S CSKA PORÁŽKA O 20 BODŮ

S CSKA PORÁŽKA O 20 BODŮ

Basketbalisté Nymburka prohráli na pražské Královce s CSKA Moskva 66:86, když především ve druhém poločase, který vyhráli o šest bodů, byli velkému favoritovi více než důstojným soupeřem. Do vánoční přestávky půjdou ve VTB lize z 6. místa.

Od začátku se na palubovce odehrával velký boj. Nymburk dřel nadoraz, jak slíbil. Snažil se hrát rychle, z čehož však občas pramenily chyby. Nebyly sice tak časté, ale hosté potrestali nemilosrdně každou. Nymburk zakoušel, jak vypadá individuální i týmová rychlost na nejvyšší evropské úrovni. Domácí se v útoku prosazovali těžko, obrana CSKA byla vynikající, přesto se především zahraničním hráčům dařilo občas skórovat. Již dvoucifernou ztrátu snížil na osm bodů Howard Sant-Roos, ale trojka Nanda De Cola s klaksonem první čtvrtiny stanovila její skóre na 15:28 pro Moskvany.


Ten samý hráč vypustil dvě dlouhé střely hned na začátku druhé čtvrtiny, vytěžil dalších pět bodů a navýšil náskok na 18. Vzápětí Michael Dixon doskočil míč a odvážně skóroval, při přechodu do obrany mu ale rozhodčí pískli už třetí faul, což nymburského point guarda hodně rozezlilo. Následovalo nevyhnutelné střídání a na rozehrávku se posunul Jiří Welsch. V tu chvíli už byl náskok CSKA dvacetibodový.


Ten chvíli vydržel. Třeba i zásluhou povedené akce, na jejímž konci byla volná pozice na dlouhou střelu pro střídajícího Pavla Houšku, který se nemýlil. Nedobře se ale zápas vyvíjel pro Michaela Dixona. Chvíli poté, co ho kouč Ronen Ginzburg vrátil do hry, přišel jeho čtvrtý faul už před koncem poločasu a nymburský point guard opět usedl na lavičku.


Pak přišla bodová série hostí, která vyústila v náskok 28 bodů. Kouč Itoudis využil v první půli až na Michaila Kulagina celou rotaci a kdokoliv byl na palubovce, zapadal do seřízeného motoru hry CSKA jako skvěle vybroušená součástka. Nymburku občas i nepřálo štěstí, jako když po výborném najetí Jiřího Welsche míč zlomyslně vyskákal z obroučky. Do šaten se šlo za stavu 26:52.


Třetí čtvrtina nabídla vyrovnanější průběh. Nymburk sice hru občas zpomaloval, což vedlo k divácky méně atraktivnímu obrazu hry na palubovce, ale výsledkově se to vyplácelo. Méně hektický průběh zápasu znamenal snižování bodové ztráty a na CSKA platily i přechody na zónu a jiné přebírání hráčů. Skvělé publikum bouřlivě oceňovalo každý koš Nymburka. Technická chyba domácí lavičky ale snahu o co nejmenší rozdíl ve skóre přibrzdila. Přesto se Nymburk dočkal dílčího úspěchu, když vyhrál třetí čtvrtinu 20:19. Před poslední desetiminutovkou byl stav 46:71.


Ačkoliv to původně nejvíc hrozilo Michaelu Dixonovi, jako první se vyfauloval hostující Joel Freeland, která po ostrém faulu na Chassona Randla dostal i technickou chybu a zápas pro něj již devět minut před koncem skončil. I na Dixona ale za chvíli došlo. Jeho pátá osobní chyba přišla o dvě minuty později. Americký point guard končil v zápase s 10 body jako v tu chvíli top skórer Nymburka.


Bohužel jedna z věcí, která se v zápase domácím nedařila, byly šestky. Nebýt jen 50 % úspěšnosti, zaostával by Nymburk těsně za jednociferným rozdílem. Přesto plíživě snižoval a to hlavně zásluhou Sant-Roose, který se nakonec zastavil na 18 bodech. Na hřiště se dostal i Matěj Svoboda, a když rychle trefil volnou trojku, prohrával jeho tým už jen o 20 bodů. To jen pomáhalo gradovat vynikající atmosféru na Královce.


Bilanci šestek pak Nymburku vylepšil Howard Sant-Roos. Trefil čtyři za sebou a najednou domácí ztráceli jen 16 bodů. Pak ale palubovku s pátým faulem také s 10 body na kontě opustil Petr Benda. I jeho výkon fanoušci ocenili velkými ovacemi. To už ale zápas mířil do koncovky. Nymburku šlo o to, aby udržel rozdíl pod 20 body a bojoval o to jako o vítězství. S trojkou Sant-Roose to vypadalo nadějně, ale z následné poslední pozice CSKA se prosadil Michail Kulagin a stanovil konečný stav rozdílu právě na 20 bodech. Poslední střela zápasu z rukou Pavla Houšky už svůj cíl nenašla.


Nymburk tak má za sebou poslední zápas v roce 2015. Další utkání ho čeká až 3. ledna opět ve VTB lize na palubovce moskevského Chimki.


Body:

NBK - Sant-Roos: 18, Benda 10 (5d, 5pf), Dixon 10 (5pf), Randle 8 (4a), De Zeeuw (5d), Houška 4 (3d), Vaughn a Svoboda 3, Kříž 2 (7d).


CSKA - De Colo 22, Higgins 17...


TH: 16/27 - 22/36, fauly: 33 - 27, trojky 2 - 6, doskoky: 35:48.

 
vloženo: 20.12.2015 20:06 / přečteno: 7775x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.