VENTSPILS SCHYTAL PRVNÍ PROHRU

VENTSPILS SCHYTAL PRVNÍ PROHRU

Český šampion skočil do další fáze FIBA Europe Cupu rázně. Ve skupině P uštědřil první prohru v soutěži dosud neporaženému BK Ventspils, když zvítězil vysoko 88:64. V druhém zápase skupiny již v úterý zvítězili Antverpy nad Sofií 94:73 a o skóre jsou v tabulce těsně druhé.

Nymburk podal ve středu jeden z nejlepších výkonů sezony, naopak předem obávanému Ventspilsu se nedařilo, jako jindy. Velké problémy měl především s překonáváním kolektivního pojetí agresivní nymburské obrany a s bráněním cizinecké legie domácích, na kterou kouč Ronen Ginzburg v zápase hodně sázel.


Nymburským dlouho trvalo, než poprvé skórovali, ale protože si od úvodních minut počínali velmi koncentrovaně v obraně, Nechali soupeře dát za tři a půl minuty jen dva koše. Trojka Maxe de Zeeuwa tak znamenala stav 3:4. Od začátku ale bylo znát, jak se Ventspils soustředí na zpomalování nymburského rychlého přechodu na útočnou polovinu. Nymburk tak většinou volil rozehrání situace na střelu z perimetru. Trefa belgického forwarda byla až čtvrtou úspěšnou domácího týmu.


Oba koučové později v první čtvrtině sáhli do svých širokých soupisek a prostřídali. Obraz hry se ale moc nezměnil, stále dominovaly obě obrany a skóre se posouvalo vpřed jen pomalu. Problém ale nastal domácímu kouči, protože Jiří Welsch si při své druhé rotaci udělal již třetí faul. První čtvrtinu Nymburk prohrál o bod 15:16.


Ve druhé ale domácí Lotyše zle potrápili. Udrželi si vysoký obranný standard, ale v útoku se jim dařilo mnohem lépe nacházet cestu ke skórování. Z perimetru se rozstřílel Max de Zeeuw, kterého jinak tato jeho silná zbraň v této sezoně moc neposlouchá. Společně s ním se zvedlo procento střelby i u dalších. Desetibodová šňůra poprvé v zápase dodala Nymburku dvouciferné vedení.


Domácí těžili ze ztrát soupeře a celkově zrychlili přechod na útočnou polovinu. Zejména když ho táhl rychlík Michael Dixon, který za druhou čtvrtinu nastřílel 8 bodů, měl Ventspils většinou problém, který řešil faulem. A trestné hody Nymburku v prvním poločase padaly a pomáhaly navyšovat skóre. V poločase vedl 47:30.


Po přestávce Nymburk pokračoval ve stejném tempu a tak netrvalo dlouho a vedl již o 20 bodů. Dvě trojky Ventspilsu v rychlém sledu za sebou ale zbystřily pozornost kouče Ginzburga, který si vzal time out. Po něm se k odraženému míči dostal Chasson Randle, zapnul raketové boty a se svými 187 cm se vynesl nad obroučku a mocně zavěsil. Skvělý moment pro fanoušky, který nakopl i tým. Ten společně s ním ve třetí části bodově Howard Sant-Roos. Soupeř i zásluhou trojek sice vyrovnal průběh hry, ale důležité bylo, že Nymburk udržel svůj velmi slušný náskok a vedl před závěrečnou čtvrtinou nadějným stavem 67:48.


Ani ve čtvrté čtvrtině nedovolil domácí tým Lotyšům převzít iniciativu a zdramatizovat zápas. Naopak v prvních pěti minutách poslední periody navýšil náskok už na 24 bodů a již nebylo pochyb o tom, že Ventspilsu uštědří jeho první porážku v sezoně FIBA Europe Cupu. Nymburk předváděl výborný výkon a ukazoval, že když ho nesužují zranění, disponuje velkou silou. Na jeho kolektivní a rychlý basketbal se koukalo opravdu dobře. Nymburk vysoko vyhrál a ideálně se naladil na nedělní bitvu s CSKA na pražské Královce.


Body:

NBK - Randle 19 (5d, 2a), De Zeeuw 18 (7d, 5a, za 3b 9/4), Dixon 16 (5d, 6a), Sant-Roos 15 (5d, 4a), Benda 6 (5d), Peterka 5 (4d), Vaughn 5 (3d, 3a), Welsch 2 (3d, 4a), Kříž 2.

VEN – Janicenoks 13, Mitchell 12, Wiggins 10…

TH 20/17 – 20/15, trojky 9 – 9, doskoky 44 – 35, ztráty 15 – 18.
 
vloženo: 16.12.2015 22:08 / přečteno: 8555x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.