O ŠANCÍCH PŘED PLAY-OFF

O ŠANCÍCH PŘED PLAY-OFF

V úterý 16.2.2010 se na webu Basketmagazinu (www.basketmag.cz) objevil rozhovor Petra Hamtáka s Radkem Nečasem. Kromě toho serveru, kde se píše o dalších zajímavostech z basketbalu, si můžete rozhovor přečíst zde.  

Je po porážce Mlékárny Miltra v Děčíne už jasněji o prvním místě před play-off NBL? Může Nový Jičín ještě zdramatizovat bitvu o vedení? Jakou šanci promluvit do souboje o první příčku mají prostějovští Orli? Co znamená pro hráče současný čtyřkolový systém s obří porcí 44 kol v základní části? To vše a mnohem víc basketmag.cz probíral na úsvitu série hitů ligy s oporou ČEZ Nymburk Radkem Nečasem.
Radku, překvapil Děčín, když i oslabený porazil Nový Jičín? A pomohl vám?
Určitě překvapil. Nový Jičín hrál ve vynikající formě, navíc vyhrál i bez Sanderse CEBL. Byli v laufu a Děčín navíc nastoupil bez Aliče a dlouhodobě mu chybí i Jakub Houška. Na druhé straně doma je i tak hodně nebezpečný pro každý tým. Jestli nám to pomohlo? Na to se nedíváme. Máme před sebou spoustu kol a já jsem přesvědčený, že půjdeme do play-off z prvního místa. Uděláme pro to maximum, abychom si to zasloužili vlastním přičiněním a neřešili, jestli nám někdo pomůže.
Vydal Děčín vzkaz k vašemu zápasu v 37. kole, nebo to v Děčíně nebude utkání, kde by mohly přijít problémy?
Každý je porazitelný, i Nymburk. My ale chceme vyhrát, a pokud budeme určovat tempo hry, jak nám vyhovuje, i v Děčíně zvítězíme.
Kudy vede cesta k udržení prvního místa?
Přes vyvážené výkony a nasazení po celých 40 minut. To nám někdy chybělo. A když bude nějaká koncovka, mít víc štěstí, než bylo při těch porážkách. Ano, prohráli jsme třikrát za sebou, ale nedělal bych z toho vědu. Máme sílu herní i vnitřní týmovou, a když na tom budeme zakládat, odmakáme to a vyhrajeme.
Připouštěli jste si třeba někdy v lednu, že byste nemuseli vyhrát základní část? 
Nebo že by o tom rozhodovalo až skore vzájemných utkání?
Upřímně, já jsem kvůli tomuhle vůbec nepanikařil. Řešili jsme ty tři porážky, ale hlavně proto, jak jsme hráli. Když budeme hrát trochu hlavou a ne tak zmatečně, jako tomu někdy v těch zápasech bylo, dovedeme zápasy k výhrám. 

Pro vás už brzy přijdou důležité střety v rámci domácí šestizápasové série: v 31. kole s Prostějovem a ve 33. s Novým Jičínem. Situace velí vyhrát. Co nesmíte udělat oproti těm posledním zápasům u nich?
V Prostějově to byl exces, který přijde na každý tým. V Novém Jičíně už to byl o sto procent lepší zápas, ale oni měli v koncovce prodloužení víc štěstí. Teď ale budeme doma a tam má náš tým velkou sílu, což je značný rozdíl. Naše sebevědomí bude větší, než bylo tam.
Byla hlavním herním problémem těch dvou porážek vaše střelba z dálky?
Pramenily ze špatné střelby. Podepsala se na nás soutěžní pauza. Nepadalo to, což nás frustrovalo, a když jsme pak byli volní, nestřílelo se. V Jičíně jsme ale i v té krizi hráli až do konce vyrovnaně?Rozhodující pro nás pak bylo, že jsme se psychicky i střelecky vrátili před klíčovým zápasem Eurocupu, kdy byl čas na trénink vícero baterií střelby. 
Po vašich zápasech s oběma hlavními konkurenty si to oni sami v 34. kole rozdají v Prostějově. Jaká je prognóza výsledku?
Bude to dobrý zápas. Orlům hodně napomáhá domácí prostředí, Nový Jičín už tam ale v sezoně jednou vyhrál, takže to vidím otevřeně. Bude záležet, jak se oba vyspí a jak se bude dařit útok. Mně tyhle tipy nikdy nevycházejí, ale myslím, že vyhraje Nový Jičín. 
Ve 42. a 44. kole budete základní část končit v Prostějově a Novém Jičíně. Bude už v tu dobu o prvním místě jasno?
Nevíme, jestli během šňůry zápasů, co do té doby zbývá, někdo ještě klopýtne. Jestliže ale my budeme hrát tak, jak jsme schopní, a budeme ten výkon předvádět po 40 minut, jsem přesvědčený, že tam pojedeme pro výhru a o vítězi základní části nebude pochyb. 
Prostějov teď na vás ztrácí dvě výhry. Promluví ještě do hry o vedení?
Já prostě říkám, že Nymburk bude před play-off první a Nový Jičín s Prostějovem se poperou o druhé místo. My jsme zatím ani po těch třech porážkách první místo neopustili.
Zápasy vás tří v sezoně provází hodně stížností na sudí. Budete se muset obrnit do těchto velkých utkání větší trpělivostí?
Nerad bych to moc rozebíral. Samozřejmě být rozhodčím je nevděčné. Každé písknutí se někomu nelíbí. Na druhou stranu tyhle zápasy jsou vrcholem ligy a měli by je pískat ti nejzkušenější. Pro nás hráče je nejpodstatnější, aby se metr nastavený na začátku držel 40 minut. Když to tak bude a rozhodčí na hřišti bude jen k řešení nějakých problémů a aktérství zápasu nechá na hráčích a trenérech, bude to jedině dobře. My se ale nemůžeme na sudí vymlouvat. Pokud urveme vedení hned na začátku a udržíme ho, tak i v případě nějaké chyby to na konečný výsledek nebude mít vliv. Když se tedy budeme soustředit na hru a nenecháme se případně vykolejit některými výroky, bude zápas rozhodnutý, aniž by do toho zasáhla nějaká minela. Ta se stane stejně tak, jako když hráč mine dvojtakt. Na druhé straně rozhodčí tam jsou tři, aby to v zápase šlapalo?   
Jistě to není pro vás chtěná změna, nicméně má pro vás současný vývoj v tabulce aspoň větší náboj, když je na rozdíl od předchozích sezon o co hrát prakticky po celou základní část?
Pořád říkám, že liga, jak je teď, není dobrá, protože hrát čtyřkolově znamená, že týmy, co by spolu mohly bojovat vyrovnaněji, hrají (hodně zápasů) s týmy ze spodního patra tabulky. Tím nechci snižovat ničí výkony, ale liga i kvalita utkání by byla určitě lepší, kdyby se hrálo jako dřív na dvě šestky po prvních 22 kolech. Vyrovnanějších a atraktivnějších utkání by přibylo.   
Je tohle většinový názor třeba ve vaší kabině?
Názory se různí, ale každý by chtěl hrát víc kvalitnějších zápasů než těch, co končí o padesát šedesát bodů. I pro diváky by to bylo lepší. Mně osobně se líbila nadstavba. Nedá se ale nic dělat, takový systém prostě máme.
 
 
Petr Hamták 
WWW.BASKETMAG.CZ


 
vloženo: 17.02.2010 10:05 / přečteno: 15578x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.