PŘEDSTAVUJEME BK VENTSPILS

PŘEDSTAVUJEME BK VENTSPILS

Lotyšský tým BK Ventspils prožíval svoje nejlepší období na začátku našeho tisíciletí, ale ani v současné době nečeká Nymburk žádný snadný soupeř, protože klub je jednak úspěšný na domácím poli a nechybí mu ani bohatá mezinárodní konfrontace.

BK Ventspils vybudoval svoje zázemí ve čtyřicetitisícovém přístavním městě západě Lotyšska. Jméno městu dala řeka Venta, která se městem protéká a překlad názvu města říká „hrad nad Ventou“. Nymburk však už jedno tento hrad dobyl. Bylo to v sezoně 2009/10 v poháru Eurocup. Tenkrát nymburští hráči svého soupeře vůbec nešetřili a na jeho palubovce vyhráli o 26 bodů. Podobně úspěšní byli i zápase na domácí paubovce, když vyhráli o 22 bodů. Ze současných hráčů pamatuje na tyto zápasy jen Petr Benda a druhým pamětníkem je Ronen Ginzburg, který byl asistentem trenéra Katzurina.

 

Historie lotyšského týmu není závratně dlouhá, založen byl v roce 1994 a už po dvou letech získal v domácím mistrovství bronzovou medaili a za další dva roky si ještě o místo polepšil. Zlatá éra započala v roce 2000, kdy Ventspils vyhrál poprvé domácí mistrovství. Až do roku 2006, tedy sedm let po sobě se stal tým z Ventspilsu mistrem Lotyšska. V roce 2007 prohrál ve finále s týmem ASK Riga a v dalším roce se ani neprobojoval do finále a musel se spokojit se třetím místem a bronzovou medailí. V sezoně 2008/09 se Ventpils znovu probojoval do finále a v něm slavil úspěch po vítězství 4:3 na zápasy nad Barons Riga. O obrovsky vyrovnané sérii svědčí i to, že poslední finálový zápas se rozhodoval v prodloužení. O rok později však Ventspils takové neměl a podlehl pozdějšímu vicemistrovi z VEF Riga 2:3 už v semifinále. Nakonec z toho bylo třetí místo a další bronz. Od sezony 2010/11 se už v Lotyšsku nehrálo jiné finále než VEF Riga versus BK Ventspils. V těchto kláních většinou dominoval tým z hlavního města a nám dobře známý VEF Riga. Je v roce 2014 vyšplhal na palmu vítězství tým z Ventspilsu, když svého protivníka porazil poměrně hladce 1:4 na zápasy.

 

Na mezinárodním poli je Ventspils poměrně ostřílený tým a v některém z evropských pohárů nechyběl ani v jedné sezoně. Velice často startoval v Baltické lize a také v severské lize NEBL. Ve výčtu soutěží nechybí Saportův pohár nebo Koračův pohár. V sezoně 2001/02, tedy kdy Nymburk společně se Spartou Praha poprvé vstoupil do mezinárodních soutěží, obsadil Ventspils v NEBL třetí místo. O rok později to dotáhl v poháru FIBA Champions Cup až do semifinále, kde podlehl polským Sopotům. O rok později už Ventspils nastupoval pravidelně v poháru ULEB Cup. První rok skončil v osmifinále, další rok vyhrál základní skupinu a v součtu dvou zápasů prohrál o jediný bod ve vyřazovacích bojích s Hemofarmem. I v dalších třech letech dokázal tým vždy postoupit ze základní části. V sezoně 2008/09 přesedlal Ventspils na EuroChallenge Cup ale bez výrazného úspěchu. O rok později, jako vítěz domácího mistrovství, zkoušel kvalifikaci o Euroligu, Benneton však byl silnější a Ventspils mnoho nepředvedl ani v Eurocupu. V dalších třech letech byl součásti turnajů EuroChallenge a vždy se probojoval ze základní skupiny to fáze TOP 16. V minulém roce, jako mistr Lotyšska, hrál Ventspils opět Eurocup, ale skončil ve skupině poslední s poměrem 2/8.

 

V aktuální sezoně si Ventspils vede dobře. Ze 19 zápasů v domácím mistrovství a FIBA Europe Cupu prohrál jen dvakrát, o tři body s týmem Leipaja/Triobet a o šest s Jekabpils. Ve většině ostatních zápasů byla vítězství o dvacet a více bodů. V Europe Cupu sice nebyly zpočátku výhry nikterak výrazné, ale vždy se týmu povedlo dovést utkání do vítězství. Je tak jedním ze šesti družstev, které zvládlo základní skupinu FIBA Europe Cupu bez prohry.

 

Družstvo je pouze dvounárodnostní. K osmi Lotyšům se přidali tři Američané. Tím určitě nejznámějším borcem pro naše fanoušky je Kwamain Mitchell, bývalý hráč Ústí nad Labem, který získal v sezoně 2013/14 v Mattoni NBL řadu individuálních ocenění.  Byl nejlepším střelcem NBL s průměrem 22,7 bodů na zápas, byl nejlépe asistujícím hráčem (5,6 as/zápas) a v hodnocení užitečnosti nasbíral 1073 bodů (průměr 25,5 bodů/zápas). Tahle všechna čísla ho vynesla k vyhlášení nejužitečnějším hráčem NBL. Nezapomenutelný byl i jeho vlastní koš z utkání proti Pardubicím. V týmu Ventspilsu je čtvrtým nejlepším střelcem s průměrem 9,7 bodů na zápas. Nutno však zároveň uvést, že trenér týmu zatím v šesti zápasech své hráče dost pravidelně střídal. Nejvytěženější hráč má odehráno v průměru 26,3 minuty na zápas, nejméně vytížený 15,8 minuty/zápas. Největší důvěry si dopřává Kristaps Janičenoks, který je také nejlepším střelcem (12,2 b/z) a nejlépe přihrávajícím hráčem. Tento lídr soupisky Venspilsu, ve svých 32 letech nejstarší hráč, obrazně řečeno přinesl v minulé sezoně zlatou éru domácího mistrovství z konkurenčního VEF Riga, kde hrál čtyři roky před tím. Na doskoku je nejlepším hráčem Američan Wiggins (7,0 d/z + 10,2 b/z), druhý nejstarší muž soupisky (30 let). Třicet let bylo také Marisi Gulbisovi, který je také třetím dvouciferným střelcem v průměru na jedno utkání.     

 
vloženo: 14.12.2015 17:02 / přečteno: 8611x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.