ROZHODLA HLAVNĚ OBRANA

ROZHODLA HLAVNĚ OBRANA

V tom se shodovali všichni, kteří se o středečním zápase vyjadřovali. Další jejich postřehy ze zápasu si můžete přečíst dále (doplněno).

Ronen Ginzburg – trenér Nymburka

Dnes jsme odehráli výborný zápas. Minulý týden jsme dostali pořádnou lekci, celý týden jsme o tom přemýšleli a došli k mnoha závěrům. Dnes jsme byli soustředěni od první minuty. Prienai je velmi silný tým, který není o jménech nebo penězích, ale o litevském basketbalu a hráčích. Jsme rád, že jsme vyhráli, protože jsme předvedli opravdu skvělý basketbal.“

Soustředili jste se na smazání bodového náskoku soupeře?

Vůbec ne. Náš hlavní cíl a vize bylo vítězství. Po lekci, jakou nám Prienai dal minulý týden, jsme chtěli hlavně vyhrát a bodový rozdíl byl až druhotná záležitost.

Je něco, co Vás v dnešním zápase mile překvapilo?

Ne ani překvapilo, ale potěšilo to, že jsme byli od začátku soustředění a hráli takticky a trpělivě. S týmem jako je Prienai se nedá hrát nahoru a dolu, vzhledem k tomu jak skvělí jsou to střelci a stačí jim chvilička prostoru a promění šance. Jsme ráda, že skvělý výkon opět předvedli mladí hráči Vojta Hruban a Lukáš Palyza a že jsou často klíčovými hráči týmu.

 

Virginijus Šeškus – trenér Rudupisu

V první řadě musíme pogratulovat Nymburku, prohráli jsme se skvělým týmem. Mohli jsme prohrát menším rozdílem, ale Nymburk hrál skvěle. Ten zápas byl úplně stejný jako v Kaunasu, akorát tentokrát vyšel lépe pro Nymburk. Jakmile jsme prohrávali o 10 bodů, ztratili jsme celý zápas. Nymburk je český mistr, zápasy s ním jsou pro nás velkou zkušeností a těšíme se na další.

 
Miljan Pavkovič

Pro nás to bylo důležité vítězství, protože teď jsme na 90% v dalším kole Eurocupu. V Litvě jsme hráli velmi špatně a dnes jsme všichni chtěli moc vyhrát. Věděli jsme, že musíme lépe bránit a to se nám povedlo. Ve třetí čtvrtině jsme začali velmi agresivně, což nás stálo hodně sil, ale přineslo to lehké body a rychlé protiútoky.

Jak důležitá byla tvoje trojka v závěru zápasu?

Každá střela byla důležitá, jsme moc rád, že mi dnešní zápas vyšel. To hlavní ale je, že jsme hráli skvěle týmově a každý se na tom vítězství podílel.

Jak by si srovnal naše 2 vzájemné zápasy?

V Litvě nás Prieani bránil velmi těsně a my jsme si s tím neuměli moc poradit. Dnes jsme naopak my hráli chytře v obraně. Vyhráli jsme o 24 bodů, což se může zdát, že to byl lehký zápas, ale do té doby, dokud jsme nevedli o nějakých 20 bodů, to bylo těžké. V prvním zápase jsme měli hodně ztrát, Rudupis z toho často proměňoval za 3 body. Je to mladý tým, který hraje s velkou energií, a my jsme museli hrát stejně agresivně, abychom mohli dnes vyhrát.

Po zápase bylo vidět, že jsi měl velkou radost. Byl to tvůj nejlepší zápas za Nymburk?

Měl jsem radost, že jsme vyhráli. Nevím, jestli nejlepší, ale zápas se mi povedl. Důležitější ale je týmový výkon, který jsme předvedli.

Mysleli jste před zápasem na bodový rozdíl z prvního zápasu?

Ne vůbec. Hodně jsme se o zápase bavili a dohodli se, že v první řadě chceme vyhrát. Až tak do posledních pěti minut zápasu jsme nad tím nepřemýšleli. Pak bylo ale vidět, že můžeme vyhrát o více jak 18 bodů a chtěli jsme to dotáhnout a povedlo se.

 
Žygimantas Janavičius

Byl to pro nás těžký zápas. V první čtvrtině jsme drželi tempo, bylo na nás vidět nasazení. V druhém poločase to ale bylo jako v zápase s Kyjevem, položili jsme se a Nymburk to potrestal.

