PŘEDSTAVENÍ TÝMU Z AARHUSU

PŘEDSTAVENÍ TÝMU Z AARHUSU

Nymburský klub se zatím proti žádnému týmu z Jutského poloostrova v evropských soutěžích ještě nehrál, i když někteří hráči, jako například Vojta Hruban, se už s dánským basketbalem potkali v rámci reprezentačních zápasů.

Je to pro Vojtu Hrubana „nejexotičtější“ soupeř v rámci klubových zápasů? „Do té doby, než budeme hrát s Iry, tak ano,“ usmíval se náš křídelník, který by již do utkání měl po zranění zasáhnout. „S dánským nároďák jsem se už utkal a byl to trochu zajímavý styl. Všichni hodně stříleli z dálky a vlastně všichni byli všude a nikdo nebyl nikde,“ řekl trochu s nadsázkou Vojta Hruban, který však varuje před stylem gun & gun. „Nesmíme se nechat strhnout se střeleckým závodům, to by mohla být naše sebevražda. Navíc v týmu nejsou jen Dánové, ale také hráči z jiných států Evropy a z Ameriky,“ dodal Hruban.

 

„Sledoval jsem zápas proti Hibernii a zdálo se, že Bears jsou o hodně lepším týmem než irský tým. Jak jsem říkal, jsou to vynikající střelci z dlouhé vzdálenosti, kteří nemají zase tak velké pivoty,“ poznamenal Vojta Hruban, ale vzápětí se opravil: „Vlastně tam byl jeden hodně vysoký hráč, který si zase tolik nerozumí s míčem, ale dosáhne možná na vršek desky,“ dodal s úsměvem.

 

Je jasné, že nymburský tým nebude chtít připustit žádnou komplikaci a svého soupeře jednoznačně přehraje. „Je to zápas, který chceme zvládnout systémem start – cíl, protože Bears jsou týmem na úrovni lepších družstev české ligy. Je to však pohárový zápas a v něm je každý soupeř nebezpečný. Pokud nic nepodceníme, mělo by to být jedno z povinných vítězství. Může to být hezký zápas, který se můžeme užít my hráči i fanoušci,“ domnívá se Vojta Hruban.

 

Představení soupeře

 

Dánský tým Bakken Bears byl založený v roce 1953 a nejprve nesl jméno Aarhus Basketball Forening (ABF), od roku 1962 pak Skovbakken Basketball. Po celou dobu své existence startoval v nejvyšší soutěži a svůj první titul mistra země získal v roce 1958. Od té doby pak vyhrál 13 dalších titulů v lize a stal se nejúspěšnějším týmem druhého největšího města Dánska Aarhusu (320.000 obyvatel).

 

Celkový počet medailových umístění se za 60 let vyšplhal na číslo 27. Zlaté medaile vybojoval v letech 1958, 97, 99-01, 04, 05, 07-09, 11-14. Stříbro brali Medvědi v roce 1959 a dále pak v letech 1963, 65, 90, 98, 03, 06, 10 a 2015. Na třetím místě skončili čtyřikrát a to v letech 1962, 64, 80 a 2002.

 

V minulé sezoně sice Bears základní část vyhrál, ale ve finále nakonec podlehl druhému týmu z Horsensu 2:4 na zápas. V aktuální sezoně zatím v domácí soutěži náš dnešní soupeř neprohrál a v prvních třech zápasech vyprovodil soupeře s více než stobodovým výpraskem. V posledních dvou kolech už byly výsledky přeci jen těsnější. Obě vítězství však dosáhl na palubovkách svých soupeřů.

 

I když se Nymburk s dánským basketbalem ještě na klubové úrovni nesetkal, Bears v evropských klubových soutěžích nejsou nováčky. Ve FIBA Euro Cup startovali už v sezoně 2004/05 a teprve v prvním kole play-off je vyřadil tým Mlékárny Kunín na skóre. První zápas v Novém Jičíně skončil výhrou domácích 90:64 a v Dánsku Medvědi vyhráli 100:95. O rok později skončili bez postupu v základní skupině poháru EuroChallenge. Ve stejném poháru o několik sezon později (2008/09) Bears nepostoupili v kvalifikaci přes belgický Liege. Pak si dal klub v evropských soutěžích pauzu a vrátil se EuroChallenge v roce 2013, kdy postoupil ze základní skupiny, ale prohrál v nadstavbě TOP 16.

 

V sestavě španělského trenéra bude vyčnívat 218 cm vysoký Christoffersen, jeden z šesti bývalých nebo současných dánských reprezentantů. Zahraniční posily přišly ze Španělska – rozehrávač Bivia, pod košem bude operovat Senegalec se sedmiletou zkušeností ze španělské ligy Diouf a s 211 cm nebude k přehlédnutí Keane Thomann z USA.

 
 
vloženo: 04.11.2015 11:49 / přečteno: 7871x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.