DNES PROTI LITEVSKÉMU TÝMU

DNES PROTI LITEVSKÉMU TÝMU

Naší třetí zastávkou Basketball Champions League je litevské stotisícové město Panevežys, kde nás bude hostit domácí Lietkabelis.

Cesta našim hráčům začala už v úterý hodně brzy ráno, spíše za noci. Letadlo odlétalo z Prahy už v 8:45. Tým letěl do Rigy, odkud pak autobusem do Panevežys. Další program je už obvyklý - večerní trénink, v den zápasu střelecký trénink a večer od 18:00 našeho času zápas, který bude vysílat opět O2TV nebo LiveBasketball.TV.

Ještě časnější bude odlet. Letadlo startuje z Rigy v 6:15 našeho času, to znamená nejpozději v pět na letišti, cesta autobusem je na cca tři hodiny, odjezd z hotelu tedy kolem druhé hodiny … to někteří ještě ani po zápase neusnou.

 

Ještě před odletem jsme se na pár otázek zeptali kapitána Pavla Pumprly.

 

Co musíme udělat lépe než v prvních dvou zápasech?

To je jednoduché, musíme vyhrát! Je potřeba vypiplat ty dobré věci a vyvarovat se těch špatných. Styl hry nejde za týden překopat, to souvisí i s naší sestavou. Myslím, že nás ty dva zápasy posunuly o dost dopředu. Velký posun byl vidět už mezi prvním zápasem v Dijonu a druhým proti Athénám. Nebude to lehký zápas, protože v podobné pozici je i náš soupeř. Pro ně by to byla už druhá prohra doma a to není šťastný začátek, to už se těžko pomýšlí na postup. Proto se dá říct, že je to pro oba klíčový zápas.

 

Jaká je nálada v týmu?

Kdyby ten druhý zápas s AEK skončil o třicet, jak se to už v jedné části utkání rýsovalo, troufnu si říct, že by nálada byla horší. Je hodně brzo házet flintu do žita. Věřím, že až se budeme bavit basketbalu příští týden, budeme to mít 2:2 na zápasy.

 

Jaké informace máš o Lietkabelisu?

Měli jsme v Nymburce první video, další nás čekají až v Litvě. Nejsou zcela litevským týmem, který vystřelí 60 trojek za zápas a počítá, že jich 30 dá. To je samozřejmě s určitou dávkou nadsázky (smích). Typičtí v tom, že mají na soupisce hodně z Litevců, ovšem kromě Jasaitise jsou mi neznámí,... což neznamená, že nejsou kvalitní. Mezi mně známé patří Fran Pilepič nebo Jamar Wilson, proti kterému jsme hráli v kvalifikaci o MS (Wilson má finské občanství - pozn.)

 

Tým měl hrát kvalifikaci, nakonec postoupil přímo. Patří tedy do kategorie slabších?  

Že se dostali z kvalifikace, není podstatné. Novgorod šel také z kvalifikace...

 

Bylo by takový relativně důležitý zápas lepší hrát doma nebo venku?

Nejlepší by bylo vyhrát a je jedno, jestli to je doma nebo venku. Vyhrát zápas venku je vždy trochu pozitivnější a pomohlo by nás to dobře naladit na Antwerpy, které budou na podobné úrovni.

 

 

Podívejme se stručně na historii klubu Lietkabelis Panevežys.

 

Litevský klub, který za své jméno vděčí místnímu výrobci kabelů, byl založen v roce 1964. V letech 1978 až 1986 startoval klub ve druhé lize SSSR. V roce 1993 byl jedním z osmi zakládajících členů litevské ligy. V roce 1996, po třech dekádách podpory firmy Liet kabelis měnil klub svoje jméno, až se zase firma Liet kabelis vrátila zpátky v lednu 2012.

 

Za Lietkabelis nastupovalo i několik známých hráčů jako Kazlauskas, Kurtinaitis, Kestutis Kemzura, kteří se pak stali známými trenéry. V kádru byli Gintaras Einikis nebo bratři Lavrinovičové.

 

V samostatné litevské lize se klub pohyboval spíše ve druhé části tabulky, z čehož vybočila jen sezona 2006/07, kdy skončili pátí. Největšího úspěchu dosáhl Lietkabelis v předminulé sezoně, když skončil na druhém místě. V tomto roce si také klub zahrál Eurocup, ve kterém postoupil ze základní skupiny do dalšího kola. Tam už jeho cesta skončila. O rok později, tedy v minulé sezoně se Lietkabelis umístil v lize na čtvrtém místě, rovněž startoval v Eurocupu, ale tentokrát obsadil páté, první nepostupové, místo. Mezinárodní zkušenosti, pokud klub nestartoval v Eurocupu, sbírali v Baltické lize, kde největšího úspěchu dosáhli v sezoně 2015/16 ziskem bronzových medailí. 

 
vloženo: 24.10.2018 08:48 / přečteno: 5944x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.