ČESKÝ POHÁR

ČESKÝ POHÁR

Losování závěrečné části Českého poháru proběhlo v poločase utkání USK Praha : BK Prostějov a k týmům z druhého koše: Ústí n.L., Plzeň, Opava a Pardubice byly nalosovány týmy z prvního koše: Prostějov, Nymburk, Nový Jičín, Děčín. Pozměněný systém Českého poháru vycházející ze španělského modelu nabízí v konečné fázi finále osmi týmů (FINAL 8). Do Final 8 se kvalifikovalo prvních šest týmů Mattoni NBL po polovině základní části, tedy po 22.kole. Sedmým účastníkem je vítěz kvalifikace z týmů první a druhé ligy - BK Ústí nad Labem a posledního účastníka určila tzv.divoká karta, kterou získalo družstvo Lokomotivy Plzeň. Zápasy se uskuteční na jihozápadě Čech ve Strakonicích a Klatovech, kde se bude hrát finále i malé finále o 3.místo.

První skupina v Klatovech bude mít první den na programu utkání:

BK Prostějov : TJ Lokomotiva Plzeň a BK Opava : ČEZ Basketball Nymburk

Ve druhé skupině ve Strakonicích sev první den střetnou:

Mlékárna Miltra Nový Jičín : BK Ústí nad Labem a BK Synthesia Pardubice : BK Děčín

 

Představovat kluby Mattoni NBLK by bylo nošením dříví do lesa, tak alespoň stručně týmy Ústí a Plzně.


BK Ústí nad Labem je tým, který má extraligové zkušenosti z nedávné doby. S Mattoni NBL basketbalem se rozloučil na konci sezony 2007/08. Historie klubu začíná už v roce 1946, kdy první oddíl košíkové založil hned po válce středoškolský profesor tělovýchovy Květoslav Soukup. Poprvé do nejvyšší soutěže nakoukl klub v sezoně 1993/94 a skončil na slušném sedmém místě. Ovšem v následujícím roce se na rok tým podíval do druhé ligy, ale po baráži se Žďárem se do první ligy opět vyšplhal. Od sezony 1999/2000 se tým držel na osmém nebo devátém místě a do play-off postoupil celkem třikrát. Naopak v sezoně 2003/04 se tým na poslední chvíli v lize zachránil.

Nejhorší, alespoň po psychické stránce, sezonu prožili ústečtí basketbalisté v sezoně, kdy si připomínali 60.výročí založení klubu. Klub se potýkal především s existenčním problémy. Po odchodu generálního partnera Severočeských plynáren, klub živořil. Úsporný režim upravil soupisku a po Novém roce 2007 se klub ještě zeštíhlil. Odešli další hráči a na jejich místa přišli dorostenci a hráči třetiligového Ústí. Klub sanovalo město, a tak BK Ústí n.Labem mohlo dohrát sezonu 2006/07, ve které se zachránilo. O rok později klub podepsal smlouvu se soukromou společností Američana Luthera Jonese a s tímto vědomím se klub přihlásil do Mattoni NBL. Projekt svérázného trenéra a manažera v jedné osobě neměl dlouhého trvání (do 8.kola) a Ústí nedokázalo bez finančních prostředků sezonu uhrát lépe než na posledním místě s pouhými třemi vítězstvími.

Současné BK Ústí nad Labem vede trenér Dominik Feštr, bývalý dlouholetý hráč a hrající asistent trenéra Šedivého (nynější předseda představenstva). Tým je v aktuální tabulce první ligy uprostřed na 7.místě s vyrovnaným počtem vítězství i porážek. V pavouku vyřazovacích bojů Českého poháru odehrálo Ústí 5 zápasů. V druhém kole (týmy 1.ligy byly zařazeny přímo do 2.kola) přemohlo Ederstav Kladno 99:61, ve třetím Jiskru Domažlice 76:64 a ve čtvrtfinále BK Chomutov 82:56. V dalších dvou zápasech zvládli hráči Ústí infarktová utkání. V semifinále porazili BA Sparta Praha 87:86 a ve finále BK Opava B 75:73. V družstvu Ústí hrají hráči, kteří mají zkušenosti s Mattoni NBL. Žlutomodrý dres obléká například Tomáš Holešovský, Věroslav Sucharda, Zdeněk Hanzlík, Jaromír Fohler, Vladimír Hejl, Radim Kramný, Lukáš Mařík, Marek Slunéčko nebo Adam Žampach. Na postu rozehrávače má Ústí Američana McFaddena.

Link   na domovské stránku klubu 

Na barevném snímku Dominik Feštr, na černobílém Jones (dole)

 

Lokomotiva Plzeň zatím do Mattoni NBL nepostoupila, i když v minulé sezoně k tomu měla blízko. Po vítězství v základní části 1.ligy, se proháčkovala systémem play-off až do finále, když porazila ve čtvrtfinále trochu s problémy Sokol Pražský, v semifinále Jindřichův Hradec trenéra Karla Forejta. Proti Sokolu Vyšehrad ve finále odehrála vyrovnanou sérii a o postupu sed rozhodovalo až v posledním pátém kole, kdy Sokolové porazili Lokomotivu o 6 bodů 61:67. Ještě rok před tím, tedy v sezoně 2007/08 figuroval klub z Plzně pod společným projektem s Domažlicemi Basket Západ a právě v této sezoně jsme se v rámci Českého poháru s tímto týmem měřili. Vyhráli jsme přesvědčivě 106:33. V letošní sezoně je opět Lokomotiva na čele ligového pelotonu a také se může opírat o zkušenosti hráčů, kteří mají za sebou zápasy v Mattoni NBL. Například Pavel Frána – bývalý pivot Sparty Praha (33 let), Jakub Velenský také ze Sparty (31 let), Jaroslav Kovanda, Miroslav Modr, Miroslav Šverma. V letošním ročníku Českého poháru skončila Lokomotiva Plzeň ve čtvrtfinále, když nestačila na BA Spartu (60:96). V zápasech před tím porazila SKB Strakonice (87:75) a BC Benešov (80:75).

Link   na domovské stránku klubu 


---------------------------------------------------------------------------
Obrázek

Feštr

 
vloženo: 11.02.2010 00:19 / přečteno: 14396x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.