S LUBOŠEM RŮŽIČKOU O TAJFUNU

S LUBOŠEM RŮŽIČKOU O TAJFUNU

Jakoby dnešní větrné počasí avizovalo dnešní zápas. Slovinský Tajfun Šentjur vtrhne do naší haly s padesátkou věrných fanoušků dnes v půl sedmé večer.

Tým, který má v rodném listě letopočet 1969, se do nejvyšší soutěže probojoval po třiceti letech své existence. V sezoně 1999/2000 vyhrál druhou ligu, ve které startoval od roku 1973, a postoupil do nejvyšší ligy Slovinska.

 

V prvním roce se Šentjur umístil na pěkném osmém místě a za další osm let dokázal toto umístění třikrát překonat. Nejlépe skončil tým na šestém místě v roce 2006. Těsně za stupni vítězů skončil Šentjur v roce 2010 a to na 4.místě. To bylo na dalších pět let nejlepší umístění v základní části ligy. Až přišla sezona 2014/15. Tým po základní části skončil na 5.místě elitní skupiny a postupoval do play-off z nevýhodné pozice. Ve čtvrtfinále však porazil 2:0 čtvrtý Zlatorog Laško a v semifinále si poradil s vítězem základní skupiny Krka Novo Mesto opět 2:0 na zápasy. Přišlo finále, do kterého se probojovala po základní skupině třetí Rogaška a pátý Šentjur. Vítězství se nakonec dočkal právě náš dnešní soupeř. Kromě premiérového titulu Mistra Slovinska získal klub také právo účasti v Adriatické lize pro sezonu 2015/16.

 

O týmu Tajfun Šentjur i o soutěži FIBA Europe Cup jsme ztratili pár slov také s asistentem trenéra Lubošem Růžičkou.


Je zápas s Tajfunem Šentjur klíčovým utkáním?

Ve skupině se šesti zápasy je v podstatě každé utkání klíčové, ale vzhledem k vývoji ve skupině můžeme toto utkání brát jako velmi důležité.


Jak silný je náš dnešní soupeř?

Je to tým, který hraje Adriatickou ligu a v poslední době se v této soutěži zlepšuje. Poslední dva zápasy vyhráli a v Aarhusu proti Bakkenu Bears tři čtvrtiny kontrolovali zápas.


Byl tedy pro naši přípravu hlavním vodítkem zápas v Aarhusu?

Ve své přípravě jsme čerpali mimo tohoto utkání také z posledních zápasů Adriatické ligy a z našeho prvního utkání proti Tajfunu. Celkem jsme podrobně s Orenem Amielem rozebrali čtyři utkání.

 

Kteří hráči jsou v týmu soupeře nejnebezpečnější?

Klíčovými hráči jsou rozehrávači Clark a jeho backup Bratož, kteří zejména v posledních utkáních hrají dobře. Velice nebezpečný je Čebular na pozici dva/tři, ať při hře čelem ke koši a střelou z delší vzdálenosti. Mají pro něho připravený i systém, kdy hraje zády ke koši proti menším hráčům po přebrání ve cloně. V posledních zápasech se do základní sestavy dostal Aleksandar Ponjavić, který se od úvodu sezony výrazně zlepšil. V posledních zápasech nehrál pivot Zimić. V zápase proti Ljubljani se zranil, ale nevíme do jaké míry a zda dnes nastoupí. Pod košem ale zůstává Dragiša Drobnjak, šestatřicetiletý hráč se zkušenostmi z nejvyšší úrovně evropského basketbalu.

 

Aktuálně máme ve FIBA Europe Cupu poměr zápasů 2:1. Jedeme podle plánu?

Já nevím, jestli se dá ve sportu plánovat... spíše se dá spekulovat... Pojďme tedy spekulovat. Samozřejmě jsme chtěli mít 3:0, ovšem odehráli jsme velmi špatné utkání s Bakkenem. Vůbec v tom týdnu jsme nehráli dobře. Myslím si ale, že v posledním týdnu jsme se vrátili ke své hře, ať už to hodnotím na základě zápasu proti Minsku i posledního utkání ve VTB lize proti Volgogradu. Zpátky ve hře jsou skoro všichni zranění hráči a teď čekáme na Jirku Welsche, aby přinesl svou zkušenost do koncovek. Pro vývoj ve skupině F Eurocupu je důležité, že máme postup a pořadí stále ve svých rukách.

 

Jak se vám zatím líbí nová soutěž?

Je to její prví ročník, kam se přihlásila spousta nových týmů, ale také hodně týmů, které již v Evropě o sobě daly vědět. Jsou to týmy z kvalitních lig jako je Polsko, Turecko, Rusko, Německo nebo Itálie. Soutěž bude, doufám za účasti našeho týmu, v závěrečných kolech gradovat. Postupem času už nebudou v zápasech tak výrazné rozdíly.

 

Čím tři zatím odehrané zápasy obohatily váš tým?  

V posledním utkání mohli odehrát naši mladíci – Martin Peterka, Martin Kříž nebo Matěj Svoboda –výborné minuty. Bakken nám zase ukázal velmi dobrou, vyspělou hru a pomohl nám odhalit slabiny. Dá se říct, že nás vrátil na zem a nastavil zrcadlo tomu, na co bychom se měli v tréninku změřit. Myslím, že můžeme být spokojení s účastí v této soutěži. 

 
vloženo: 18.11.2015 11:46 / přečteno: 8666x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.