FUENLABRADA UŽ ZA PÁR HODIN

FUENLABRADA UŽ ZA PÁR HODIN

Poslední domácí zápas v Lize mistrů v této sezoně se kvapen blíží. Už v úterý od půl sedmé rozehrajeme bitvu o udržení naděje probojovat se alespoň do vyřazovací fáze poháru FIBA Europe Cup.

Pouze výhra nám udrží naději na to, abychom obsadili páté nebo šesté místo, kde jsou schované vstupenky pro play-off FIBA Europe Cupu. To je podmínku nutná. Další podmínkou je, že Dijon nebo Lietkabelis oba své zápasy prohrají a my vyhrajeme i poslední zápas proti Bambergu příští týden ve středu.


V úterý se proti nám postaví španělský tým z předměstí hlavního města Madridu Baloncesto Montakit Fuenlabrada. Klub byl založen roku 1983 a zpočátku hrál soutěž na úrovni, co se regionu týče, jako Pražský přebor. V osmdesátých letech se stal dvakrát šampionem Madridu. V roce 1993 se klub probojoval do druhé španělské ligy a v roce 1996 do té nejvyšší. Zde setrval jen rok, ale po vítězství v LEB (druhá liga) se do ACB ligy opět vrací. Po desátém a dvou sedmých místech se zase v dalších dvou letech propadá ke chvostu tabulky, aby v roce 2004 skončil na 17. místě znamenajícím sestup do LEB. Ovšem jen na rok. V roce 2006 už zase Fuenlabrada startuje v ACB. V posledních patnácti letech se tým nijak výrazně do historie španělské nejvyšší soutěže nezapsal.


Do Královského poháru se Fuenlabrada probojovala za posledních deset let třikrát. V roce 2012 a 2016 se jako nenasazený tým dostal do spárů Realu Madrid a podle očekávání jim tento gigant vystavil stopku. V minulé sezoně se v první polovině základní části dařilo Fuenlabradě lépe, skončila čtvrtá a to znamenalo, že byla zařazena do prvního koše pro losování. Ani toto umístění nepřeneslo klubu nic víc než čtvrtfinále. Gran Canaria, nasazená na divokou kartu jako pořadatel, uspěla. Pro zajímavost. Nakonec v lize skončila Fuenlabrada v sezoně 2017/18 na devátém místě, protože ze sedmnácti kol druhé poloviny základní části prohrála desetkrát.


Z mezinárodních měření sil Španělé žádné velké zkušenosti nemají. Pravdou je, že při kvalitě domácí nejvyšší soutěže přináší v mnohých případech ACB kvalitnější zápasy, než by sehráli v Evropě. V tomto tisíciletí se klub zúčastnil v sezoně 2001-02 Koračova poháru, kde konečnou bylo čtvrtfinále a o rok později premiérového ročníku ULEB Cupu. Šesté místo ve skupině znamenalo konec hned po první fázi. O devět let později se Fuenlabrada zúčastnila poháru EuroChallenge, kde po dobré jízdě základní skupinou (4-2) a ještě lepší skupinou Top-16 (6-0), je zastavil ve čtvrtfinále Triumph Ljubercy (1-2). Opět po delší pauze, v sezoně 2016-17, se klub přihlásil do Eurocupu. V něm prošel první částí ze druhého místa, ale v nadstavbové skupině skončil na třetím, nepostupovém, místě.


V této sezoně se klub v domácí lize pohybuje v pásmu ohroženém sestupem. V aktuální tabulce je na 16. místě se šesti vítězstvími a 12 prohrami. Většina z vítězství, kromě prvního 76:60, byla do deseti bodů. V Lize mistrů po třech výhrách v prvních třech kolech už body svým soupeřům jen odevzdává. A to v prvním kole porazil v Německu Bamberg nebo ve Francii Dijon.


„Pokud si všechno dobře pamatuji, Španělé měli v minulém zápase hodně střelců z dálky. My jsme se soustředili, abychom zastavili jejich trojkovou střelbu. Myslím, že při dobrém výkonu v obraně vyhrajeme,“ vzpomněl si Martin Peterka na utkání, které jsme vyhráli 72:71. V utkání za celý zápas domácí ani jednou nevedli. V poslední čtvrtině byli objektivně lepší, ale nám se nohy nepodlomily, i když nás domácí zasypali houfem přesných střel za dva, ale hlavně za tři body. My jsme odráželi jejich mocná tempa přesnou střelbou trestných hodů a možná i ti největší ateisté se tehdy dali na chvíli na modlení. Na úvod třetí čtvrtiny jsme vedli 42:24, ale pak se náš náskok začal rychle tenčit. Ještě ve třetí čtvrtině byl stav 40:50. Likvidační mohlo být tříminutové bodové suco na úvod poslední čtvrtiny, kdy se domácí přiblížili na 56:59. Vojta přerušil snahy domácích trojkou, ale dotírající domácí nebylo už možné ze sebe setřást. Postupem času se domácí dostali na bod, ale více už nestihli.


Zítra v půl sedmé bychom vás všechny rádi viděli v hale Sportovního centra. Pokud ještě existuje možnost pokračování v evropském poháru, musíme tomu jít naproti a s vaší podporou to určitě půjde zase o trochu lépe.


 
vloženo: 28.01.2019 17:39 / přečteno: 5305x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.