Jak bys srovnal dva vzájemné zápasy. Co se dnes stalo s vaším týmem?

Zápasy byly hodně podobné, jen prohozené výkony. Nymburk dnes střílel jako my v Kaunase, nám se naopak střelba moc nedařila.

V první čtvrtině jste ale hráli dobře, padaly vám tam střely za 3 body. Co se pak stalo?

Nymburk začal hrát mnohem agresivněji, tlačil na nás, nedal nám tolik příležitostí pro střelbu za tři body. Tím tlakem si vytvořili mnoho protiútoků.


Gediminas Orelik

Mohl bys porovnat zápas, který jste odehráli doma a v Pardubicích? Co se stalo s vaší agresivitou a obranou?

Já nevím, možná jsme byli unavení. Máme v programu hodně zápasů, přijeli jsme sem autobusem. Nevím, možná jsme byli po 16 hodinách sezení unavení (soupeř přijel z Litvy autobusem!!). Nebyl to pro nás dobrý zápas, pro mě osobně, pro celý tým a doufáme, že další eurocupový zápas bude lepší.

Co bys řekl k průběhu zápasu?

Viděli jste sami, hráli jsme špatně, Nymburk naopak velmi dobře a skóre bylo nakonec  -24 bodů, takže to není dobré.

Pořád ale máte šanci postoupit.

Ano, čekají nás ještě 2 zápasy proti Kyjevu a Jeruzalému a vše je teď v našich rukách.

 
Petr Benda

Petře, poděl se s námi o bezprostřední dojmy po utkání?

Splnili jsme cíl, že s Rudupisem musíme vyhrát o více než 18 bodů… tedy hlavně vyhrát, to byl první náš cíl. Bodový rozdíl to byl až druhý cíl. Jsem rád, že se nám povedlo oboje. Na začátku hrál soupeř velice dobře, ale od poloviny druhé čtvrtiny už nestíhal v obraně naše systémy. Myslím, že v tomto utkání jsme výborně běhali do rychlých protiútoků a vrátili jsme se do hry, která nás přivádí k úspěchům.

Bylo všechno z naší strany bezchybné?

Takový zápas se asi odehrát nedá. Občas jsme se shazovali díky faulům s košem nebo také nesportovními chybami… nakonec nás to ale nemusí mrzet. Hůr by se o tom mluvilo, kdyby rozdíl ve skóre byl menší než 18 bodů.

Rozhodčí odpískali dvě nesportovní chyby…

Bohužel se tak stalo… zdá se, že rozhodčí tyto typy zákroků budou posuzovat přísněji a my si musíme příště dát pozor. Už v minulém zápase nám jeden takový pískli… Takže žádné sekery už nemůžeme dávat (úsměv).

Hráči soupeře se na lavičce poměrně dost hádali s trenérem. Zdál se ti soupeř už od začátku nervózní?

V první čtvrtině se mi nezdáli nervózní. Od začátku hráli svoji hru. Nebáli se střílet z první pozice, nepřecházeli pozice…

Kdy jste přeměnili cíl pouhého vítězství na cíl vítězství o více než 18 bodů?

Ve třetí čtvrtině, kdy jsme soupeře nepustili do žádné bodové šňůry a začali jsme náskok soustavně navyšovat. Výborně jsme bránili a náš náskok šel na deset až patnáct bodů. V ten moment jsme všichni věděli, že osmnáctka může padnout a že není tak daleko.

A kdy jste začali věřit, že splníte i druhý cíl?

Asi tři minuty před koncem jsme věděli, že by to už mělo být zvládnutelné. Podle mě definitivně rozhodla Miljanova chladnokrevná trojka minutu před koncem. To už jsem si byl jistý, že se soupeře náskok pod 18 nepovede stáhnout.

 
Jiří Welsch

Byl to podle tebe důležitý zápas k vítězství ve skupině?

Ano, bylo to klíčové vítězství vzhledem k našemu cíli, kterým je vítězství ve skupině A. Získali jsme jednak třetí vítězství a také jsme vrátili bodovou výhodu v bilanci obou zápasů proti Rudupisu na svou stranu.  

Podle výše výhry a způsobu hry snad ani není možné, že jsme o tolik prohráli v Litvě. V čem byl zápas jiný?

