled výsledků
JBC Brno – Slovensko                            53 : 71
NBK BA Nymburk – Česká republika       59 : 57
Slovensko – NBK BA Nymburk                83 : 73
Česká republika – JBC Brno                    83 : 56
Česká republika – Slovensko                   70 : 61
NBK BA Nymburk – JBC Brno                  65 : 62
Více o zápasech najdete na stránkách BA NBK
 

Konečné pořadí Crystal Bohemia Cup 2015:

1. místo: Česká republika             2 - 1 (skóre +7)        
2. místo: Slovensko                      2 - 1 (skóre +1)        

3. místo: NBK BA Nymburk           2 - 1 (skóre -8)

4. místo: JBC Brno                       0 - 3

     o pořadí na 1. až 3. místě rozhodovala minitabulka tří týmů.

 

Individuální ocenění:

Nejlépe doskakující hráč:   Lukáš Nečas – NBK BA Nymburk (22 doskoků)
Nejlepší střelec:                Áron Čavoj – Slovensko ( 37 bodů)

All Star Team (na fotografii zleva):
Eduard Kotásek – NBK BA Nymburk
Marek Ivan – Slovensko
František Váňa – Česká republika
Michael Hartig – Česká republika
Milan Szábo – Slovensko
All star turnaje CBC 2015 

MVP (nejlepší hráč turnaje):                   

František Váňa - Česká republika

Turnaj CBC 2015
Miloš Petera (nejvíce vlevo). dále kapitáni jednotlivých týmů, nejlepší pětka turnaje (s dvěma trofejemi je MVP Fr.Váňa) předposlední je Áron Čavoj a poslední Lukáš Nečas.

Více fotografií najdete ve fotogalerii  
 
vloženo: 05.01.2015 22:31 / přečteno: 10410x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.