KE ZDOLÁNÍ KAZANĚ CHYBĚL JEN KOŠ

KE ZDOLÁNÍ KAZANĚ CHYBĚL JEN KOŠ

Basketbalisté Nymburka byli blízko domácí výhře nad druhým týmem tabulky VTB ligy z Kazaně, ale UNICS nakonec odjeli domů s těsnou jednobodovou výhrou 74:75. Nymburk zůstal na sedmém místě už jen jedinou výhru před Nižným Novgorodem.

Kouč Ginzburg povýšil do základní pětky mladého Martina Peterku, který se tak, aspoň pro tento moment, stal při velkém počtu nymburských power forwardů prvním z nich. K němu obvyklá zahajovací jména Hruban, Welsch, Vaughn a Sant-Roos. Hostům chyběl nejlepší střelec VTB ligy rozehrávač Keith Langford.


Domácí v úvodu dvakrát ubránili, sami dvakrát skórovali a ujali se vedení. Pak však trefil trojku Lichoděj a o chvíli později se po podkošové souhře prosadil Parachuski. Již svým čtvrtým bodem se pak prosadil Jiří Welsch, skóroval i Peterka, ale pak Nymburk neubránil velkou sílu Kazaně, která měla tři volné střely z perimetru, a bylo z toho devět bodů v řadě. Naštěstí trojkou kontroval i Welsch, který prožíval perfektní start do zápasu a držel svůj tým na dostřel.


To už byli na palubovce Chasson Randle a Michael Dixon, kteří měli vypomoci v obraně rychleji přistupovat k dalekým ostrostřelcům Kazaně. Oba se však velmi brzy prosadili i střelecky. Nymburku se v útoku dařilo pestrou a rychlou týmovou hrou naleptávat obranu Kazaně a za první čtvrtinu z toho bylo 22 bodů. Ale i Kazaň prokazovala svou kvalitu na útočné polovině a po úvodním dějství ztrácela jen dva body.


Na začátku druhé čtvrtiny si Nymburk udělal několika rychlými akcemi šestibodový náskok, ale dvě šťastné trojky Kazaně ji dotáhly zpět. Soupeř přitlačil i na útočném doskoku a Kaimakoglu přelil vedení opět na stranu ruského týmu. Ronen Ginzburg reagoval v polovině druhé části time outem. V druhých pěti minutách se oba týmy držely bodově u sebe. Na startu posledních 60 vteřin prvního poločasu Nymburk ztrácel pět bodů, ale i zásluhou dvou nekompromisních dunků Juliana Vaughna odcházel do šaten s dvoubodovým vedením 41:39.


Domácí drželi těsné vedení i po přestávce. Obrana Nymburka hrála na vysoké úrovni s rychlou rotací a týmovým pojetím. Kazaň neměla v tuto pasáž téměř žádné volné střely. Když se za tři trefil De Zeeuw, Nymburk vedl o sedm bodů. Milaknis ale rychle odpověděl osmou trojkou Kazaně v zápase a těsný průběh pokračoval dál. Nymburk ale čím dál citelněji ztrácel na doskoku. Zejména druhé šance Kazaně po útočných doskocích představovaly problém. Naopak domácím se dařilo kontrolovat míč a mít jen zanedbatelný počet ztrát, čímž nedostatek na doskoku částečně eliminovali. Do poslední čtvrtiny šli hosté s jednobodovým náskokem 54:55.


Závěrečnou desetiminutovku zahájili trojkami Milaknis a Colom. Pak se z brejku po ztrátě trefil opět Colom a Kazaň se začala nebezpečně vzdalovat. Nymburku občas scházelo i štěstí. Míče po střelách poskakovaly po obroučce, ale dovnitř nepropadaly. Když se trefil opět za tři Milaknis, vedla Kazaň poprvé v zápase dvouciferným rozdílem.


Nymburk ale odmítl rezignovat a rychle se dotáhl zpět. Kontroval sérii 13-2, v níž dal trojku Jirka Welsch, a tři minuty před koncem prohrával o jediný bod. Důležité bylo, že získal zpět kontrolu nad obranným doskokem. Po technickém koši Vojty Hrubana opět těsně vedl. Zápas došel do své koncovky a v ní byli šťastnější hosté. V ní se dvakrát zkoumalo video. V prvním případě rozhodčí přiznali koš Kazani před vypršením 24 vteřin. Ve druhém případě šlo o to, jestli ponechají Nymburku šanci na výhru pět vteřin před koncem.


Nymburk totiž za jednobodové ztráty ubránil a šel do rychlého brejku. Jiřímu Welschovi ale v rozhodující moment utekl míč do autu. Video ukázalo, že jako poslední se dotkl míče hostující hráč. Nymburk tak měl pět vteřin na rozhodující střelu. Připadla na Vojtu Hrubana, který z nelehkého jumpu netrefil. Narodila se tak první porážka Nymburka ve VTB lize ve Sportovním centru v této sezoně.


Body:

NBK - Randle 24, Welsch 12 (5d, 2a, za 3b 2/2), Vaughn 7 (7d), Dixon De Zeeuw 6 (za 3b 2/3), Benda 5 (4d), Hruban 4 (3d), Sant-Roos (3d, 5a), Jagodič-Kuridža a Peterka 2.

KAZ - Colom 20, Milaknis 19 (Za 3b 5/9), Kaimakoglu 12.

 
vloženo: 31.01.2016 20:14 / přečteno: 7723x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.