Bylo to jako den a noc. My jsme hráli líp a oni hráli naprosto rozdílným způsobem než minulý týden. Jejich agresivita a intenzita, kterými nás před týdnem ničili, se dneska neprojevila. My jsme byli schopni si volně přihrávat, budovat si střelecké pozice, ze kterých jsme přesně zakončovali. Z jejich strany to byl podstatně horší výkon, než který předvedli doma. Možná se na tom podepsala i jejich cesta autobusem z Litvy.

Před zápasem jsi říkal, že jsou to typičtí „domácí“ hráči, kteří venku nepodávají tak dobré výkony…

Přesně tak, dneska se to potvrdilo. Oni hrají doma úplně jinak než na venku.

Zdáli se ti v závěru nervózní?

Spíše odpadli. V momentě, kdy se rozdíl dostal ve třetí čtvrtině nad deset bodů, zdálo se mi, že už je utkání jen otázkou skóre. A nakonec to dopadlo, jak jsme chtěli. 


Drew Naymick

Je to pro nás jednoznačně velké vítězství. Byl to odlišný zápas než v Kaunasu, mnohem lépe jsme bránili. Prienai je na obranu hodně těžký soupeř, protože mají pivoty, kteří se umí pohybovat po hřišti jako křídla a umí střílet z dálky. Měli jsme občas v obraně nějaké mezery a umožnili soupeři rychlé protiútoku, ale po většinu zápasu jsme bránili lépe. Nám vyšel zápas výborně, několik hráčů se dostalo k hranici 20 bodů, takže pro nás skvělý večer.

 
Mike Taylor
Dnes jsme hráli výborně v obraně, což nám umožnilo hrát trpělivě v útoku. Zbytečně jsme se do ničeho nehnali, nepřekombinovávali situace, hru jsme vždy zklidnili a snažili se najít nejlepší pozice a hrát jednoduchou hru. Myslím, že dnes každý myslel na to, že musí bránit lépe než minulý týden, kdy jsme byli příliš laxní. Tento přístup k zápasu nám zajistil vítězství.

Radek Nečas

Dnešní zápas byl diametrálně odlišný od minulého zápasu. Připravili jsme se na jejich agresivitu a dnes jsme to byli my, kdo jim diktoval temp hry. Na začátku dali dvě trojky, ale to byla jen jejich labutí píseň. Doufal jsem, že nenaváží na minulý týden a postupem zápasu jsem viděl, že i kdyby se skóre tahalo, budeme na konci vítězným týmem. V závěru byli ztahaní, vzdali to a nehráli ani na udržení rozdílu.

Myslíš, že jejich tři fatální chyby v závěru byly dány už ztrátou nadějí na úspěch?

Oni vsadili na jednu kartu a chtěli snížit náskok trojkami a do poslední chvíle drželi balón a snažili se vypracovat situaci, aby mohli střílet z dálky. V časovém presu pak už přišly chyby.

Jak si ceníš tohoto vítězství i jeho výše?

Rozhodně nám to dodá do posledních dvou zápasů více klidu, ale stejně musíme vyhrát alespoň jeden zápas.

Před zápasem asi nikdo moc nepřemýšlel o vítězství větším než o 18 bodů. Ty jsi věřil?

Věděl jsem, že je můžeme porazit, pokud se vypořádáme s jejich agresivní obranou. Dneska ale obrana Rudupisu byla jen zlomkem toho, co dokazovali před týdnem. A vítězství o 18 bodů? Stejně je jasné, že musíme ještě alespoň jedno vítězství urvat a výše rozdílu s Rudupisem je jen bonus. 


Rado Rančík

Zápas jsme odehráli výborně v obraně, ze které jsme chodili do rychlých protiútoků a dávali jsme snadné koše. Rozhodla především obrana, protože nám soupeř dal pouze 24 bodů a to bylo rozhodující. Všichni dnes hráli výborně, byl to především týmový výkon.

Snažili jste se hrát i na skóre?

Já jsem se na to nesoustředil a vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Když vyhrajeme další dva zápasy, skóre z těchto zápasů nebude hrát žádnou roli.

Takže vůbec jsi o skóre nepřemýšlel?

Jasně, na konci jsme si říkali: „Chalani, pozor na skóre, můžeme vyhrát o 18 a bude to lepší,“ a tak to i dopadlo.

Čím to bylo, že časový rozdíl mezi zápasy byl týden a předvedená hra byla tak odlišná?

Těžko teď po utkání říct… Všechno jsme si srovnali v hlavách a hráli jsme dobrý basketbal.

 
vloženo: 29.11.2012 13:51 / aktualizováno: 29.11.2012 17:38 / přečteno: 9381x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.