SIBIŘSKÁ BITVA PRO NYMBURK

SIBIŘSKÁ BITVA PRO NYMBURK

Až ve druhém prodloužení zdolali basketbalisté Nymburka na daleké Sibiři Jenisej Krasnojarsk 92:88 a polepšili si na šesté místo tabulky základní části VTB ligy. Týmu kolem kapitána Jiřího Welsche se v řadě herních činností nedařilo, přesto dokázal nervózní zápas dovést do vítězného konce.

Nymburku šlo v Krasnojarsku o hodně. Právě takové zápasy venku potřebuje vyhrávat, aby si upevnil svou pozici mezi elitní osmičkou pro play off. Navíc nejdelší cesta sezony na Sibiř s šestihodinovým časovým posunem, je vždy extrémně vysilující. Zvlášť když se tým vrací s porážkou. To se Nymburk nepřipustil. Výhru si v hodně agresivně vedeném zápase tvrdě vydřel a domů se mu poletí s mnohem lepší náladou.


Tým Ronena Ginzburga zvítězil, přestože pohled do statistik potvrzuje, že i v Krasnojarsku zápasil nejen se soupeřem, ale i se svými obvyklými nedostatky. Velká bitva se odehrávala o doskok pod nymburským košem. 17 útočných doskoků Jeniseje je velké číslo a udržet soupeře pouze na 10 bodech z druhých šancí stálo Nymburk hodně sil. Oba týmy měly vysoký počet ztrát (21 - 23) a hostům by se také v zápase mnohem lépe dýchalo s vyšší úspěšností šestek (23/36 – 63%). Přesto však český tým vyhrál a to je to nejpodstatnější.


Základní pětka Jiří Welsch, Vojtěch Hruban, Howard Sant-Roos, Max De Zeeuw a Julian Vaughn měla dobrý start do utkání. Od úvodního rozskoku měla rychlý pohyb a v obraně vytvářela velký tlak na míč. Po třech minutách z toho bylo vedení 8:3, než přišel do hry místo Vojty Martin Kříž. Konzistenci nymburské obrany to ale nenarušilo. Po dalším zisku v obraně se z rychlého brejku z jumpu trefil Sant-Roos a již sedmibodový náskok po čtyřech minutách donutil domácího kouče Okulova k úvodnímu time outu.


V druhé pětiminutovce první čtvrtiny kouč Ginzburg tým prostřídal. Ze základní pětky nechal na palubovce nejdéle Sant-Roose, ale i toho stáhnul po dvou ztrátách v řadě. Kubánský forward ale v úvodním střídání pomohl osmi body. Střelecky se dařilo i střídajícím hráčům, ale v útoku se chytil i Krasnojarsk a dotáhl se. Pomohl si i dvěma trojkami. Jenisej tak po 10 minutách ztrácel jen 21:22.


Druhá část měla oboustranně neurovnaný průběh s mnoha ztrátami. Rozhodčí často zasahovali do hry s výroky, které brnkaly na nervy oběma týmům. Více ale odebírali míče Nymburku, což vedlo ke ztrátě koncentrace hostujícího týmu, která vyústila už v sedmibodové vedení Jeniseje. Kouč Ginzburg musel zasáhnout time outem a uklidňoval narůstající frustraci svých hráčů z posuzování situací arbitry. Jeho tým pak dostal v závěru poločasu možnost snižovat z trestných hodů, ale z šesti pokusů trefil jen dva. I proto v poločase prohrával 38:42.


Hosté do druhé půle nevstoupili soustředěně. Nejdřív se sice trefil kapitán Welsch, pak však přišla jedenáctibodová šňůra Jeniseje, která dostala domácí tým do dvouciferné výhody až 13 bodů. Nymburk pak konečně začal hrát s větší koncentrací, zvýšil tempo a soustředěným výkonem postupně snižoval ztrátu. Mnohem lépe než v předchozím průběhu se vyrovnával s agresivní hrou domácích. Naopak sám neváhal oplácet stejnou mincí. Pasáž velmi dobrého výkonu korunoval poslední akcí třetí čtvrtiny Sant-Roos, jehož jump znamenal stav již jen 64:62 pro Krasnojarsk.


Úvodní minuty poslední desetiminutovky patřily Vojtovi Hrubanovi, který sedmi body poslal Nymburk do tříbodového vedení. Trefil se konečně i za tři, což tým hodně potřeboval, protože to byla teprve jeho druhá trojka v zápase. Za chvíli přidal další trojku Jirka Welsch, kterému se v posledních zápasech daří trefovat těžké střely z dlouhých vzdáleností. Tahle byla hodně důležitá, protože Nymburk dostala do šestibodového vedení. Ale ani to na výhru nestačilo. Do hry hostů se opět vkradla nervozita. Ohlbrechtovy šestky znamenaly vyrovnání a protože v poslední minutě a čtvrt základní hrací doby oba týmy nevyužily své šance vyhrát, prodlužovalo se poprvé.


První overtime se pro Nymburk nevyvíjel dobře. Útočil ze špatně připravených pozic a minutu a půl před jeho vypršením prohrával o tři body. Pak přišel na palubovku po delší době Michael Dixon s úkolem brát to na sebe. Taktika vyšla, americký point guard si vzal dvě dlouhé střely dohromady za pět bodů a pomohl vybojovat druhé prodloužení.


V něm trefil Jirka Welsch další superdůležitou trojku. Na volnou střelu ze strany se dokonale zkoncentroval a dostal svůj tým do klíčového náskoku, který už Nymburk do konce nepustil. Bylo to ale ještě drama, ve kterém se v posledních desítkách zápasu Krasnojarsk dopustil dvou ztrát. Přesto se Jenisej ještě dostal k sérii zoufalého ostřelování z perimetru, při kterém nasbíral snad tři útočné doskoky, než si míč ze vzduchu konečně stáhl Jiří Welsch a vybojoval faul. I když dal jen jednu šestku, čtyřbodový náskok sedm vteřin před koncem dával již velkou naději. Nymburk pak takticky nechal soupeře skórovat a nefauloval, aby uplynulo co nejvíce vteřin. Poslední dvě šestky pak vyšly na Sant-Roose. Howard je obě proměnil a Nymburk si mohl hodně zhluboka vydechnout.


„Vždy je pro mne velkým potěšením přijet do Krasnojarsku, dnes byl zápas v prvním poločase poměrně přesný, týmy se hledaly, navzájem se oťukávaly. Druhá polovina zápasu byla otevřenější. Jenisej se dostal do vedení, ale podařilo se nám manko dohnat, a to navzdory tomu, že jsme byli v úzkých. Prodloužení už je loterie. Často vše řeší jediná střela. Před pár lety jsme tady prohráli v prodloužení, dnes jsme vyhráli,“ hodnotil zápas trenér Ginzburg.


Body:
KRA - Kennedy 24, Ohlbrecht 18, James 13, Zacharov 10...

NBK - Sant-Roos 19 (7d, 4a), Hruban 13 (3d, 2a, 5pf), Dixon 12, Welsch 11 (10d, 3a, za 3b 2/3), Jagodič-Kuridža 9 (4d), De Zeeuw 8 (3d, 5pf), Randle 8 (4d), Vaughn 6 (6d, 5pf), Benda 6 (5d, 3a).

 
vloženo: 08.02.2016 16:18 / přečteno: 7951x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.