WELSCH: ZAJÍMAVÁ ZKUŠENOST

WELSCH: ZAJÍMAVÁ ZKUŠENOST

Ve středu večer se pro muže definitivně uzavřely vody rybníku zvaného FIBA Europe Cup. Dál jdou jiné týmy, družstva, která dokázala zvítězit jednou venku. Škoda. Jaká byla naše skupina P fáze LAST 32?

Nebyly to žádné týmy zvučných jmen, ale družstva solidní evropské kvality s celou řadou zajímavých cizinců. Především družstvo z Antverp, ve kterém polovinu soupisky tvoří Američané. Takový poměr vtiskl celému týmu jeho herní projev. „Antverpy se opíraly o individuální výkony jednotlivců a často hra sklouzávala ke streetballu. V zápase s námi doma to ale dokázali přetavit na výborný basket a byli hodně nepříjemní. Především ale dokázali zvítězit venku a to se nám prostě nepodařilo,“ uhodil hřebíček na hlavičku asistent trenéra Luboš Růžička.

 

Před prvním zápasem ve skupině LAST 32 se spekulovalo, že týmy jsou poměrně vyrovnané a že by o pořadí mohlo rozhodovat skóre při rovnosti bodů. Tuto teorii potvrzovaly výsledky prvních třech kol. Týmy držely domácí neporazitelnost a v prvních dvou kolech nevyhrál domácí tým o méně než 14 bodů. Třetí kolo poprvé zakymácelo pevností domácích palubovek. Nymburku by k vítězství v Antverpách stačilo dát o tři body více a Venstpils doma nad Sofií vyhrál, z hlediska předchozích kol,  jen o osm. V dalším kole přišla první změna. Sofie neuhájila domácí království proti Belgičanům a nymburští Lvi Ve Ventspilsu bohužel o tři body prohráli. To byl první pohlavek postupovým nadějím. Pomoci nám mohl Venspils v pátém kole, ale jeho dvoubodová prohra výrazně oslabila nymburský kurz a Lvi ztratili možnost zajistit si vítězství vlastní pílí. V posledním kole doutnala naše naděje jen o nějakých pět, deset minut déle než vítězné utkání proti jistému postupujícímu z Antverp. Po dohrání zápasu s Belgičany šli nymburští hráči do šatny sledovat poslední minuty duelu v Sofii. „Když jsme zapnuli přenos na youtube kanálu, bylo tři a půl minuty před koncem, Sofie prohrávala o čtyři a bylo v jejich silách zápas otočit. Je otázka, zda měli domácí motivaci to ještě zlomit,“ popsal čas po utkání Jiří Welsch.

 

Nymburskému týmu skončila Eurocupová pouť po tuctu zápasů, přesto ze všech týmů skupiny LAST 32 měl odehráno nejvíce soutěžních utkání. Celkem jich bylo pětatřicet. Jenže ostatní týmy kromě toho, že měly na kontě méně zápasů, rozhodně nacestovali podstatně méně kilometrů než Nymburk. Kromě Eurocupu totiž hrály pouze domácí mistrovství, což v případě Lotyšska nebo Belgie nejsou rozhodně žádné dlouhé vzdálenosti mezi jednotlivými destinacemi. „Ano, cesta Eurocupem mohla být delší. Kvalitou jsme na postup měli, ale v rozhodujících chvílích jsme nehráli nejlépe,“ ohodnotil možnosti týmu, jehož je kapitánem, Jiří Welsch.

 

Svou roli mohla hrát nejen vyšší únava, ale i čas, kdy nymburští hráči k jednotlivým zápasům nastupovali. „Například jsme v Sofii hráli druhý zápas, kdy byl soupeř nejvíce namotivovaný, naopak proti Venspilsu už byla Sofie v podstatě odevzdaný soupeř,“ porovnával Jirka Welsch. Velké rozdíly ve výkonu týmu přinášely domácí a venkovní zápasy. Bohužel dva duely došly do vyrovnané koncovky a ani v jednom Nymburk neuspěl. „Před cestou do Antverp jsme vstávali ve 4 hodiny ráno a to se podle mě projevilo. Ve Ventspilsu jsme hráli 48 hodin po utkání VTB ligy. Když jsme my přejížděli z Estonska do Lotyšska, domácí tým mohl pilovat hru proti nám. Ve vyrovnané koncovce na všech detailech záleží,“ přemítá Jirka Welsch.

 

Náš kapitán při své čtvrté sezoně v Nymburce měl možnost poznat dvě evropské soutěže, Eurocup organizovaný ULEBem a Eurocup pod vedením FIBA a má tak možnost srovnání. „Týmy v Eurocupu (myšleno pod ULEBem) jsou silnější. Zase to ale letos byla zajímavá zkušenost. Podívali jsme se do zemí, do kterých jsem se já osobně s basketbalem nepodíval – Irsko nebo Dánsko. Uvidíme, jak bude probíhat mocenský souboj a jaké evropské poháry se budou hrát v příštích letech,“ řekl Welsch. Jirka našel ještě jednu odlišnost: „Velká úleva pro fanoušky i hráče byla, že jsme mohli domácí zápasy hrát v Nymburce a nemuseli jezdit do Prahy nebo Pardubic.“ A která evropská soutěž Jirku více bavila? „Mně osobně je to jedno, nemám žádné preference.“

 

Podívejme se ještě na konečnou tabulku z pohledu statistiky. Skončili jsme na třetím místě s bodovou bilancí +39 a přesto jsme nepostoupili. Například Antverpy mají bilanci skóre -11, a přesto jsou na druhém postupovém místě a o moc lépe neskončil ani vítěz skupiny Ventspils, který má v celkovém skóre tabulky LAST 32 k dobru jen 9 bodů. O všem rozhodla schopnost ostatních týmů zvítězit, na rozdíl od Nymburka, na palubovce Sofie. Je skutečně paradoxní mít s oběma postupujícími týmy kladnou bilanci a s posledním týmem ve skupině zápornou. Nicméně tato situace jen dokazuje, jak ošidná je skupina o čtyřech účastnících a jak může být jediný zápas fatální pro hodnocení sezony, i když to není utkání play-off.  

 
vloženo: 05.02.2016 10:00 / přečteno: 8485x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.