ČERNÁ SÉRIE SKONČILA V ASTANĚ

ČERNÁ SÉRIE SKONČILA V ASTANĚ

Basketbalisté Nymburka podruhé za sebou zvítězili v mezinárodních soutěžích. Po eurocupové výhře nad Strasbourgem vyhráli i ve VTB lize v daleké kazašské Astaně po skvěle zvládnuté koncovce 84:82. Nejlepším střelcem hostů byl s 24 body Darius Washington, který dal šest vteřin před koncem obě klíčové šestky.

Nymburk tak i po druhé v této sezoně Astanu porazil, když po říjnové domácí výhře 86:67 zvítězil i v odvetě. Zároveň ve VTB lize konečně prolomil sedmizápasovou sérii porážek. Naposledy vyhrál s Minskem 23. listopadu minulého roku. S celkovou bilancí pět vítězství a 12 porážek je Nymburk v soutěži na 14. místě.


Pozápasové statistiky nabízí málo vídaný pohled. Nymburk byl téměř ve všech položkách horší. V procentech dvoubodové i tříbodové střelby, v trestných hodech, v doskocích, asistencích i celkové efektivnosti. Jediná položka, ve které hosté Astanu předčili, byly ztráty. Tam však výrazně. Nymburk ztratil za zápas pouhých devět míčů, soupeř jednadvacet. Ačkoliv hosté zdaleka všechny ztráty neztrestali, pomohly jim vypracovat si téměř o 20 střeleckých pokusů za dva body více. Celková úspěšnost (69% : 56% pro Astanu) tak nehrála roli. Důležitější byl celkový počet proměněných dvojek (31:22 pro Nymburk). Toto číslo bylo v neděli podle statistik klíčem k triumfu.


Kestutis Kemzura opět neposlal od začátku do hry svého ústředního rozehrávače Dariuse Washingtona. Záměr byl jasný: nepustit Astanu hned v úvodu do náskoku. Taktovky se ujal defenzivní specialista Jiří Welsch. Obranu Rašida Mahalbašiče dostal na starosti Garrett Stutz. K nim šel do hry další spíše obranář Vojta Hruban a k této trojici ještě Tre Simmons a Chris Burns. Základní pětka splnila, co měla. Hlavní scorery Astany si pohlídala. Střídající Darius stihl do konce první čtvrtiny dvě trojky a po ní byl stav zápasu 19:19.


Druhá čtvrtina ale Nymburku nevyšla, což určila už první minuta, kterou prohrál 2:7. Po následné chybě Martina Kříže tu byl první větší náskok v zápase. Hostům se ve druhé čtvrtině podařilo několik pohledných kombinací, ale jeho hra v útoku trpěla nižší procentuální úspěšností střelby. Nymburk si vypracoval dostatek volných pozic, ale často je neproměňoval.


Jediný, komu se mimořádně dařilo, byl Garrett Stutz. Když si šel ve druhé čtvrtině odpočinout, měl na kontě už 17 bodů a stoprocentní úspěšnost za dva body (7/7). Ke konci čtvrtiny začali rozhodčí pískat fauly na najíždějícího Washingtona, a tak se i Darius dostal na 12 bodů. Hlavně kvůli horší obraně ale Nymburk ztrácel v poločase osm bodů (46:38).


Ani po poločase se hostům nedařilo dlouho ztrátu smazat. Pokaždé, když mohl jít Nymburk na dostřel, přišla chyba, kterou hosté ztrestali snadným košem. Blýskalo se ale na lepší časy. Obrana byla stále agresivnější a hráči neměli problém si vypomoci. V útoku ožil Chris Burns.


A pak přišlo perfektních posledních 45 vteřin třetí části. Obrana za nulu. V útoku nájezd Washingtona, útočný doskok Luboše Bartoně, který v závěru třetí desetiminutovky získal několik důležitých míčů, a s klaksonem volná trojka Tre Simmonse. Do poslední periody se šlo za stavu 62:62.


Čtvrtou čtvrtinu načala trojka Calathese, ale čtyřbodová šňůra Petra Bendy vrátila vedení Nymburku. Ten výbornou obranou nutil Astanu k častým ztrátám, ale trestal je méně, než by bylo potřeba. Těsná přetahovaná pokračovala až do koncovky. 40 vteřin před koncem si najel do koše Jiří Welsch. Jeho první trefa zápasu přišla v pravou chvíli. Následně přišel další důležitý moment. Petr Benda ubránil pod košem Rašida Mahalbašiče, který se navíc provinil dvojitým driblingem. Míč měl Nymburk.


Darius si ho vzal pro sebe a šest vteřin před limitem si najel na hranici vymezeného území a jumpshotem dal Nymburku tříbodové vedení. 16 vteřin před koncem přišel čas na závěrečné šachy s taktickými fauly, které hosté zvládli s přehledem. Washington ustál šest vteřin před koncem velký tlak a dal obě šestky. Po faulu Vojty Hrubana Johnson první dal a druhou musel nahodit. Nymburk ale útočný doskok nedopustil a v Kazachstánu se mohl začít radovat z výhry.


Statistiky zápasu naleznete ZDE.

 
vloženo: 01.02.2015 12:17 / aktualizováno: 01.02.2015 15:16 / přečteno: 9071x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.