PŘEDSTAVUJEME CSKA MOSKVA

PŘEDSTAVUJEME CSKA MOSKVA

Asi není slavnější tým, se kterým by se Nymburk utkal při mistrovském utkání nějaké soutěže, než CSKA. Představme si krátce tohoto obra z obrovské země. 

Armádní tým z hlavního města Ruska je bezesporu největší hvězdou na ruském basketbalovém nebi. CSKA Moskva je čtyřiadvacetinásobným mistrem SSSR. Poprvé vystoupal na nejvyšší příčku v sezoně 1944/45. Od roku 1968 do roku 1984, především za trenérského vedení slavného Alexandra Gomelského, se tým nestal mistrem své země jen jednou. Další dlouhá série získaných mistrovských titulů pokračovala po rozpadu Sovětského svazu v letech 1992 až 2000, kdy na trenérské lavičce seděl Stanislav Jeremin. Poslední ucelenou sérii titulů započal v roce 2003 další známý kouč Dušan Ivković, kterého na postu hlavního trenéra vystřídala další legenda basketbalu Ettore Messina. Za vedení tohoto kouče, v sezoně 2004/05 získalo CSKA Moskva trojkorunu. Vyhrálo mistrovství Ruska, ruský pohár a také Euroligu. Finálový turnaj v roce 2006 hostila Praha a CSKA Moskva porazilo v Sazka Areně Maccabi Tel Aviv 73:69. O dva roky později si CSKA Moskva zopakovalo finálový souboj s Maccabi ve finále Eurocupu a opět pod vedením Messiny vyhrálo v madridském finále 91:77. Ramunas Šiškauskas, hráč CSKA, se stal MVP celé Euroligy.

Hvězdami se to v týmu CSKA jen hemží.
Kirilenko

Asi nejzářivější hvězdou armádního CSKA Moskva je Andrej Kirilenko. Hráč, který díky výluce v NBA přijal nabídku CSKA, je už od roku 2001 hráčem týmu Utah Jazz, v jehož dresu skóroval průměrně 12,6 bodů na zápas v základní části NBA. Se svým týmem se šestkrát probojoval do play-off a také v této části soutěže dával průměrně 10 bodů. Kirilenko byl draftován do NBA již v roce 1999 a v té době byl nejmladší Evropan draftovaný do nejslavnější ligy. Bylo mu 18 let a 132 dní. V letech 1999 až 2001 ještě hrál za CSKA Moskva. Ve svých dvou euroligových sezonách byl teprve druhým hráčem v historii, který si připsal tripple-double v zápase Euroligy. Proti Lietuvos Rytas dal 13 bodů, měl 11 doskoků a 10 zisků. Kirilenko má ještě jeden věkový primát. Když v roce 1997 nastoupil v dresu Spartaku Petrohrad k prvnímu zápasu ruské soutěže Superligy, byl nejmladším hráčem historie, který tuto soutěž okusil.

Krstić

Mezi novými posilami rozhodně zaujme Nenad Krstić. S 214 centimetry nejvyšší hráč CSKA. Nenad byl od roku 2004 až do konce minulé sezony hráčem NBA. Vystřídal New Jersey Nets, Oklahoma City Thunder a Boston Celtics, ze kterého do Moskvy před touto sezonou přišel. Během osmi sezon v NBA odehrál 447 zápasů, skóroval v průměru deset bodů na zápas a získal 5,5 míče na doskoku. Se všemi třemi týmy, ve kterých hrál, se probojoval do play-off NBA. Bylo to v letech 2005, 06, 10 a 2011. Krstić má také jednosezonní zkušenost s týmem ruské Superligy Triumph Lyubertsy (2008-09).

Teodisić

Ze slavného Olympiakosu Pireus přišla další legenda Miloš Teodosić. Za čtyři roky působení v řecké lize a Eurolize nasbíral tento dvojnásobný mistr Řecka, dvojnásobný nejlepší hráč Řecka, MVP Euroligy 2010 a nejlepší evropský hráč roku 2010 zkušeností více než dost. V euroligové sezoně 2009/10 nastřílel v průměru 13,4 bodů, měl 2,5 doskoků a 4,9 asistencí na zápas. Je pro zajímavost, tříletý kontrakt v Moskvě bude klub CSKA stát 5,7 milionů EUR (na rok to je v průměru 47 mil Kč)

Lavrinovič

Ze známých tváří evropských palubovek jmenujme ještě Darjuše Lavrinoviče z Litvy, který má za sebou účinkování ve slavných evropských týmech jako Žalgiris Kaunas, Real Madrid, Fenerbahce Istanbul. Lavrinovič získal tři litevské tituly a jeden turecký a ve své sbírce má i bronz z ME ve Španělsku 2007.

Šiskauskas

Ramunas Šiškauskas je další Litevec, který má ve sbírce bronz z olympiády v Sydney 2000, zlato (2003) a bronz (2007) z mistrovství Evropy, vždy s týmem Litvy. Z klubových úspěchů stojí za pozornost dvojnásobné vítězství v Eurolize (2007,2008), přičemž v roce 2007 v dresu Panathinaikosu získal kromě vítězství v Eurolize, řecký titul, řecký pohár. Krom titulu z Řecka má dva tituly z Litvy a dva z Ruska. Byl nejlepším hráčem Ruska v roce 2008 a v témže roce také MVP Euroligy. 

 
 
 
 
vloženo: 19.10.2011 23:26 / přečteno: 13067x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.