BOJ I O SEBEVĚDOMÍ

BOJ I O SEBEVĚDOMÍ

Včera podvečer vyrazili nymburští basketbalisté na další dvouzápasový trip do kazašské Astany a ruského Petrohradu. V kazašské Astaně to bude velký souboj o sebevědomí, protože oběma týmů se ve VTB lize v poslední době nedaří. 

V neděli už od 10 hodin našeho času, ve tři odpoledne místního nastoupí v rámci VTB ligy proti Astaně. Cesta do vnitrozemí Kazachstánu trvala podle letového řádu necelých šest hodin a vedla přes Vídeň. Tentokrát byl čas na přestup sympatický, jen čtyřicet minut. Letadlo z Vídně startovalo v půl deváté večer a po čtyřech tisících kilometrů v 6:40 místního času byli hráči na místě. Časový posun je připravil o 5 hodin spánku.

 

Astana je od roku 1997 hlavním městem Kazachstánu, když prezident Nursultan Nazarbajev sem státní správu přestěhoval z bývalého hlavního města Almaty (v době SSSR Alma-Ata). Nazarbajev je politik, který rozhodně chce světu ukázat, že Kazachstán je bohatá země a tomu odpovídá výstavnost hlavního města.


 Astana město

Na obrázku v popředí prezidentský palác. Uprostřed snímku Bajterek – věž představující topol, na který kouzelný pták Samuruk položil své vejce. Vzadu na obrázku je zábavní a obchodní centrum Chan Šatyr. Další fotografie rozhodně zajímavého města najdete zde  .

 

Astana může být známá příznivcům cyklistiky jako jeden z týmů, který se zúčastňuje slavné Tour de France a jedním z jeho jezdců byl v nedávné době i Roman Kreuziger. Tým Astany však také nechvalně proslul v různých dopingových aférách. Nicméně cyklistika je jedním z odvětví sportu, který má v Astaně dobré zázemí. V roce 2012 byla postavena hala Sary-Arka ve tvaru cyklistické helmy, která je kromě arény pro dráhovou cyklistiku, domovským stánkem basketbalového klubu.

Astana Hala 

Basketbalový klub z města Astana má v rodném listě zapsán letopočet 2011, ovšem není to tým, který by vznikl na zelené louce. Jeho předchůdcem je klub Astana Tigers, který byl založen v roce 2002. Astana Tigers byl šestinásobným mistrem Kazachstánu a to v letech 2005 až 2010. Současný klubu BK Astana v jeho šlépějích pokračuje.

 

Od sezony 2011/12, kdy tento klub oficiálně vstoupil do domácího mistrovství, prohrál v domácích soutěžích před touto sezonou jen dva zápasy. Jeden v sezoně 2012/13 a jeden o rok později. V průběhu play-off ve třech letech své existence ještě BK Astana ani jednou nezakolísala a zápasový poměr je 18:0. To pak znamená, že na konci nebylo pro Astanu jiné místo než první. Vítězem domácího poháru se stala Astana už čtyřikrát (2011-2014).

 

Ve VTB lize klub startuje nyní čtvrtou sezonu, tedy stejně jako Nymburk, ale až do letošní sezony vždy v jiné skupině. Po sedmém místě v základní skupině v prvním roce 2011/12, se pak umístil dvakrát na pátém místě. Ve čtvrtfinále play-off v minulé sezoně skončila Astana na štítě Nižného Novgorodu a o rok dříve nestačila na VEF Rigu.

 

V letošním roce, kdy Astana hraje stejně jako Nymburk na třech frontách, má v domácím mistrovství Astana na kontě pět porážek ze třinácti zápasů. Všechny prohrané zápasy však absolvovalo družstvo bez hlavních opor. Ve čtyřech z pěti prohraných utkání (hrají se většinou dva zápasy ve dvou dnech po sobě) však Astana inkasovala stovku a prohrála vysokým rozdílem (43:111, 46:109, 52:107, 48:105). I tak je aktuálně Astana na prvním místě ligového pořadí.  

 

Ve VTB lize je Astana desátá s poměrem 6-9 a v poslední době se týmu ve VTB lize nedaří stejně jako nám. Doma naposledy vyhráli 15.listopadu a z posledních šesti zápasů uspěli jen jednou v Rize proti VEF (o 14 bodů). Jenže vzápětí prohráli ve Finsku o devět, pak doma se Zenitem (-16) a Jenisejem (-9). V prosinci ztratila Astana domácí zápas s Chimki jen o pět bodů, ale za týden je doma načapali i Draci z Minsku byť byl rozdíl jen jediný bod. Souboj v Astaně tak bude kromě boje o body, bojem o sebevědomí, které oba týmy potřebují.

 

V letošním roce se Astana přihlásila do poháru EuroChalenge. V základní skupině skončila na druhém místě jen zásluhou horšího vzájemného skóre s Avtodorem Saratov. Dalšími týmy ve skupině byly rumunská Oradea a turecký Tofas Bursa. Ve skupině LAST 16 jsou jim soupeřem rumunská Energia Rovinari, belgický Okapi Aalstar a italské Brindisi. Astana zatím své dva zápasy venku prohrála s Brindisi 65:74 a Aalstarem 85:108 (hrálo se 27.1.2015), doma porazila Rovinari 113:89. 

 
vloženo: 31.01.2015 14:48 / přečteno: 9594x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.